SANT ESTEVE DE PALAUTORDERA – SERRAT DE VILATORT I CASTELL DE MONTCLÚS.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:  Excursió que transcorre per les ondulades serres de llevant del terme. Presentem dues opcions, la primera fent una volta circular al voltant del Castell de Montclús, retornant a la serra per tal de no travessar el riu Tordera; i la segona creuant el riu i retornant per la plana.

Val a dir que no hi ha pont per travessar el riu de la Tordera sota el castell de Montclús i que amb el riu crescut pot resultar problemàtic creuar-lo; per aquest motiu donem aquesta doble opció.

OPCIÓ A: SERRAT DE VILATORT – VOLTA DEL CASTELL – SERRAT DE VILATORT.

Temps: 2 hores i 50 minuts.

Desnivell: 246 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària: 9 quilòmetres i 300 metres.

Dificultat:  fàcil

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua: No hi ha cap font en tot el camí, caldrà dons dir-nos l’aigua necessària des del punt de partida.

Punts de referència: * Centre de Salut l’Om – Sant Esteve de Palautordera * Torrent de Vallmanya * riu de la Tordera * Circ Cric * Serra de Can Vilatort * Can Boter * Can Pau * Ca n’Albert de Baix * Can Picolí * Can Pere Grau * Can Jeroni * Pla de Santa Magdalena * Santa Magdalena * Ca n’Albert de Dalt * Castell de Montclús * riu de la Tordera * Can Jeroni * Serra de Can Vilatort * Circ Cric * riu de la Tordera * Centre de Salut l’Om – Sant Esteve de Palautordera

Punt de partida: Centre de Salut l’Om a Sant Esteve de Palautordera. Més informació a www.somlom.com

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: 0,00 h. Des del Centre de Salut l’Om, de Sant Esteve de Palautordera, seguim el carrer Oratge vers a la nostra dreta.

0,02 h. Cruïlla. Seguim vers a la nostra dreta pel Passatge Aulet, bonic camí pavimentat que serpenteja pel mig d’un parc urbà fins anar a creuar mitjançant un pont el Torrent de Vallmanya.

0,05 h. A l’altre costat del rierol ja hi som al cor del poble de Sant Esteve. Seguim el carrer Major (carrer de vianants) vers a la nostra esquerra fins al final de tot, on donarem l’esquena a l’església i seguint les indicacions del Circ Cric agafarem un vial descendent vers a la nostra esquerra que passa pel costat de les instal·lacions esportives municipals.

0,12 h. Creuem el riu de la Tordera mitjançant un vial amb canalitzacions. Pas còmode apte per vehicles, l’asfalt a donat pas a una ample pista de terra que guanya alçada de manera suau.

0,15 h. Estem davant de la porta d’accés al Circ Cric. Deixem la pista ample de la nostra dreta i seguim vessant amunt de manera directe per un corriol ben marcat i que fa una forta pujada. Atenció: aquest tram es opcional ja que podríem seguir per l’ample pista. Es tracta dons d’una drecera més directa i que ens estalvia un tram de pista que acostuma a ser relativament transitat per vehicles.

FOTO PAKO CRESTAS

0,21 h. A la part alta de la forta pujada passem per sota d’un cablejat de telèfons, una petita canal de reg abandonada i anem a parar a un camí en desús que seguirem vers a la nostra dreta per situar-nos al peu d’una gran torre elèctrica.

0,23 h. Essent sota la torre elèctrica trobem de nou l’ample pista que seguirem vers a la nostra esquerra en sentit ascendent (pujada molt suau alternada amb trams completament horitzontals), direcció N.-N.O. Ja hi som la Serra de Can Vilatort

0,30 h. Brancal secundari a la nostra esquerra que obviem per seguir tot recte per l’ample pista.

0,32 h. Nou brancal secundari a la nostra esquerra que obviem per seguir tot recte per l’ample pista.

0,34 h. Tercer brancal secundari que trobem a la nostra esquerra i que obviem.

0,35 h. Bifurcació. Pista secundaria descendent a la nostra dreta que es l’accés a Can Boter (cartell indicador, cadena), seguim dons per la pista principal direcció N.-N.O.

0,36 h. Bifurcacions secundaries a banda i banda de la pista principal que ignorem per seguir tot recte. El brancal de la nostra dreta dona accés al proper mas de Can Pau.

FOTO PAKO CRESTAS

0,39 h. Nou brancal perpendicular que surt a la nostra dreta i que es l’accés a Ca n’Albert de Baix. Seguim recte per la pista principal.

0,42 h. Haurem passat pel costat d’unes vinyes i ens trobem davant del mas de Can Picolí, el qual resta a la nostra esquerra. Surt un nou brancal perpendicular a la nostra dreta que ignorem per seguir per l’ample pista en direcció N. Trams horitzontals alternats amb suavíssimes pujades.

0,49 h. Passem pel costat de mas de Can Pere Grau, a tocar de la pista a la nostra esquerra. Seguim tot recte.

0,52 h. Voregem el mas de Can Jeroni i seguim per la pista direcció nord.

0,53 h. Bifurcació. Ignorem la pista que davalla vers a la nostra esquerra i que es la pista on anirem a parar quan tanquem la volta del castell. Ara per ara, seguim dons per la part alta, tot recte, en direcció nord. Creuem el Pla de Santa Magdalena, zona més alta del periple.

0,55 h. Seguirem la pista fins a situar-nos a les proximitat de l’ermita de Santa Magdalena, 400 m., on prendrem el trencall de l’esquerra que duu cap a Ca n’Albert de Dalt. Sentit descendent. Nosaltres ens quedarem a les portes de la propietat privada que envolta l’esmentat mas. La pista te una cadena. Una vegada creuada deixem d’apropar-nos cap al mas i davallem directament per una mena de camps inclinats, tot passant pel costat de un pou. A baix del camps es dibuixa un bonic camí que transcorre per dins del bosc dalt de la mena de dorsal que fa el propi turonet que sustenta el castell. Cal recordar que des de l’ermita tot el sentit de l’excursió ja ha estat descendent.

FOTO PAKO CRESTAS

1,15 h. De cop i volta descobrim el castell en un clar del bosc amb la torre de guita en primer pla. Visita a l’interior i pausa obligada. Castell de Montclús, 325 m.

El camí continua baixant en direcció S.O. endinsant-se en un curiós bosc d’eucaliptus. Dibuixa decidides ziga-zagues fins a una mena de esplanada d’on surt un camí descendent vers a la nostra dreta. Passem pel marge d’una cadena que tanca la pista al transit rodat. La part final de l’esmentada pista transcorre per una mena de riera.

1,35 h. Quan el bosc s’aclareix un el terreny s’aplana, ja estem de nou a les proximitats del riu de la Tordera, que no arribarem a travessar. Anem a parar a una pista que seguirem vers a la nostra esquerra, allunyant-nos dons del riu. La nova pista ràpidament guanya desnivell. Es tracta d’una pista molt evident que dibuixa uns quans revolts. Quan aquesta està a punt de concloure trobarem un punt concret amb una bona panoràmica sobre el castell. Descobrirem que nosaltres ja estem per sobre de la fortalesa que se’ns presenta penjada sobre uns estimballs terrosos.

FOTO PAKO CRESTAS

2,02 h. Anem a parar al costat del mas de Can Jeroni que ens queda a la nostra dreta, just al moment en que ens topem amb l’ample pista per la qual em vingut, estan novament a la part alta de la Serra de Can Vilatort. Haurem de desfer dons les nostres passes de manera integra, si be aconsellem no baixar per la drecera del circ cric i davallar sempre per la pista. Passada dons la torre elèctrica que ens havia servit de referència en l’enllaç entre la drecera i la pista principal, seguim davallant per aquesta darrera i tan sols trobarem una nova bifurcació important, que està ben indicada amb un rètol que ens informa que el camí correcte a seguir per tornar al poble es el que davalla en diagonal a la nostra dreta i que al poc també va a parar al Circ Cric, travessem de nou el riu de la Tordera i al poc ja trobem les primeres construccions al poble.

2,50 h. Ja estarem de retorn al punt de partida. Centre de Salut l’Om, de Sant Esteve de Palautordera

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-esteve-palautordera-serra-de-can-vilatort-castell-montclus-can-record-48144836

OPCIÓ B: SERRAT DE VILATORT – CASTELL DE MONTCLÚS – RIU TORDERA  – PLA DE CAN RECORD.

Temps: 2 hores i 15 minuts.

Desnivell: 230 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària: 7 hores i 310 metres.

Dificultat: fàcil

Punts d’aigua: No hi ha cap font en tot el camí, caldrà dons dir-nos l’aigua necessària des del punt de partida.

Punts de referència: * Centre de Salut l’Om – Sant Esteve de Palautordera * Torrent de Vallmanya * riu de la Tordera * Circ Cric * Serra de Can Vilatort * Can Boter * Can Pau * Ca n’Albert de Baix * Can Picolí * Can Pere Grau * Can Jeroni * Pla de Santa Magdalena * Santa Magdalena * Ca n’Albert de Dalt * Castell de Montclús * riu de la Tordera * Can Marc * Can Martorell * Can Garberer * molí de les Cadires * Can Mainou * urbanització de Can Record * Centre de Salut l’Om – Sant Esteve de Palautordera

Punt de partida: Centre de Salut l’Om a Sant Esteve de Palautordera. Més informació a www.somlom.com

Itinerari: 0,00 h. Des del Centre de Salut l’Om, de Sant Esteve de Palautordera, seguim el carrer Oratge vers a la nostra dreta.

FOTO PAKO CRESTAS

0,02 h. Cruïlla. Seguim vers a la nostra dreta pel Passatge Aulet, bonic camí pavimentat que serpenteja pel mig d’un parc urbà fins anar a creuar mitjançant un pont el Torrent de Vallmanya.

0,05 h. A l’altre costat del rierol ja hi som al cor del poble de Sant Esteve. Seguim el carrer Major (carrer de vianants) vers a la nostra esquerra fins al final de tot, on donarem l’esquena a l’església i seguint les indicacions del Circ Cric agafarem un vial descendent vers a la nostra esquerra que passa pel costat de les instal·lacions esportives municipals.

0,12 h. Creuem el riu de la Tordera mitjançant un vial amb canalitzacions. Pas còmode apte per vehicles, l’asfalt a donat pas a una ample pista de terra que guanya alçada de manera suau.

0,15 h. Estem davant de la porta d’accés al Circ Cric. Deixem la pista ample de la nostra dreta i seguim vessant amunt de manera directe per un corriol ben marcat i que fa una forta pujada. Atenció: aquest tram es opcional ja que podríem seguir per l’ample pista. Es tracta dons d’una drecera més directa i que ens estalvia un tram de pista que acostuma a ser relativament transitat per vehicles.

FOTO PAKO CRESTAS

0,21 h. A la part alta de la forta pujada passem per sota d’un cablejat de telèfons, una petita canal de reg abandonada i anem a parar a un camí en desús que seguirem vers a la nostra dreta per situar-nos al peu d’una gran torre elèctrica.

0,23 h. Essent sota la torre elèctrica trobem de nou l’ample pista que seguirem vers a la nostra esquerra en sentit ascendent (pujada molt suau alternada amb trams completament horitzontals), direcció N.-N.O. Ja hi som la Serra de Can Vilatort

0,30 h. Brancal secundari a la nostra esquerra que obviem per seguir tot recte per l’ample pista.

0,32 h. Nou brancal secundari a la nostra esquerra que obviem per seguir tot recte per l’ample pista.

0,34 h. Tercer brancal secundari que trobem a la nostra esquerra i que obviem.

0,35 h. Bifurcació. Pista secundaria descendent a la nostra dreta que es l’accés a Can Boter (cartell indicador, cadena), seguim dons per la pista principal direcció N.-N.O.

0,36 h. Bifurcacions secundaries a banda i banda de la pista principal que ignorem per seguir tot recte. El brancal de la nostra dreta dona accés al proper mas de Can Pau.

0,39 h. Nou brancal perpendicular que surt a la nostra dreta i que es l’accés a Ca n’Albert de Baix. Seguim recte per la pista principal.

FOTO PAKO CRESTAS

0,42 h. Haurem passat pel costat d’unes vinyes i ens trobem davant del mas de Can Picolí, el qual resta a la nostra esquerra. Surt un nou brancal perpendicular a la nostra dreta que ignorem per seguir per l’ample pista en direcció N. Trams horitzontals alternats amb suavíssimes pujades.

0,49 h. Passem pel costat de mas de Can Pere Grau, a tocar de la pista a la nostra esquerra. Seguim tot recte.

0,52 h. Voregem el mas de Can Jeroni i seguim per la pista direcció nord.

0,53 h. Bifurcació. Ignorem la pista que davalla vers a la nostra esquerra i que es la pista on anirem a parar quan tanquem la volta del castell. Ara per ara, seguim dons per la part alta, tot recte, en direcció nord. Creuem el Pla de Santa Magdalena, zona més alta del periple.

0,55 h. Seguirem la pista fins a situar-nos a les proximitat de l’ermita de Santa Magdalena, 400 m., on prendrem el trencall de l’esquerra que duu cap a Ca n’Albert de Dalt. Sentit descendent. Nosaltres ens quedarem a les portes de la propietat privada que envolta l’esmentat mas. La pista te una cadena. Una vegada creuada deixem d’apropar-nos cap al mas i davallem directament per una mena de camps inclinats, tot passant pel costat de un pou. A baix del camps es dibuixa un bonic camí que transcorre per dins del bosc dalt de la mena de dorsal que fa el propi turonet que sustenta el castell. Cal recordar que des de l’ermita tot el sentit de l’excursió ja ha estat descendent.

FOTO PAKO CRESTAS

1,15 h. De cop i volta descobrim el castell en un clar del bosc amb la torre de guita en primer pla. Visita a l’interior i pausa obligada. Castell de Montclús, 325 m.

El camí continua baixant en direcció S.O. endinsant-se en un curiós bosc d’eucaliptus. Dibuixa decidides ziga-zagues fins a una mena de esplanada d’on surt un camí descendent vers a la nostra dreta. Passem pel marge d’una cadena que tanca la pista al transit rodat. La part final de l’esmentada pista transcorre per una mena de riera.

1,35 h. Quan el bosc s’aclareix un el terreny s’aplana, ja estem de nou a les proximitats del riu de la Tordera. Anem a parar a una pista que continuarem vers a la nostra dreta per creuar el riu sense auxili del pont. A l’altre costat de les aigües pugem pista amunt per un tram mig terrós – mig pavimentat.

1,38 h. Can Marc. Casa d’hípica. Nus de pistes. Seguim tot recte obviant dos trencalls en forma de “V” a la nostra dreta.

FOTO PAKO CRESTAS

1,40 h. Bifurcació. Seguim pel brancal de l’esquerra, més estret i que s’orienta vers al S.E. tot passant pel costat esquerra del fantasmagòric mas. A la cruïlla hi ha un cartell ens indica que cal seguir el accés a Can Martorell (que es el mas que tenim a la nostra dreta).

1,45 h. Seguint la pista de terra anem a parar a la zona urbanitzada de Can Garberer. Seguim el vial pavimentat vers a la nostra esquerra que rep el nom de carrer del Timó i que fa una mena d’arc davant de cases de nova construcció.

1,48 h. Bifurcació. Neix un brancal descendent vers a la nostra esquerra que ens duu al proper molí de les Cadires (rètol indicador), de fet el moli es avui en dia una casa particular restaurada, val la pena baixar-hi per veure el pont de fusta sobre el riu de la Tordera  (que era l’antic i rudimentari accés a Cal Puço) i tornar a pujar de nou a la darrera bifurcació (pujada i baixada opcional, es clar).

1,52 h. Essent de nou a l’extrem del carrer del Timó, deixem l’asfalt i seguim tot recte pel camí horitzontal que s’endinsa dins del darrer tram de bosc.

1,56 h. Brancal perpendicular vers a la nostra esquerra que obviem.

1,57 h. Corriol que se’ns incorpora per la dreta. Seguim tot recte pel camí. Molt a prop, ben visibles, son les cases de Can Mainou, petita pujada.

1,58 h. Can Mainou, voregem les cases deixant de banda un pista vers a la nostra dreta i continuant en direcció S.-S.E. per pista de terra.

FOTO PAKO CRESTAS

2,03 h. Anem a parar a l’urbanització de Can Record, en concert al carrer de les Alzines que seguirem vers a la seva conclusió en un avinguda més ample que seguirem recte en direcció S.O. fins al segon trencall a l’esquerra que es el carrer d’Oratges. Seguim aquest carrer tot recte fins al punt de partida.

2,15 h. Ja estarem de retorn al punt de partida. Centre de Salut l’Om, de Sant Esteve de Palautordera

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-esteve-palautordera-serra-de-can-vilatort-castell-montclus-can-record-48144775

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s