CREU DE MONTCABRER DES DE CABRILS.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/cataloniatrekking/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Bonica i curta excursió per coronar la Creu de Montcabrer des del sud, sortint de la vila de Cabrils.

La Creu de Montcabrer: El fort aiguat de l’1 de maig de 1707 i les desgràcies que aquest fenomen natural produí, dugué al rector de Sant Genís de Vilassar, Joan Moret Sala, a impulsar la col·locació d’una Creu com a mostra visible i palpable del prec general dels habitants de Vilassar.   Aquella primera creu tingué una curta durada en el temps ja que el 5 de juliol de 1726 a les 3 de la tarda, durant una forta tempesta d’estiu, un llamp la destruí completament.

Amb posterioritat a aquests fets narrats, el crucifix es restablí i restà al seu enclavament fins l’any 1870. Pau Pou informà a Josep Mas l’any 1907 que el dia de Difunts de 1870 uns nois de Vilassar de Mar varen fer caure la creu i que més tard (l’any 1872) la Justícia per mitjà del jutge de Cabrils i Cabrera, Francesc Casanovas, s’encarregà que la tornessin a col·locar en penyora per la falta comesa.

FOTO PAKO CRESTAS

La darrera demolició d’aquest emblemàtic element es donà el 28 de juny de 1914 quan uns desconeguts la sostragueren de la seva ubicació. El 23 d’agost es tornà a col·locar, aquest cop es féu de ferro.

Des d’època ibèrica al bell mig de la vessant de mar de la muntanya s’hi realitzaren pràctiques cultuals amb ofrenes a divinitats a l’anomenada cova de les encantades. Aquest fet no és estrany donada la proximitat de la necròpoli del Turó dels dos pins de Cabrera de Mar. Tan mateix el nom de Cova de les encantades remet a les llegendes sobre bruixes i fetilleres que si concentraven per fer rituals en llaor de Satanàs.

Temps:1 hora per la pujada i uns 50 minuts per la baixada.

Desnivell:232 metres de pujada i 44 metres de baixada per l’anada i l’equivalent a la inversa per la tornada.

Llargària:3 quilòmetres 200 metres.

Dificultat:fàcil

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua:No hi ha cap font en tot el periple. Si que hi ha una de propera a la plaça de l’església.

Punts de referència: * Església de la Santa Creu * Castell de Can Jaumar * urbanització de Can Tolrà * Creu de l’Avellà * Turó de l’Infern * Creu de Montcabrer

Punt de partida:Centre del poble de Cabrils. Església de la Santa Creu.

Itinerari:0,00 h. Església de la Santa Creu.120 metres. Cartell indicador que ens informa que estem a l’inici de la ruta de pujada al Montcabrer. Taques grogues. Prenem el carrer amb pujada orientat vers al N.E. (carrer del castell)

0,04 h. Ja hi som davant del Castell de Can Jaumar. prenem el vial asfaltat de la nostra esquerra, en direcció N.O.

FOTO PAKO CRESTAS

0,07 h. Just quan el vial està a punt de davallar veurem un camí de terra a la nostra dreta. Es el moment d’abandonar l’asfalt i prendre aquest ample camí ascendent. Taques grogues.

0,13 h. Anem a parar a una mena de cul de sac. Seguim ara pel vial asfaltat en sentit ascendent i en direcció N.E. tot travessant tot recte per la urbanització de Can Tolrà.

0,20 h. Al final de la pujada tornem a abandonar l’asfalt i prenem una pista que surt vers a la nostra esquerra en sentit ascendent, continuant en direcció N.E.

0,24 h. Brancal secundari a la nostra esquerra que ignorem per continuar pujant tot recte per la pista principal.

FOTO PAKO CRESTAS

0,27 h. Creu de l’Avellà, 294 metres. Collet en mig del bosc. Deixem la pista principal i dos brancals que neixen a la nostra dreta i prenem el corriol ascendent que s’enfila pel bosc a la nostra esquerra en direcció sud. Balisa de fusta amb una senyals de color lila.

0,31 h. Estem pujant dalt d’un turonet, cota 272 metres. Trobem un camí transversal que seguim vers a l’esquerra i que ràpidament perd alçada.

0,37 h. Anem a parar a una pista ample que seguim uns poc metres vers a la dreta en direcció S.O.

0,38 h. Estem en un collet, la pista passa a ser un vial asfaltat. L’abandonem i prenem el corriol que neix a la nostra esquerra en direcció sud i que s’endinsa pel mig del bosc. Tram molt planer, amb suavíssima pujada. A la cruïlla hi ha una balisa amb colors lila i grog.

0,46 h. Bifurcació. Seguim la senda ascendent de la nostra esquerra.

0,48 h. Turó de l’Infern, 324 metres. Tornem e davallar vers a la nostra dreta.

FOTO PAKO CRESTAS

0,50 h. Ja hi som de nou a la senda que continua en suavíssima davallada vers al sud i que al poc es fon amb una pista ample que ressegueix la part alta del cordal. Passem pel  costat d’unes antenes que resten a la nostra esquerra i al poc la pista trona a ser un camí. Ja hi som molt a prop de la creu.

1,00 h. Creu de Montcabrer, 311 metres. Bones vistes panoràmiques sobre la part central de la comarca del Maresme.

Descens:pel mateix itinerari en sentit invers.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/creu-montcabrer-des-de-cabrils-49901771

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: