ROC DE CATLLARÀS – PUJADA PEL XALET DE CATLLARÀS I BAIXADA PEL CAMP DE L’ERMITÀ I FALGARS.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: La pujada al Serrat de Corró des de la Poble de Llillet es un regal pels sentits. Una excursió variada on l’observació de la natura resulta tan gratificant, que fins i tot el fet de no assumir el propi cim i encetar la baixada vers al santuari de Falgars des del Roc de Catllaràs, ja te de per si prou sentit. Com a punts més interessants del periple hi destaca el propi refugi d’Ardericó, tot un rabeig de pau en mig de la serra, i la forta pujada vers als prats del Joc de Pilota. Els prats alts, veritables esplanades, conviden a mandrejar i a caminar sense preses. De ben segur, si guardem silenci, sorprendrem als cérvols, que son a casa seva. El vessant nord de la Serra de Catllaràs es un veritable zoològic sense barrots.

El lloc de pilota: Al municipi de las Poble de Lillet va haver-hi, com a tants altres indrets de la comarca, una important explotació minera. Hi destaquen les petites mines d’extracció manual que hi havia per la zona alta del vessant nord del Catllaràs. En elles hi van treballar una important comunitat anglesa i van fer famós l’idíl·lic pla conegut com “el Joc de la Pilota” pel fet de que, davant de la sorpresa dels locals, els forans ocupaven el seu temps lliure jugant a un extravagant esport en que dos equips corrien i manipulaven una pilota per mirar de fer-la entrar dins d’una mena de porteria que estava vigilada per l’anomena’t porter, únic membre del lloc que tenia permès tocar la pilota amb les mans, ja que la resta de jugadors podien utilitzar peus, cames, pit i cap, però no els braços i les mans. Aquest exòtic passatemps s’ha conegut amb el temps amb el nom de “football”. Amb independència d’això també esmentarem l’existència al terme d’una mina d’extracció de petroli, que avui en dia es pot visitar de manera turística i on, malgrat els 100 anys que fa que ha deixat de funcionar, encara es pot veure en certs indrets com el petroli goteja de les parets de les galeries subterrànies.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 5 hores i 35 minuts

Desnivell: 915 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Dificultat: Mitja – Alta

Punts d’aigua: Potser la millor alternativa es dur l’aigua des del principi de l’excursió. Durant el tram de pujada hi trobem el Refugi d’Ardericó i les fonts de Prats Xispedor i Font Assedegossa, ja a la part alta. Durant la baixada hi ha un punt d’aigua a les immediacions al Santuari de Falgars.

Punts de referència: * Monestir de Lillet * Església de Sant Miquel * Roca del Castell * Terra Negra * Collada d’Arderiu * Refugi Ardericó * Mirador de la Pipa * El Joc de pilota * Prat Xispedor * Font de Prat Xispedor * Roca i Pla de Catllaràs * Collada del Pla de l’Orri * Pedró del Pla de l’Orri * Roca i Pla de Catllaràs * Collet Llebató * Camp de l’Ermità * Collada de Falgars * Santuari de Falgars * Segon grau o la Mineta * Pobla de Lillet * Barri Coromines * Oratori de Sant Antoni * Monestir de Lillet.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida: El Monestir de Llillet, 900 metres, es accessible mitjançant una pista de terra en bon estat que neix a la dreta (vessant sud) de la carretera que va de la Poble de Llillet vers al Coll de Merolla i Gombrèn, que es la carretera B-402 i que neix al mateix poble de Guardiola de Berguedà. El trencall està just a un quilòmetre havent sortit de la població vers a llevant, al punt quilomètric 11,2.

Itinerari: 0,00 h. Monestir de Lillet. 900 metres. Cartell indicador. El camí surt tot pendent amunt cap al sud, seguint les taques del P.R. C-52 i prenent com a referència la propera construcció circular de l’església de Sant Miquel.

0,02 h. Església circular de Sant Miquel. El camí passa pel costat esquerra tot endinsant-se en una zona de bosc.

0,10 h. Primera bifurcació, cal continuar per la branca de l’esquerra passant un filat. Marques de P.R. blanques i grogues.

0,15 h. El camí va a parar a una pista que continuarem vers a l’esquerra pel transcurs d’uns 50 metres.  Rètol indicador a l’unió entre el camí i la pista. Transcorreguts els 50 metres de pista i trobem una nova bifurcació, cal prendre el senderó que neix cap a la dreta i abandona la pista. Marques de P.R. Creuem una zona de prats i després tornem a entrar al bosc tot pujant unes ziga-zagues vers al sud-oest.

0,20 h. Roca del Castell. El camí va a parar a una mena de coll situat al sud de l’esmentada roca on es localitzen les runes del Castell de Lillet i una creu. Bifurcació i cartell indicador. Continuarem per la branca de l’esquerra en sentit ascendent pel mig del bosc seguint direcció sud-sud-oest. Taques grogues i blanques.

FOTO PAKO CRESTAS

0,35 h. El camí travessa una pista abandonada, seguim tot recte pujant vers al sud-sud-oest.

0,37 h. Unió de camins. El que ens ha dut fins aquí s’uneix amb un altre camí que prové de la nostra dreta, una vegada s’uneixen, continuen en un sol camí que continua pujant vers al sud-sud-oest.

0,50 h. Creuament de la pista en el indret conegut com Terra Negra. Poc abans d’arribar a la pista deixem de banda una branca a la nostra dreta i una vegada travessada la pista caldrà continuar pel camí situat al costat oposat i que segueix en direcció sud. Val a dir que en aquest indret haurem abandonat el P.R. i que l’inici de la nova senda al altre costat de la pista no es massa evident. No obstant a mida que pugem el camí es va definint.

1,05 h. Hi trobem de nou la pista en una mena de coll, veiem que la branca de l’esquerra està tancada per una cadena. Nosaltres creuarem la pista i continuarem pel camí situat al sud i que continua pujant en mig del bosc. En realitat aquest tram es una drecera de la pròpia pista que retrobarem de nou poc més a dalt.

1,10 h. El camí desemboca en una pista transversal. Seguir-la cap a la nostra esquerra deixant de banda, a pocs metres, una bifurcació que neix vers a la dreta. Seguim tot recte per l’ample pista en aquest tram perd una mica de desnivell.

FOTO PAKO CRESTAS

1,20 h. Collada d’Arderiu, 1.417 metres. Seguim la pista vers al sud que, de manera molt suau, continua perdent una mica d’alçada.

1,30 h. Falsa bifurcació, tan la branca dreta com l’esquerra son vàlides, ja que totes dues es tornen a unir en un únic camí als pocs metres.

1,25 h. Refugi Ardericó. 1.326 metres. Mas reconvertit en refugi. Guardat tot l’any. Servei de begudes i menjars. El guarda es dia Kun, contacte: telèfon: 626 881 151 – e-mail: arderico@gmail.com. Web: www.arderico.com

Al sortir del refugi prendrem el camí que surt vers a l’oest, davant la façana del mas orientada nord, pujant pel mig del bosc i senyalitzat amb taques vermelles i gorgues. Es tracta d’un camí nou que, amb el temps, estarà més trillat.

1,30 h. Un cartell ens indica que estem a prop del Mirador de la Pipa, que queda a la nostra dreta.

1,40 h. El camí va a parar a una pista, seguir la mateixa cap a la dreta en sentit ascendent durant 50 metres, indret on trobem el camí que segueix al marge esquerra de la pista, pujant vessant amunt en direcció oest i seguint les taques vermelles. En el tram que segueix hi ha vegetació baixa i la traça del camí es una mica perdedora, caldrà dons parar especial atenció a les taques de pintura vermella.

FOTO PAKO CRESTAS

1,50 h. Sobrepassem la línia de bosc i veiem davant nostre els estimballs de roca on va a parar el camí.

1,55 h. Coronem la feixa sobre els estimballs en un tram de camí fàcil però alhora espectacular per la proximitat dels estimballs.

2,00 h. Final d’una mena d’aresta boscosa que trobem sobre els estimballs, les nostres passes continuen vers a l’oest i ja em superat la pujada principal, ara el terreny, en conjunt, es molt planer i fins i tot hi ha petites baixades. Continuar les indicacions de les taques vermelles.

2,05 h. El Joc de pilota. Zona de prats situat sota l’altiva Roca del Joc, de 1.615 metres d’alçada. Unió de camins. Coincidim amb el P.R. C-52 i seguirem el mateix vers a l’esquerra.

2,15 h. Prat Xispedor. El camí es fon en una pista que continuarem en sentit ascendent vers al sud. Cartell indicador.

2,17 h. Font de Prat Xispedor. Bifurcació. Tornem a abandonar la pista per continuar per la senda que surt tot recte pel marge dret de la pista i que es torna a endinsar al bosc, Marques de P.R.

2,30 h. El camí arriba a una pista que continuarem uns quans metres cap a la dreta fins que trobem al marge esquerra la continuació del senderó. Seguir per aquest camí cap al sud-oest. Marques grogues i blanques.

FOTO PAKO CRESTAS

2,45 h. Roca i Pla de Catllaràs. 1.685 metres. Zona de plans oberts i cruïlla de camins. Seguim la pista que segueix tot recte cap a l’est per dalt del cordal, abandonant les taques de G.R. que s’orienten cap al nord.

2,55 h. Collada del Pla de l’Orri. 1.695 metres. Nova bifurcació de camins. Deixem de banda la senda que va cap a l’esquerra i seguim tot recte cap a l’est pujant pel mig del vessant boscós. Taques blaves que ens ajuden a seguir el millor camí de pujada al cim.

3,05 h. Cim del Serrat de Corró, també anomenat Pedró del Pla de l’Orri, 1.765 metres. Cim amb poques vistes panoràmiques, ja que està envoltat de bosc. Des d’aquest punt donem mitja volta i desfem les nostres passes.

3,20 h. Roca i Pla de Catllaràs. 1.685 metres. Continuem la pista que surt recte vers a l’oest en sentit horitzontal. Deixem de banda una primera bifurcació que surt cap a l’esquerra, just passat la Roca. Marques de P.R.

3,30 h. Collet a 1.694 metres. Poc abans haurem ignorat una branca de la pista que surt vers a l’esquerra. Una vegada traspassat el collet i torbem una drecera que talla un primer revolt, per tornar a desembocar a la pista descendent. Marques grogues i blanques.

FOTO PAKO CRESTAS

3,35 h. Collet Llebató. 1.628 metres. Bifurcació. A partir d’aquest punt coincidim amb les taques del G.R. 4. Abandonem la pista i seguim per la senda que davalla al marge dret. Marques de P.R. Baixem pel mig del bosc en direcció oest. Forta baixada per l’indret conegut com “el Forat”.

3,40 h. El camí va a parar al revolt de la pista, que tan sols toca de passada, ja que de nou surt un senderó vers al nord que baixa directament. Marques de G.R.

3,45 h. Camp de l’Ermità. 1.470 metres. Cruïlla de camins i pistes. Rètol indicador. Seguim per la pista que davalla en direcció nord seguint les marques blanques i vermelles.

3,55 h. Deixem al marge esquerra un bifurcació, seguim baixant per la pista tot recte vers al nord-nord-est.

3,56 h. Deixem al marge esquerra un bifurcació, seguim baixant per la pista tot recte vers al nord-nord-est.

4,02 h. La pista travessa un camí perpendicular. No variarem la nostre direcció i continuarem tot recte seguint el G.R. Evident.

4,07 h. Branca de camí que s’incorpora al nostre per l’esquerra. Continuem baixant de manera molt suau vers al nord-nord-est.

FOTO PAKO CRESTAS

4,12 h. Bifurcació. Seguir baixant de manera suau per la branca de la dreta. Marques de G.R.

4,16 h. Creuem de manera transversal i en diagonal vers a l’esquerra una pista abandonada.

4,20 h. Collada de Falgars. 1.266 metres. El camí va a parar a la carretera asfaltada que serveix d’accés al proper Santuari de Falgars, ben visible al nord. Seguir la carretera cap al nord durant uns dos-cents metres fins a un revolt on hi ha una zona de picnic. Just passada aquesta zona d’oci neix el nou camí que ens servirà per tornar al punt de partida. Es tracta d’una senda que travessa els prats vers a la dreta, direcció est, tot passant pel costat del bonic mirador de Falgars.

4,24 h. Al costat del camí hi trobem una creu. Ja hi som de nou en mig de terreny boscós. Aquest punt es una petita inflexió en l’orientació de la baixada , que ara tendeix a anar tota l’estona vers l’ est-nord-est. Tot aquest trajecte discorre per dalt d’una mena d’aresta coneguda com la Serra dels Graus de Falgars.

4,40 h. Pont sobre l’anomena’t segon grau o la Mineta. Continuar la senda descendent vers l’ est-nord-est seguint les marques de G.R.

4,45 h. Un nou camí se’ns uneix per la nostra dreta. Continuem baixant en direcció est-nord-est.

4,52 h. Bifurcació, neix una camí a la nostra dreta. Nosaltres continuem baixant tot recte.

4,54 h. Doble bifurcació al marge esquerra, senyalada amb P.R. Continuem baixant recte seguint les taques de G.R.

4,55 h. Hi trobem una pista que seguirem en sentit descendent. Passem pel costat d’un heliport, moment en que la pista de terra es transforma en una pista d’asfalt.

5,05 h. Ja hi som a la primera plaça que provem de la Pobla de Lillet, seguir el carrer de la dreta, que puja suament i que ens porta al Barri Coromines. 850 metres. Aquest barri, situat al marge sud-oriental del poble, es una mena de barri de gent modesta que deuria ser una colònia que es deuria construir amb l’establiment de les fabriques i mines situades a prop de la població. Seguim el carrer lateral del barri vers al sud.

5,15 h. l’oratori de Sant Antoni. Extrem sud del Barri Coromines. Cal prendre la pista que neix cap a l’est i que s’allunya del poble per retornar-nos al punt de partida.

5,25 h. Després d’una suau pujada, el ample camí va a morir a una pista. Continuar la mateixa, de manera horitzontal, cap a l’esquerra, o sigui, cap a l’est.

5,35 h. Monestir de Lillet. 900 metres. Ja hi tornem a ser al punt de partida.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: