Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

CASTELL DE SANT MIQUEL DES DE SANTA MARIA DE MARTORELLES PEL COLL MERCADER.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/cataloniatrekking/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Curta i variada excursió que visita les runes del castell i les restes del poblat ibèric situat a les proximitats, tot travessant el turó d’oest a est del Coll del Mercader al Coll de Can Corbera. Com a la majoria d’excursions de la serra que discorren per valls i rieres obagues (a la baixada) no hi falta una petita font.

Castell de Sant Miquel de Montornès: Fortificació medieval que hi ha al punt més alt del municipi (426 m). La primera notícia escrita del castell de Montornès és de 1109, tot i que la construcció és, segurament, anterior. Fou propietat comtal fins que el 1342 fou venut als Montornès, senyors de la torre Tavernera. Era una edificació de grans dimensions amb muralles que en alguns punts aprofitaven les parets de roca natural. Avui només en queda dempeus una meitat de la torre circular de l’Homenatge. El nom es deu a l’existència d’una capella propera dedicada a Sant Miquel. A uns 40m per sota trobem els vestigis del que sembla que va ser un gran poblat ibèric.

Del poblat ibèric de Sant Miquel hi ha molt poca informació. Es van fer unes excavacions els anys 1963 i 64 que van treure a la llum quatre cases i un forn a més de molt objectes d’us domèstic com àmfores de diverses procedència, sivelles i anells.

FOTO PAKO CRESTAS

Com la majoria dels poblats de la zona, es creu que estaria emmurallat si be no s’han trobat restes de defenses, molt probablement els materials es van fer servir per bastir posteriorment el castell medieval.

Temps:2 hores i 8 minuts

Desnivell:276 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària:6 quilòmetres 940 metres.

Dificultat:fàcil

Punts d’aigua:Just al principi hi ha la font de Beu i para i durant la baixada trobem la font de la Mercè

Punts de referència:* Santa Maria de Martorelles * Can Bernades * Font de Beu i tapa * Can Girona * Coll Mercader * Bosc del Castell * Castell de Sant Miquel * Coll de Can Corbera * runes de Can Barbeta * font de Can Barbeta * Font de la Mercè * Can Girona * Santa Maria de Martorelles

Punt de partida:Santa Maria de Martorelles.150 metres. Deixarem el vehicle davant de les escoles o del cementiri (ambdues construccions estan a tocar l’una de l’altre)

Itinerari:0,00 h. Santa Maria de Martorelles. Comencem a caminar des de l’esplanada d’aparcament de vehicles situada davant del cementiri. Seguim una pista de terra planera vers al nord. Travessem pel mig de conreus de vinyes.

FOTO PAKO CRESTAS

0,04 h. Estem davant de Can Bernades, que resta a la nostra dreta. Deixem 3 brancals a la nostra esquerra i seguim pel marge dret d’una mena de riera seca. La pista es transforma en un ample corriol.

0,06 h. Neix un camí ascendent transversal a la nostra dreta que ignorarem per continuar recte. Passem pel costat de la Font de Beu i tapa.

0,11 h. Can Girona. Anem a parar a una ample pista que creuarem en perpendicular per continuar per una altre pista que segueix tot recte i que comença a guanyar alçada vers al nord. Rètol indicador. En aquest punt coincidim amb el G.R.

0,21 h. A l’alçada d’un revolt, neix un camí horitzontal a la nostra dreta que ignoraren per continuar pujant per la pista vers al nord. Marques de G.R.

0,24 h. Un camí se’ns incorpora en diagonal per la nostra dreta. Seguim recte. Al poc arribem al Coll Mercader. 235 metres. Tanca. Important nus de pistes. Seguim el brancal de la nostra dreta abandonant dons el G.R., rètol a la cruïlla. Poc més tard hi trobem una nova bifurcació. Rètol. Seguim el brancal ascendent de la dreta. Pujada sua però constant.

FOTO PAKO CRESTAS

0,40 h. A l’alçada d’un revolt surt un camí vers a la nostra esquerra. Seguim per la pista principal que puja cap a la nostra dreta i que al poc dibuixa un revolt. Creuem el Bosc del Castell.

0,50 h. Un corriol ascendent neix al marge dret de la pista. Estaca indicadora. Seguim aquest estret però evident senderó en forta pujada.

1,01 h. Castell de Sant Miquel, 433 metres. Indret on també hi ha les restes de la capella de Sant Miquel de Vallromanes i el poc que s’ha excavat del poblat ibèric. Després de la pausa del cim davallem pel vessant contrari, o sigui vers al S.E., per un corriol estret en forta baixada i ben fressat.

1,08 h. Anem a parar a una pista que fa un cul de sac. Seguim però pel senderó descendent que surt a l’esquerra de la pista i que deseguida torna a prendre alçada de manera decidida.

1,11 h. Nova pista vers a la nostra esquerra que ignorem per continuar baixant pel camí, ara ja sense tanta baixada, en direcció S.E. Just en aquest punt passem per sota d’una torreta.

1,17 h. Coll de Can Corbera, 307 metres. Important nus de pistes. Rètol indicador. Seguim vers al S.S.E. Deixant una pista a la dreta i una altre a l’esquerra i donant l’esquena a la darrera pista a la qual ens hem incorporat poc abans d’arribar al propi coll.

FOTO PAKO CRESTAS

1,19 h. Nova bifurcació amb cartell. Seguim tot recte obviant la pista descendent en diagonal de la nostra dreta. Iniciem ara un tram de pista bastant planer amb curts trams de suavíssima pujada.

1,27 h. Passem pel costat de les runes de Can Barbeta que resten a la nostra esquerra. Seguim per la pista. Al poc passem pel costat de la poc visible font de Can Barbeta.

1,31 h. Un camí se’ns incorpora per l’esquerra, Seguim per la pista principal sense pèrdua possible. Comencem a prendre alçada.

1,37 h. Un nou corriol que també ignorem se’ns incorpora per l’esquerra. Continuem perdent alçada de manera decidida. Les nostres passes s’han re orientat cap a l’O.-N.O.

1,41 h. Unió de pistes. Una nova pista se’ns incorpora per l’esquerra. Seguim tot recte resseguint la forma natural de la vall. En aquest punt tornem a coincidir amb el G.R. 97.3.

1,42 h. Font de la Mercè. Font ben arranjada i visible (al contrari de les altres dues fonts ressenyades a la present descripció). Seguim davallant per la pista, que ja es però bastant planera, en direcció oest, tendència N.O.

1,46 h. Una pista se’ns incorpora per la dreta. Seguim tot recte. Marques de G.R.

1,52 h. Un camí que obviarem se’ns incorpora per la dreta.

1,58 h. Estem de nou al costat de Can Girona, indret on coincidim amb l’itinerari fet durant l’inici de la marxa. Girem vers a la nostra esquerra, abandonant el G.R. i retornant al punt de partida per terreny ja conegut.

2,08 h. Santa Maria de Martorelles. 150 metres. Ja hi som de nou al punt de partida.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/castell-de-st-miquel-des-de-sta-maria-de-martorelles-pel-coll-de-mercader-49777712

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: