TURÓ DE GALCERAN DES DEL COLL DE MONTALEGRE

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/cataloniatrekking/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Curta excursió que discorre per pistes amb bones perspectives panoràmiques sobre la vall de Tiana

La Cartoixa de Montalegre: Monestir de l’Ordre de la Cartoixa (també anomenat orde de Sant Bru) situat al terme de Tiana, amb orígens al 1415. És l’única cartoixa catalana que encara conserva una comunitat de monjos.

L’edifici es remunta a l’any 1247, construït per acollir una petita comunitat femenina de monges agustines. El 1286 el monestir va rebre una donació generosa gràcies a Ramon de Sentmenat, senyor de Campsentelles, i de la seua muller. Tot i així, la comunitat decidí traslladar-se a Barcelona en 1362, a causa de la soledat i aïllament del lloc on es trobava el convent. El conjunt monàstic va passar per diversos compradors fins que l’any 1409 el va adquirir l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona.

El 1901 s’instal·là una nova comunitat de monjos procedent de França, formada per 29 pares i 23 germans. Durant els fets de la Setmana Tràgica de 1909, s’hi va instal·lar una dotació de la Guàrdia Civil amb la funció de protegir a la comunitat dels possibles atacs. La dotació va romandre-hi fins l’any 1915, instal·lada en el que avui dia es coneix com «la casa de las monges».

La Guerra Civil va afectar novament a la comunitat, els 21 pares i els 16 germans es dispersaren, morint sis d’ells assassinats durant els primers dies. L’ajuntament de Badalona hi instal·là un hospital per a tuberculosos que va estar en funcionament fins el final de la guerra.

En 1939 els monjos van tornar a la cartoixa, en la qual s’instal·là el seminari menor de la diòcesi. Aquest seminari va tancar el 1998 per la seva inviabilitat econòmica. L’edifici que ocupava el seminari (la Conreria) es cedí a la Fundació Pere Tarrés i actualment funciona com a casa de colònies.

Els edificis de la cartoixa s’organitzen al voltant de dos claustres juxtaposats. Primer es construí un sol claustre, l’interior, les obres del qual acabaren l’any 1448. Aquest és prou gran, té 55 metres de costat, i és d’estil gòtic força senzill, amb trams de tres arcs recolzats sobre columnetes. Al seu voltant s’hi construïren la cel·la del pare prior, i setze cel·les per als monjos. L’any 1636 es va ampliar el número de cel·les fins a les 30 actuals.

L’església és d’un gòtic senzill, construïda entre 1415 i 1463. És un temple allargat i estret, sense capelles laterals, molt senzill i organitzat en base a dos cors: un per a els pares i l’altre per als germans. No existeix una zona per a fidels, ja que no es permet l’entrada als oficis religiosos a ningú que no resideixi a la cartoixa.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:1 hora i 15 minuts

Desnivell:116 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària:4 quilòmetres 790 metres

Dificultat:Baixa

Punts d’aigua:No hi ha cap font en tota l’excursió. Al principi trobem un restaurant – bar just a tocar de la carretera.

Punts de referència:* Coll de Montalegre * casa de Colònies Mas Po Canyadó * Turó d’en Galzeran * Collet de Nou Pins * Coll de Montalegre

Punt de partida:Coll de Montalegre, 312 metres, accessible en vehicle per la carretera B-500 que comunica Badalona (amb la seva variant BV-5008 que surt des de Tiana), amb Sant Fosc de Campsentelles i Martorelles. Podem aparcar el vehicle davant de l’alberg de la Conreria.

Itinerari:0,00 h. Coll de Montalegre.312 metres. Prenem l’ample pista que neix al costat de llevant del coll, a ma dreta d’un restaurant. Cartell que ens indica “Casa de Colònies Mas Po Canyadó”, que està a pocs metres. Marques de G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

0,02 h Bifurcació. Estem davant de la casa de Colònies Mas Po Canyadó. Seguim tot recte vers al E.-N.E., marques de G.R. Travessem una mena de petita urbanització. Seguim pel carrer anomenat “camí vell de Martorelles”

0,06 h. Deixem a la nostra esquerra un brancal perpendicular. Estem a la part final del conjunt de cases. Seguim tot recte per la pista principal.

0,10 h. Bifurcació. El brancal de l’esquerra dibuixa un revolt. Nosaltres continuem tot recte. Cadena a la pista i rètol que ens informa que entrem al Parc de la Serralada Litoral. Seguim el G.R.

0,15 h. Deixem a la nostra dreta un brancal descendent. Seguim vers a l’E.-N.E guanyant alçada de manera molt suau.

0,17 h. Bifurcació. Seguim pel brancal de la nostra dreta. Pista ample i marques de G.R.

0,24 h. Bifurcació. Deixem el G.R. i seguim pel brancal ascendent que surt a la nostra esquerra, que puja en diagonal i que de seguida descriu un revolt vers a la dreta per re orientar la marxa vers al E.N.E.

0,36 h. Bifurcació. Seguim pel brancal ascendent de la dreta que de seguida fa una volta com de mig arc, estem coronant el cim.

0,39 h. Turó d’en Galzeran, 485 metres. Coronat per una gran torre de guaita. Per continuar l’excursió retrocedirem uns pocs metres i prendrem un corriol descendent que surt vers al sud (sageta blanca a l’inici) i que davalla de manera ferma fent ziga zagues en mig de conreus de vinyes.

FOTO PAKO CRESTAS

0,48 h. Collet de Nou Pins. Tornem a coincidir amb el G.R. Nus de pistes. Seguim vers a la nostra dreta per una d’horitzontal que re orienta les nostres passes vers a l’oest.

0,54 h. Unió de pistes. Coincidim aquí amb el punt 0,24 h del trajecte de pujada, desfem dons les nostres passes retornant per terreny ja conegut.

1,15 h. Coll de Montalegre. 312 metres. Ja hi som de nou al punt de partida.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/turo-den-galzern-des-de-coll-de-montalegre-49763858

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: