TIBIDABO – TRAVESSIA TORRE BARÓ AL BARRI DE PENITENTS.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/cataloniatrekking/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció a l’itinerari: Des dels temps en que Barcelona es va consolidar com a gran ciutat, la Serra de Collserola s’ha convertit en una mena de gran parc urbà, restant en l’actualitat encerclat per totes les poblacions i xarxes de comunicacions de l’àrea metropolitana.

Malgrat la gran densitat de població que te per totes bandes, la Serra no ens deixarà de sorprendre per la conservació de grans masses forestals i certs racons tranquils i silvestres, sobretot en el que es refereix al vessant que dona al Vallès.

Respecte a l’excursió que proposem, es tracta d’una travessa que comença a l’extrem N.E. de la Serra i culmina al seu punt més alt, on trobem el parc d’atraccions, la carretera d’accés i l’indiscutible silueta de l’església del Tibidabo, que es un dels símbols i icones turístics de la ciutat.

FOTO PAKO CRESTAS

Val a dir que, en conjunt, es tracten de camins molt freqüentats. A la part inicial, que potser es la més tranquil·la, el paisatge es veu afectat per les nombroses torres elèctriques. Tot el trajecte de la Serra ens ofereix amples vistes sobre la gran ciutat, i no ens costarà gaire treball localitzar edificis emblemàtics com la Sagrada Família, la Torre Asgard o les Torres Mafre.

Punts de referència: * Mirador de la Torre del Baró * Torre Baró * Coll de Roquetes * Turó de Roquetes * Coll de Canyelles * Turó d’en Segarra * Coll de la Ventosa * Turó d’en Gras * Turó d’en Fotja * Portell de Valldaura * Turó de Valldaura * Pas del Rei * Turó de la Magarola o del Maltall * Coll de l’Erola * cim del Tibidabo * Vivers de Can Borní * Font de Can Borní * barri de Penitents (Barcelona).

Punt de partida: Mirador de Torre Baró. 193 metres.

Com arribar-hi: Per carretera asfaltada des del barri de Canyelles, al Districte de Nou Barris, Barcelona. Una línia d’autobús enllaça la plaça Virrei Amat amb el Mirador.

Horari: 4 hores

Dificultat: Baixa – Mitja.

Punts d’aigua: Durant tot el trajecte per dalt dels cordals no hi trobem cap font. Al cim del Tibidabo, davant de l’església i sense necessitat d’entrar al Parc d’Atraccions, hi ha un bar – restaurant on ens podrem aprovisionar de begudes. Durant la baixada hi trobem l’única font del trajecte, la Font de Can Borni, davant dels Vivers homònims. Font que no sempre raja.

FOTO PAKO CRESTAS

Descripció itinerari: 0,00 h. Des del mirador de la Torre del Baró i prenem un ample camí ascendent en sentit oest vers a la torre que es ben visible. Passem per sota de la Torre Baró, 212 metres, i seguim pel camí, ara perdent alçada de manera gairebé insensible.

0,05 h. Coll de Roquetes, 206 metres. Creuem la carretera o carrer asfaltat i iniciem la pujada per una pista bastant ample que ressegueix el cordal amb vegetació baixa. De seguida deixem una pista a l’esquerra i quan trobem un corriol que puja directa a la nostra esquerra, abandonem la pista per la qual venim i pugem per l’esmentat corriol.

0,20 h. Turó de Roquetes. 304 metres. Coronat per una enorme torre. Cal agafar l’ample pista que va vers a l’oest, per tal de traspassar el petit Coll de Canyelles, 283 metres, on trobem una altre pista que prové de la nostra dreta, i seguir tot recte per dalt del cordal, que es va re orientant vers al S.O..

0,35 h. Turó d’en Segarra. 328 metres. Coronat per una construcció i antenes de telecomunicacions. Davallem per un camí vers a l’oest, pel mig de vegetació de matolls. Camí molt ben marcat.

0,45 h. Coll de la Ventosa, 248 metres. Creuem la carretera. Cartell indicador. Seguim per l’ample pista que neix a l’altre costat del coll i que discorre, amb una molt suau pujada, vers a l’oest.

FOTO PAKO CRESTAS

0,48 h. Una pista se’ns incorpora des de la dreta i seguint vers a l’oest, davant nostre, hi trobem una bifurcació. Seguim per la pista situada a l’alçada més baixa, o sigui, la de l’esquerra. Durant aquest tram hi passem pel vessant sud del Turó d’en Gras.

0,52 h. Un pista se’ns uneix per la dreta, en realitat es la mateixa que havíem deixat de banda minuts abans.

1,05 h. Bifurcació de pistes, seguim per la de la nostra dreta, passem pel costat d’una torreta metàl·lica, fins trobar un camí a pocs passos que deixa també aquesta pista i puja vers a la nostra esquerra pel vessant sud del Turó d’en Fotja, de 349 metres d’alçada, el qual no arribem a coronar. A partir del moment en que abandonem la pista i agafem el corriol, coincidim amb les marques de PR (grogues i blanques) i GR (vermelles i blanques).

1,15 h. El corriol va a parar a un creuament de pistes en forma de “X”, molt a prop veurem la carretera asfaltada. A l’altre banda del creuament en X, pel brancal que surt davant nostre a l’esquerra, i veurem un cartell indicador i les marques de GR. Passem pel costat d’una construcció i en un indret on hi ha unes petites escales, abandonem la pista i entrem pel senderó en mig de bosc, tot seguint les marques de pintura.

1,25 h. Portell de Valldaura, 348 metres, una passarel·la metàl·lica que forma un ample pont passa per sobre de la carretera asfaltada. Just a l’altre costat del pont hi ha un replà amb una unió de pistes. Seguim tot recte vers a S.O. per trobar, als pocs metres, un altre senderó que s’endinsa pel mig del bosc a la nostra dreta. Es el moment de tornar a abandonar la pista i prendre la senda. Marques de PR i GR.

FOTO PAKO CRESTAS

1,35 h. El sender va a parar a una pista pavimentada que seguirem en sentit ascendent vers a la dreta i que, en pocs metres, ens porta dalt del Turó de Valldaura, de 419 metres d’alçada, que està coronat per una construcció i una antena de comunicacions amb el seu corresponent filat. Seguim vers a l’oest per un nou caminet, bastant planer, que discorre en mig del bosc.

1,40 h. Pas del Rei, 408 metres. A banda i banda neixen dos camins descendents. Els obviem i seguim tot recte.

1,42 h. Bifurcació. Seguim pel camí de l’esquerra que es ascendent. Marques de PR i GR.

1,45 h. Turó de la Magarola o del Maltall. 429 metres. Vèrtex geodèsic. Bonic mirador habilitat amb banc de fusta. La senda continua vers al sud, essent primer un corriol per convertir-se en pista descendent als pocs metres.

1,55 h. Anem a parar a una pista molt ample. Cartell indicador. En aquest moment es separen el GR i el PR. Nosaltres continuarem per les marques de GR-92 (vermelles i blanques) que continuem per l’ample pista que ara discorre pel vessant obac de la muntanya, en direcció S.O. Deixarem de banda dos pistes a la nostra dreta, totes elles descendents, continuant sempre per la que discorre recte i sense perdre alçada.

2,15 h. Coll de l’Erola. 397 metres. Passem per darrera de la residència Vista Rica, la carretera resta a pocs metres, però les marques del camí (en aquest punt tornen a coincidir el GR i el PR), van pel mig del bosc a pocs metres a la dreta de l’asfalt.

2,20 h. Cruïlla de la carretera d’accés al Tibidabo. Si volem pujar al punt culminant de la Serra, tan sols ens queda l’opció d’anar per aquesta carretera que descriu un gran revolt, te bastant de trànsit, i uns 2 quilòmetres de llargària.

FOTO PAKO CRESTAS

2,50 h. Placeta del cim del Tibidabo, 515 metres. Estem entre el restaurant, l’entrada al Parc i l’església. Ja em coronar la part alta de la Serra. Per davallar desfarem els passos per la carretera per la qual em pujat fins a les proximitats de la cruïlla.

3,10 h. Just a uns 200 metres abans d’arribar a la cruïlla veurem una pista que neix al marge dret, rètol indicador, i que ens duu vers als Vivers de Can Borní. Es el camí que utilitzarem pel retorn a Barcelona.

3,20 h. Vivers de Can Borní. Passem per davant dels jardins públics que tan sols estan oberts als caps de setmana. Davant de l’entrada localitzem, a l’altre costat de la pista, la Font de Can Borní. Nosaltres continuem perdent alçada per la pista. Arribem a un replà des d’on surten dos corriols descendents, l’ample pista continua ara vers a l’est.

3,30 h. Bifurcació de pistes. Cartell indicador. Just a la mateixa bifurcació i neix un camí que fa una forta baixada. Abandonem les pistes i prenen el camí que davalla en direcció S.E.

3,40 h. Ja hi som a les cases altes del barri de Penitents (Barcelona). Seguim el carreró vers a l’esquerra i prenen una altre pista, anem a parar de ple a aquesta barriada de la part alta de la ciutat.

4,00 h. Davallant per carrers anirem a parar a la Ronda de Dalt i a les seves proximitats i podrem localitzar transports públics, tant línies d’autobús com el metro (L3 – Penitents).

Descens: La part final de l’itinerari ja es el descens a la ciutat de Barcelona.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: