SANT ESTEVE DE PALAUTORDERA – PANTÀ DE VALLMANYA I CASTELL DE FLUVIÀ .

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:  Variada excursió amb trams ben diferenciats de plana de conreus i masos i zones de bosc amb les primeres estivacions i pujades de la falda de les muntanyes de Sant Elies – Samon. Cal destacar la visita al pantà de Vallmanya i el Castell de Fluvià.

Castell de Fluvià o Casa Forta de Palau: Dominant el Pla de Palautordera, molt a prop de Santa Margarita, s’aixeca aquest petit castell ben conservat i restaurat, propietat de la família Adroer. Com a castell li correspon el valor de “domus” o casa forta, coneguda con la casa de Sant Cedrià, titular de la capella. El nom de Palau és cognom o llinatge de la família ja establerta a l’any 1154. Malgrat que el domus de Palau o Fluvià s’adjuntés dins del terme del castell de Montclús, presidia la Quadra de Campins, que ocupava la zona territorial de l’actual terme de Campins. A mitjans del segle XIV comptava amb vint-i-dos focs i era una de les quadres més extenses de Catalunya. A l’any 1622 es va fundar una capella en benefici de Sant Aleix dins del castell. En aquesta capella es venerava la tomba de Sant Cedrià i fou destruïda i buidada per les hordes a l’any 1936. El castell podria atribuir-se a les primeries del segle XI. A l’interior del castell va ser bàrbarament assassinat l’Antoni de Fluvià, juntament amb una colla de gent innocent que va anar a refugiar-se dins de la fortalesa, per les tropes castellanes del Comte-duc d’Olivares.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 2 hores i 50 minuts

Desnivell: 231 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària: 10 quilòmetres i 800 metres.

Dificultat: Baixa.

Punts d’aigua: No hi ha cap font en tot el camí, caldrà dons dir-nos l’aigua necessària des del punt de partida.

Punts de referència: * Centre de Salut l’Om – Sant Esteve de Palautordera * cementiri de Sant Esteve de Palautordera * torrent de Vallmanya * Ca l’Amat * urbanització de Can Cruixent * Can Cisteller * Can Justina * Can Felip * Ca l’Ercís * Can Jais * Can Vinyes * torrent del Reguissol * Sot de la Font Ferrussa * Sot de l’Infern * Serra del Gall * Trifurcació * Torrent de Vallmanya * Parc dels Olors * Can Vila Vell * Castell de Fluvià * Bassa de Vallmanya * Pla de Santa Margarida * Mas Prats * Torrent del Reguissol * Can Vinyes * Can Jais * Ca l’Ercís * Can Felip * urbanització Can Cruixent * Can Benosi * Ca l’Amat * el cementiri de Sant Esteve de Palautordera * Centre de Salut l’Om – Sant Esteve de Palautordera.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida: Centre de Salut l’Om a Sant Esteve de Palautordera. Més informació a www.somlom.com

Itinerari: 0,00 h. Des del Centre de Salut l’Om, de Sant Esteve de Palautordera, seguim el carrer Oratge vers a la nostra esquerra i de seguida tombem de nou a l’esquerra pel carrer Tramuntana per anar a la part alta del poble. Continuant en la mateixa direcció, creuemla carretera i seguim pel carrer “Joan Baixas” direcció O-S.O. A partir del moment en que el carrer Tramuntana s’uneix amb el carrer Major (carrer de vianants), — just abans de creuar la carretera –, coincidim ja amb les marques del “camí”.

0,10 h. Al poc el carrer es converteix en una ample pista de terra completament horitzontal. Senyals del “camí”.

0,16 h. Passem per davant de cementiri de Sant Esteve de Palautordera. Seguim la pista vers a l’O.S.O. Poc després creuarem el torrent de Vallmanya.

0,21 h. Bifurcació. Seguim pel brancal de la dreta en direcció N-N.O.

FOTO PAKO CRESTAS

0,23 h. Un corriol se’ns incorpora per l’esquerra. Seguim pel camí ample vers al N.-N.O.

0,30 h. Passem pel costat del conjunt de cases de Ca l’Amat que resten a la nostra esquerra. Comença un nou tram pavimentat. Seguim tot recte per travessar la urbanització de Can Cruixent.

0,33 h. Final de la urbanització. El vial asfaltat acaba en forma de “T”. Seguim vers a la nostra esquerra per tornar a caminar sobre pista de terra.

0,37 h. Se’ns incorpora per l’esquerra una nova pista que obviem. Seguim recte direcció N.O. Indicacions del “camí”.

0,39 h. Nou brancal que se’ns incorpora per l’esquerra i que ignorem.

0,40 h. Passem per davant de dos entrades a finques particulars. Can Cisteller i Can Justina. Seguim de manera evident per l’ample pista del “camí”.

0,41 h. Creuem una carretera asfaltada en perpendicular.

0,43 h. Doble bifurcació a banda i banda del camí, primer a la dreta i després a l’esquerra, que ignorem. En aquest tram passem pel costat de masos com Can Felip, Ca l’Ercís, Can Jais i Can Vinyes.

0,45 h. Just abans de crear el torrent del Reguissol (que acostuma a estar ben sec), trobem un  trencall perpendicular a la nostra esquerra, es el moment d’abandonar la pista principal i les senyalitzacions del “camí” per prendre aquesta petita pista que s’endinsa pel bosc en direcció N.O.

FOTO PAKO CRESTAS

0,47 h.  Trifurcació. Neixen dos nous a camins en diagonal vers a la dreta i vers a l’esquerra, ignorem tots dos i seguim recte. Tram horitzontal.

0,49 h. Bifurcació. Seguim el trencall de la nostra esquerra. Sageta pintada de grog en un arbre. Suau i curta pujada.

0,51 h. Neix un nou camí perpendicular vers a la nostra esquerra que ignorem per continuar tot recte en el sentit donat pel camí de procedència. Tram horitzontal i sense senyalitzacions.

0,54 h. Nou trencall vers a la nostra esquerra que ignorem. Mica en mica el camí es va convertint en corriol. Continuem pel mig d’un tranquil bosc.

1,01 h. Anem a parar a una mena de pista que aquí fa un cul de sac. A la nostra dreta hi ha una petita esplanada que ens permet tenir de nou vistes panoràmiques reduïdes després del tram de bosc. Continuem recte per la pista en direcció O.-N.O.

1,03 h. Estant a l’altre costat de la petita clariana trobem una bifurcació de camins, agafem el de la dreta.

1,06 h. Anem a parar a una estreta carretera asfaltada. Justament a l’unió entre el camí de procedència i l’asfalt creuem el Sot de la Font Ferrussa i passem pel costat d’una mena d’esquelet d’un xalet abandonat. Seguim la carretera gairebé horitzontal vers a la nostra dreta.

1,08 h. Deixem una primera bifurcació a la nostra esquerra, on hi ha un cartell que ens indica que la pista d’accés al Mas Forts. Seguim per l’asfalta.

1,09 h. Sot de l’Infern. Pocs metres endavant de l’accés a Mas Forts, trobem un segon trencall, que també s’endinsa al bosc vers a l’esquerra. Es el moment abandonar la carretera i pujar per aquest camí estret i ben marcat que al poc puja amb fortes ziga zagues.

1,16 h. Anem a parar a una ample pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra. Suavíssima i constant pujada.

1,27 h. Serra del Gall, 403 metres, punt més alt del periple. Bifurcació de pistes. Seguim el brancal de la nostra esquerra iniciant un tram de baixada.

1,29 h. Trifurcació. A ma esquerra neix un corriol i davant tenim dues pistes en forma de “Y”. Seguim la pista descendent de la nostra dreta.

FOTO PAKO CRESTAS

1,31 h. Bifurcació. Seguim el brancal descendent de la nostra dreta que dibuixa un revolt. Fem ara un tram de constant baixada i revolts on seguirem sempre per la pista principal obviant algun que altre corriol que justament neix als revolts.

1,35 h. Torrent de Vallmanya. Unió de pistes. Seguim vers tot recte al marge esquerra de la riera, en direcció E.-S.E., o sigui, seguint el marge natural de la vall.

1,38 h. Unió de pistes. Estem davant del Parc dels Olors. Seguim l’ample pista tot recte continuant al marge esquerra del torrent, en direcció E.-S.E. Al poc passem per davant del mas de Can Vila Vell, que resta a la nostra esquerra.

1,48 h. Estant davant del Castell de Fluvià, just a la zona on hi ha uns gronxadors, divisem un camí que neix a banda dreta de la pista, creua el torrent i s’endinsa dins del bosc. Es el moment d’abandonar la pista ample i seguir per aquest camí. Atenció per que a la bifurcació neixen dos de camins, un de més ample que puja tot recte i un petit corriol a l’esquerra que segueix més aviat el curs del torrent. Seguirem dons pel primer d’ells.

1,52 h. Bassa de Vallmanya. Ample embassament artificial construït pel reg. Anem a parar a la pista que voreja el pantà, la qual seguirem vers a la nostra esquerra i, tal com hem dit, va re orientant-se tot envoltant l’embassament.

1,58 h. Essent a l’extrem sud del pantà trobem una pista que davalla vers a la nostra esquerra i que seguirem, ignorant un parell de trencalls que segueixen tot recte a l’altre costat d’aquesta ample pista.

2,04 h. Bifurcació. Anem a parar de nou al recorregut del “camí”. Senyalització a la cruïlla. Seguim aquesta nova pista vers a la dreta, o sigui en direcció sud.

2,06 h. Camí transversal que neix a la nostra esquerra i que ignorem per continuar tot recte.

2,07 h. Pla de Santa Margarida. Creuem una carretera asfaltada de manera transversal i continuem per la pista situada a l’altre banda de la carretera, seguint en direcció S.-S.E. Entrem de nou dins del bosc.

2,10 h. Bifurcació. Seguim vers a la nostra dreta. Senyalitzacions del “camí”.

2,12 h. Trencall secundari perpendicular vers a la nostra esquerra que ignorem per seguir tot recte. Al poc sortim del bosc i tornem a creuar zona de conreus amb amples vistes.

2,15 h. Mas Prats. Resta a la nostra dreta. Just davant neix una pista vers a la nostra esquerra que ignorem per seguir tot recte en direcció sud.

2,17 h. Torrent del Reguissol. Ja hi tornem a coincidir amb les nostres passes del trajecte d’anada. Desfarem dons de manera integra el camí ja conegut fins al punt de partida, passant per Can Vinyes, Can Jais, Ca l’Ercís, Can Felip, l’urbanització Can Cruixent, Can Benosi, Ca l’Amat i el cementiri de Sant Esteve de Palautordera.

2,50 h. Desfent el trajecte d’anada tornem de nou al punt de partida. Centre de Salut l’Om a Sant Esteve de Palautordera.  

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-esteve-palautordera-panta-vallmanya-castell-fluvia-48144279

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s