SANT ESTEVE DE PALAUTORDERA – VOLTA PELS CASTELLS DE FLUVIÀ I MONTCLÚS.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Interessant i llarga combinació de pistes que formen una mena de quadrat que ens permet conèixer diverses zones de la part baixa de la vall de Palautordera. La part inicial i intermèdia, fins a Santa Magdalena, te senyals amb la retolació del “camí”. Des de Santa Magdalena fins al retorn a Sant Esteve seguirem les marques de retolació del “Clar de Lluna”.

La visita estrella del recorregut es el castell de Montclús: Aquest castell en runes va agafar prestigi al segle XIII i té a la vora les restes d’un antic poblat ibèric.

Guillermó, fill de Guillem Umbert i de Ramona, adoptà el nom de Guillem de Montclús. Llur fill, Riambau, va heretar els castells de Montclús, el de Miravalls i el de les Agudes. Vers el 1275 Riambau de Montclús traspassà els dominis del Montseny i de la conca del Tordera al seu oncle i protector Ramon de Cabrera. El Castell de Montclús, conegut com a “castro de Montecluso” tenia capella i notaria pròpia. Montclús persistí dins les possessions dels Cabrera fins al 1445. La construcció del castell fou renovada al 1508. Al 1739 es va traspassar la capella de Santa Margarida al camp de Parellada, indret on es situa ara, ja que per llavors el castell ja presentava estat de runa.

El castell mostra dues etapes ben diferenciades. Inicialment es va construir una torre circular que segurament tenia adossada a la banda nord una sala que almenys feia 5,5 metres d’ample per 6,2 metres de llarg. Aquesta primera fase de construcció es deuria fer cap al segle X.

FOTO PAKO CRESTAS

A la segona etapa es va fer el clos de planta, gairebé quadrada (22,5 m * 25 m), i es va construir a la baixa edat mitjana. La construcció ens recorda molt les muralles d’ Hostalric, el que presumiblement fa que es tracti d’una construcció dels segles XIII o XIV.

El castell tenia dos recintes, el sobirà i el jussà. El primer el formen la part residencial i els serveis del castell i el segon inclou els murs de protecció amb les sageteres i els merlets.

Temps: 2 hores i 50 minuts

Desnivell: 180 metres de pujada i l’’equivalent de baixada.

Dificultat: Baixa – Mitja

Punts d’aigua: Creuem diverses vegades torrents i el riu de la Tordera. No obstant no ens hem de refiar de la potabilitat d’aquestes aigües, Caldrà dur l’aigua necessari des del punt de partida. A Sant Esteve de Palautordera hi ha font.

Punts de referència: * Sant Esteve de Palautordera * cementiri de Sant Esteve de Palautordera * torrent de Vallmanya * Ca l’Amat * urbanització de Can Cruixent * Can Cisteller – Can Justina * Can Felip – Ca l’Encís – Can Jais * torrent del Reguissol * Mas Prat * Pla de Santa Margarida * Castell de Fluvià * Can Noguereta * Can Bonamic – Ca n’Auleda * Can Vila Nou * riu de la Tordera * Castell de Montclús * Can n’Albert de Dalt * Santa Magdalena * Pla de Santa Magdalena * Cal Picolí * Serrat de Vilatort * Circ Cric * riu de la Tordera * Sant Esteve de Palautordera

Punt de partida: Sant Esteve de Palautordera. Plaça davant de l’església on es situa l’oficina d’informació turística. El poble de Sant Esteve es situa a tocar de Santa Maria de Palautordera, accessible per la carretera C-743.

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: 0,00 h. Església de Sant Esteve de Palautordera. 210 metres. Donem l’esquena a l’església, ens situem davant de la casa de la vila i pugem pel carrer paral·lel a la carretera, vers a la nostra esquerra, carrer de vianants conegut com el carrer Major. Just aquí trobem les primeres senyals del “Camí”. Quan acaba la prat de terra enllosat del carrer Major i es transforma en un carrer descendent, es hora d’anar a la carretera, creuar-la i seguir vers a la nostra esquerra pel carrer “Joan Baixas” direcció O-S.O.

0,10 h. Al poc el carrer es converteix en una ample pista de terra completament horitzontal. Senyals del “camí”.

0,16 h. Passem per davant de cementiri de Sant Esteve de Palautordera. Seguim la pista vers a l’O.S.O. Poc després creuarem el torrent de Vallmanya.

0,21 h. Bifurcació. Seguim pel brancal de la dreta en direcció N-N.O.

0,23 h. Un corriol se’ns incorpora per l’esquerra. Seguim pel camí ample vers al N.-N.O.

0,30 h. Passem pel costat del conjunt de cases de Ca l’Amat que resten a la nostra esquerra. Comença un nou tram pavimentat. Seguim tot recte per travessar la urbanització de Can Cruixent.

0,33 h. Final de la urbanització. El vial asfaltat acaba en forma de “T”. Seguim vers a la nostra esquerra per tornar a caminar sobre pista de terra.

0,37 h. Se’ns incorpora per l’esquerra una nova pista que obviem. Seguim recte direcció N.O. Indicacions del “camí”.

0,39 h. Nou brancal que se’ns incorpora per l’esquerra i que ignorem.

FOTO PAKO CRESTAS

0,40 h. Passem per davant de dos entrades a finques particulars. Can Cisteller i Can Justina. Seguim de manera evident per l’ample pista del “camí”.

0,41 h. Creuem una carretera asfaltada en perpendicular.

0,43 h. Doble bifurcació a banda i banda del camí, primer a la dreta i després a l’esquerra, que ignorem. En aquest tram passem pel costat de masos com Can Felip, Ca l’Encís i Can Jais.

0,45 h. Creuem el torrent del Reguissol.

0,49 h. Mas Prat. Deixem a la nostra dreta un trencall que neix en angle recte. Seguim recte. Tram obert amb bones perspectives sobre el Turó de l’Home al fons, zona de camps o conreus.

0,52 h. Un nou brancal se’ns incorpora de manera perpendicular per la dreta. Seguim tot recte. Ara entrem en una zona de bosc.

0,54 h. Bifurcació. Vers a la nostra dreta localitzem una pista que es bifurca en forma de “Y”, nosaltres seguirem aquesta pista però vers a l’esquerra, o sigui, en sentit contrari. Marques del “camí”.

FOTO PAKO CRESTAS

0,56 h. Pla de Santa Margarida. Creuem una carretera asfaltada transversalment i seguin per l’altre costat. Veurem que hi ha dos camins paral·lels que s’endinsen al bosc. Agafar el de l’esquerra que es el que te les indicacions del “camí”. No obstant els dos camins es retrobem mes tard.

0,57 h. Trencall vers a la nostra esquerra que ignorem. Seguim per dins del bosc en direcció nord.

1,00 h. Bifurcació. Deixem a la nostra esquerra la pista que segons l’indicador ens duu al pantà. Nosaltres hem de seguir vers a la dreta seguint les indicacions del “camí”.

1,06 h. Trencall vers a la nostra dreta que obviem.

1,09 h. Anem a parar a una nova pista. Estem davant del Castell de Fluvià. Seguim vers a la nostra dreta. Marques del “camí”.

1,14 h. Can Noguereta. L’ample i horitzontal pista de terra travessa la carretera C-743 de forma transversal continuant tot recte a l’altre costat de l’asfalt en direcció E.N.E.

1,19 h. Creuem el conjunt de cases de Can Bonamic i Ca n’Auleda tot ignorant els trencalls que constitueixen l’accés a les finques particulars. Evident. Marques del “camí”.

FOTO PAKO CRESTAS

1,24 h. Se’ns incorpora una pista en diagonal per la nostra esquerra. Seguim recte, ara ja en direcció S.E. per la pista principal. Passem novament per l’entrada de diferents finques que formen els corresponents trencalls, una d’elles es la finca de Can Vila Nou on abunden els cavalls.

1,32 h. Bifurcació. Seguim vers a la nostra esquerra. Iniciem una forta i curta baixada que ens durà al riu.

1,33 h. Creuem el riu de la Tordera, sense pont (saltant de pedra en pedra), atenció que aquest pas pot resultar perillós i desaconsellable amb pluges fortes. Just a l’altre costat de les aigües hi ha una bifurcació. Seguim cap a la dreta.

1,36 h. Bifurcació amb cartell indicador. Seguim el camí ascendent de la nostra esquerra que comença a guanyar alçada en diagonal. Al poc trobem un corriol que neix a la nostra dreta i que puja directament pel mig d’un bosc d’eucaliptus. Deixem la pista i seguim aquest marcat senderó. Marques del “camí”.

1,41 h. Ens retrobem de nou el camí ample que seguirem vers a la nostra dreta en sentit ascendent dibuixant els darrers revolts abans d’arribar al castell.

1,45 h. Castell de Montclús. 310 metres. Visita i parada obligada. Continuarem pujant pel corriol que segueix en direcció N.E. i que puja pel mig del bosc per una mena d’aresta de terra que a trams presenta talls verticals al costat dret sobre el Sot Gran.

FOTO PAKO CRESTAS

1,54 h. Can n’Albert de Dalt. Anem a parar a una pista en desús just al costat d’una font. Seguim la pista ascendent vers a la dreta.

1,55 h. Brancal que neix i baixa vers a la nostra dreta i que ignorarem. Al poc anem a parar un vial asfaltat.

1,57 h. Santa Magdalena. 390 metres. Punt més alt del periple. Voregem l’esglesiola pel vial asfaltat i a la primera bifurcació seguim l’ample pista de terra vers a la nostra dreta. Comencen aquí les indicacions del “clar de lluna” (itinerari de BTT). Poc a poc l’ample pista, que s’orienta vers al S.-S.O.-S., va perdent alçada de manera molt suau. Creuem el Pla de Santa Magdalena.

2,02 h. Bifurcació. Seguim recte i passem a tocar del mas de Can Jeroni (a la façana es pot llegir Can Coll). Seguim l’ample pista sense pèrdua possible.

2,11 h. Bifurcació perpendicular vers a la dreta que ignorem.

2,13 h. Passem per davant de Cal Picolí. Bifurcació a la nostra esquerra que ignorem. Seguim per l’ample i evident pista tot recte.

2,18 h. Després de deixar enrere un petit conreu de vinyes neix una doble bifurcació a la nostra esquerra que ignorem. Aquesta zona es coneguda com el Serrat de Vilatort.

2,19 h. Brancal secundari a la nostra dreta que ignorem, seguim per l’ample pista tot recte. Perdem alçada de manera suau.

2,22 h. Nou brancal secundari a la nostra dreta que ignorem, seguim per l’ample pista tot recte. Perdem alçada de manera suau.

FOTO PAKO CRESTAS

 2,24 h. Tercer brancal secundari a la nostra dreta que ignorem, seguim per l’ample pista tot recte. Perdem alçada de manera suau.

2,29 h. Passem pel costat d’una torre elèctrica, se’ns incorpora en diagonal per la dreta una nova pista de menor importància.

2,33 h. Bifurcació d’amples pistes, Seguim vers a la nostra dreta, tot fent un revolt i baixant de manera constant. Cartell indicador a la cruïlla.

2,36 h. Ja a la part baixa, tocant els conreus, se’ns incorpora una pista per la nostra esquerra. Seguim tot recte per la pista principal en direcció N-N.O.

2,39 h. Estem davant del Circ Cric. Bifurcació. Seguim vers a la nostra esquerra.

2,42 h. Creuem de nou el riu de la Tordera, aquesta vegada amb l’auxili d’un pont. Superem una curta pujada i ja estem a tocar de les primeres cases del poble.

2,50 h. Ja hi som de nou davant de l’església de Sant Esteve de Palautordera, donant per conclòs aquest llarg i complert periple per la vall.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AÑL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/sant-esteve-de-palautordera-volta-pels-castells-de-fluvia-i-montclus-48139488

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s