Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

TURÓ DEL CASTELLRUF DES DE SANTA MARIA DE MARTORELLES.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/cataloniatrekking/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Excursió circular que puja i envolta el Turó de Castellruf, visitant diverses i simpàtiques fonts durant al pujada.

Poblat ibèric de Castellruf: és veí dels poblats ibèrics catalans del Turó de Montgat, del Puig Castellar i del Turó d’en Boscà. Sembla que es va començar a habitar en el període ibèric arcaic (es conserva una resta arqueològica del segle VII aC) i va ser abandonat o destruït a principis del segle II aC, a partir del canvi de les condicions econòmiques i polítiques, i de les campanyes de Cató i dels seus seguidors. Algunes de les restes que s’han trobat en les excavacions empreses es conserven en el Museu de Granollers.

El castell (castro vocitato Radolphi) és esmentat ja al 1060 en el Libri antiquitatis de la catedral de Barcelona. En l’actualitat només en queden vestigis d’alguns murs, al costat de les ruïnes ibèriques. Originalment, aquest castell tenia la propietat del nucli de Santa Maria de Martorelles (cosa que en l’actualitat és a l’inrevés).

Santa Maria de Martorelles:l’església parroquial de Santa Maria, documentada des del 1005, fou consagrada el 1105, conserva elements romànics de la primitiva construcció, tot i que el seu estat actual fa que pugui considerar-se un edifici gòtic. L’edifici és format per un absis semicircular que capça una nau en la qual s’obren tres capelles laterals per banda i un campanar de planta quadrada. L’absis i el campanar foren reforçats modernament. Les filades inferiors d’aquest absis són d’aparell romànic. Foren salvades peces d’orfebreria de l’església, de la destrucció de la qual fou objecte el 1936.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:2 hores i 10 minuts

Desnivell:317 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària:6 quilòmetres 780 metres.

Dificultat:fàcil – mitja

Punts d’aigua:Hi ha diverses fonts durant la pujada: Font Sunyera, Font de la Ca iFont de la Teula

Punts de referència:* Santa Maria de Martorelles * Font Sunyera * Font de la Ca * Font de la Teula * Dolmen de Castellruf * Turó de Castellruf * Pla Xicola * Can Bernades * Santa Maria de Martorelles

Punt de partida:Placa de l’església de Santa Maria de Martorelles, 155 metres.

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari:0,00 h. Plaça de l’església de Santa Maria de Martorelles. 155 metres. Seguim tot recte pel carrer principal que pren direcció S, tendència S.E. (carrer de la Font de Ca).

0,11 h. Final de l’asfalt. Seguim tot recte per la pista de terra de discorre paral·lela a la riera, al marge esquerra de la mateixa.

0,13 h. Bifurcació. Estem davant d’una antiga cantera que resta a la nostra esquerra. Ignorem el brancal de la dreta i seguim tot recte en direcció sud. Suavíssima pujada.

0,17 h. Font Sunyera. Deixem la pista principal i pugem en diagonal per una pista més petita que neix a la nostra esquerra.

0,21h. Bifurcació. Seguim el brancal de la dreta que es va transformant en un bonic camí en mig del bosc.

0,27 h. Font de la Ca, que resta a l’esquerra del camí. Seguim tot recte vers al sud. A partir d’aquest punt el camí passa ja a ser una estreta senda ben marcada que comença a guanyar alçada de manera cedida.

0,37 h.Bifurcació. Seguim per la senda de la dreta. En realitat la de l’esquerra no deixa de ser una drecera amb més pendent.

FOTO PAKO CRESTAS

0,40 h. Nova bifurcació. Prenem ara la senda de la nostra esquerra, bastant horitzontal, que re orienta les nostres passes vers al N.E.

0,44 h. Una senda descendent que obviem surt vers a la nostra esquerra. En realitat es la unió amb la drecera que naixia al punt horari 0,37 h, seguim dons tot recte alternant trams de suau pujada amb trams horitzontals.

0,47 h. Després de creuar una corriol (trialera) transversal, arribem a la Font de la Teula que resta poc metres a la dreta del camí. Seguim per la senda, ara be un tram de pujada.

0,54 h. Anem a parar a una pista perpendicular que seguirem vers a la nostra dreta en sentit ascendent.

0,55 h. Collet. Unió de pistes. Val la pena prendre per uns pocs metres la pista de la nostra dreta, horitzontal, i visitar el proper Dolmen de Castellruf (indicat). Una vegada feta la visita tornem al coll.

1,00 h. De nou al collet, seguim el corriol ascendent que neix vers al nord i que puja de manera decidida. Indicació al punt on neix el senderó.

1,06 h. Turó de Castellruf, 453 metres. Bones vistes panoràmiques parcials sobre la serra de Marina i el Collserola. Restes del poblat ibèric. Una vegada feta la pausa del cim davallem vers al collet desfent el camí de pujada.

1,10 h. Collet. Seguim la pista que davalla vers a la nostra esquerra, o sigui, en direcció N.E. A partir d’aquest punt coincidim amb les senyalitzacions del G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

1,20 h. Bifurcació. Seguim la pista principal que dibuixa un revolt i davalla vers a la nostra dreta. Marques de G.R. Baixem sense pèrdua resseguint els marcats revolts de la pista. Passem per l’anomenat Pla Xicola.

1,27 h. Un camí descendent se’ns incorpora per l’esquerra, de fet es la unió amb l’anterior bifurcació essent aquesta senda una drecera que baixa de manera directa. Seguim per la pista principal tot recte, pendent alhora alçada.

1,30 h. Bifurcació. Deixem la pista principal, o sigui el G.R., i prenem un nou camí horitzontal que surt a la nostra esquerra en direcció nord. Iniciem ara un tram de flanqueig pel mig del bosc.

1,41 h. Una senda se’ns incorpora per la dreta. Seguim tot recte.

1,44 h. Nova bifurcació. Seguim el camí de la dreta, o sigui el que discorre més baix.

1,49 h. Nou brancal descendent que surt a la nostra dreta i que ignorem per seguir tot recte.

1,51 h. Unió de pistes (de fet aquest corriol que ara en fon amb el nostre es el que s’ha separat al punt horari 1,44 h). Seguim tot recte, ara ja en direcció oest. Al poc finalitza el tram de flanqueig i als darrers metres fem una forta baixada per clarianes en mig del bosc que estem a punt de deixar.

1,55 h. Després de la forta baixada anem a parar a una senda ample horitzontal perpendicular que seguirem vers a la nostra esquerra.

1,56 h. Can Bernades. Seguim la pista horitzontal vers a la nostra esquerra, creuant pel mig de conreus de vinyes, en direcció S.O., al poc arribem enfront del cementiri i de les escoles (edificacions situades una al costat de l’altre) i per terreny ja asfaltat haurem entrar al poble.

2,10 h. Plaça de l’església de Santa Maria de Martorelles. 155 metres, on donarem per tancat el periple.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/turo-de-castellruf-des-de-santa-maria-martorelles-49771247

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: