Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

REFUGI SANT JORDI PELS EMPEDRATS I BAIXADA PER LA BOIXASSA.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Els empedrats son una joia pels sentits, pels amants de la natura i pels amants de la fotografia, sens dubte es una de les gorgues mes atractives i feréstecs de tot el Berguedà. A la part inicial i al propi estret hi torbem multitud de basses, ràpids d’aigua, clots, gorgs i cascades.

A la part alta trobem el refugi de Sant Jordi, magnífica base de diverses ascensions per les Penyes Altes. Emmarcat en una paratge de compte mil·lenari. Gaudirem de l’amabilitat de la gent que ho regenta, que ja es la segona generació familiar d’una vida dedicada a ser guarda de refugi, i valorarem encara més el tracta, tenint en compte que es tracta d’un dels pocs refugis de muntanya on, encara avui en dia, la majoria de menjars i begudes son carretejades a l’esquena.

Conclourem l’excursió amb el terreny sec i solei de la Boixassa, que contraresta enormement amb la frescor i relativa foscor dels Empedrats.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 3 hores i 20 minuts.

Desnivell: 830 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: Al refugi, a la font del faig (poc després del refugi) i a la Font Nostra, situada a l’inici mateix de l’excursió.

Punts de referència: * Cal Cerdanyola – la Salle Natura * Font Nostra * l’Hostalet * torrent del Forat * Estret dels Empedrats * Estret d’Escriu * torrent del Pendís *  Refugi Sant Jordi * font del Faig * runes de Galligans * Coll de Galligans * Cap de la Boixassa * Pas de la Boixassa * Collada de la Pelosa * Coll de Cap de la Boga * Clot de Cal Quim * Cal Cerdanyola – la Salle Natura

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida: Cal Cerdanyola – la Salle Natura. 920 metres. Per arribar-hi des del Racó de l’avi de Guardiola de Berguedà cal agafar la carretera vers a Bagà, entrar al centre de la població, i tot seguint les indicacions prendre una nova carretera secundària en direcció Gisclareny. Just abans de la zona de picnic del Pont de Sant Joan surt a ma dreta una pista forestal (cartell indicador que ens diu que es el camí d’accés a la Dou de Gisclareny), que seguirem fins a Cal Cerdanyola. Zona d’aparcament.

Itinerari: 0,00 h. Cal Cerdanyola – la Salle Natura. 920 metres. Cartell indicador. Font Nostra.  Prenem el camí que puja vers a la nostra dreta, en direcció al nord, pel marge esquerra de les aigües. Al poc passem pel costat d’unes cases en runes, conegudes com l’Hostalet, i la pista en desús es transforma en un ample senderó. En aquest primer tram de pujada hi ha unes boniques bases d’aigua al riu. Pugem pel PR C-125.

0,19 h. Bifurcació. Seguim tot recte deixant de banda el brancal de la dreta que va a parar a riu. Marques de PR, vermelles i grogues.

0,21 h. Passem per un pont sobre el torrent del Forat. Continuem pujant però ara pel marge dretà de les aigües.

FOTO PAKO CRESTAS

0,23 h. Bifurcació. Un cartell ens indica que el brancal de l’esquerra du la font del Bullidor de la Llet, nosaltres continuem tot recte vers al nord.

0,26 h. Tornem a creuar el riu, ara sense l’auxili d’un pont, de fet aquest es el tram conegut com l’Estret dels Empedrats on el camí discorre just pel centre de la gorga, creuant en diverses ocasions les aigües i anant de pedra en pedra. El tram esta molt ben indicat amb les senyals de pintura del PR, les grogues i les vermelles i es força evident. Val a dir que en cas de que la torrentera baixi força carregada d’aigua, aquest tram pot ser dificultós.

0,39 h. Fa una estona que hem deixat enrere l’estret del Empedrats. Bifurcació. Seguim pel brancal de l’esquerra, o sigui, tot recte, pujant vers al N, tendència N.O. Marques PR, grogues i vermelles. Al poc passem per sobre l’Estret d’Escriu, si be el camí ja evita la part central de la vall i el riu que resten bastant per sota.

0,53 h. Un camí sens incorpora per la dreta. Continuem pujant cada vegada més en tendència al N.O.

FOTO PAKO CRESTAS

1,00 h. Bifurcació. Seguim el brancal de l’esquerra. Marques PR, grogues i vermelles.

1,07 h. Creuem les aigües del torrent del Pendís.

1,14 h. Falsa bifurcació. Tant si seguim el brancal de la dreta com el de l’esquerra, totes dues alternatives s’ajunten al poc. Pujada més suau però constant. Ara ja estem superant el bosc i anem per trams més oberts on hi ha prats d’herba alta i flors a la temporada de bonança. Marques PR, grogues i vermelles.

1,40 h. Gran arbre (roure). Bifurcació. Estem a tocar del refugi que ja es ben visible. Seguim el brancal ascendent de la dreta.

1,42 h. Refugi Sant Jordi. 1.565 metres. On podem fer un bon descans i prendre un refrigeri. Acabada la pausa del refugi davallem fins a la darrera bifurcació.

Característiques del Refugi de Sant Jordi: Refugi propietat de la FEEC. 48 places. Compartiment lliure que es deixa en us en absència de guarda, amb 6 places. Servei de menjador, llum, ràdio d’emergència i aigua corrent. Informació: Tel. 00-376 83 99 26 – 619 23 98 60.

1,44 h. Ja hi som de nou a la cruïlla, ara abandonem el camí pel qual em pujant, passem per davant d’unes runes i continuem tot recte guanyant alçada pel mig del bosc en direcció S.O. Al poc passem pel costat de la font del Faig. Marques de PR i grogues

1,53 h. Traspàs d’una aresta. Ara el camí flanqueja per vessant de soleia en direcció oest. Paratge obert. Al costat del camí hi ha les runes de Galligans.

FOTO PAKO CRESTAS

2,12 h. Estem per sota del Coll de Galligans que no assolirem per poc, ja que nosaltres anirem un xic per sota. Trobem un camí transversal que seguirem vers a la nostra esquerra, passant per sota dels cingles del Cap de la Boixassa. Marques de PR i grogues

2,20 h. Pas de la Boixassa. 1.750 metres. Punt més alt del periple. Creuem l’aresta, anem a parar al vessant sud i comencem a davallar per terreny obert amb vegetació baixa. El camí se seguida descriu unes fortes ziga zagues descendents. Marques de PR i grogues.

2,40 h. Bifurcació. Seguim davallant tot recte deixant de banda el brancal que surt a la nostra esquerra. Malgrat que hi ha un cartell amb el nom de “font nostra”, no hi ha cap font a les rodalies.

2,44 h. Anem a parar a una pista. Estem la Collada de la Pelosa, 1.424 metres. De fet el corriol fa drecera, creua la pista i la retroba poc després per continuar-la pocs metres en sentit descendent.

2,45 h. Deixem la pista per continuar per la senda que surt a la nostra esquerra i que s’interna dins del bosc, alternant trams de baixada amb trams horitzontals. Marques de PR, grogues i vermelles.

3,08 h. Creuem el Coll de Cap de la Boga, 1.312 metres, el qual costa d’apreciar al transcórrer el camí dins del bosc. A partir d’aquest punt la senda encara davalla de manera més pronunciada vers a l’est, sempre essent un camí molt marcat i amb taques de pintura del PR i grogues.

3,11 h. Estem al Clot de Cal Quim. Zona de bosc tancat però amb non camí. Continuem perdent alçada, ara vers al sud.

3,17 h. Anem a parar a una pista que seguirem vers a la nostra esquerra, ja hi som molt a prop del punt d’inici.

3,20 h. Seguint la pròpia pista o una petita drecera senyalitzada amb les marques de pintura, arribem a Cal Cerdanyola – la Salle Natura. 920 metres, donant per finalitzada aquesta excursió.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/refugi-sant-jordi-pels-empedrats-i-baixada-per-la-boixassa-47927849

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: