GUARDIOLA – SANT JOAN DE L’AVELLANET PEL CAMÍ NICOLAU.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: El camí o via Nicolau permet realitzar un agradable passeig entre Guardiola de Berguedà i Sant Joan de l’Avellanet. El traçat ens endinsa en zones boscoses, amb túnels i passarel·les de diferents tipus (inclosa una de cable de 35m).

Una mica d’història… El 20 d’Abril de 1914 van començar les obres del ferrocarril pel transport de fusta entre Guardiola i Gisclareny, promogut pel Sr. Tomàs Nicolau i Prieto propietari de la serradora de Berga. La construcció de la via era complicada degut a l’orografia, la dura climatologia i la penositat dels treballs manuals. Es van construir túnels i parets de pedra seca (encara visibles) per consolidar la via.

Després de funcionar uns quants anys es va abandonar i va començar una degradació constant del traçat. Als anys 1960-1970 els serveis forestals van reobrir alguns trams per realitzar actuacions d’hidrologia i contenció de l’erosió. Fins l’any 2009 no es va recuperar el camí. Aquesta restauració ha suposat actuacions molt complexes, moltes realitzades manualment o, fins i tot, amb l’ajut d’un helicòpter pel transport de materials en zones de pràcticament inaccessibles.

FOTO PAKO CRESTAS

Presentem aquí dues alternatives en una: el propi camí Nicolau que podem fer d’anada i tornada, i la segona opció que es anar a Sant Joan pel camí Nicolau i tornar per una sèrie de pistes, tot passant per la font del Clot d’en Roca, el mas de Matallops i la Font de Vinya Vella, tot donant una volta circular. Aquesta segona opció es molt adient per fer en BTT.

Sant Joan d’Avellanet: Es tracta de l’antiga església parroquial de Sant Joan d’Avellanet. Es un edifici notable d’estil romànic. L’església ja és esmentada l’any 983 en l’acta de consagració del monestir de Sant Llorenç prop Bagà, al qual fou vinculada aquesta església com a donació.

La construcció consta d’una sola nau, acabada en un absis sensiblement més baix que la nau i una mica més estret que aquesta, que correspon a la part més antiga de l’edifici. Una restauració moderna ha permès que aquesta església es mantingui en un bon estat de conservació.

Temps: 3 hores i 55 minuts.

Desnivell: Entre el punt més alt i més baix del periple hi ha una diferència de 260 metros.

Dificultat: Mitja.

Punts d’aigua: Passem pel costat de les fonts del parc de Bagà, la font del Clot d’en Roca i la Font de la Vinya Vella.

Punts de referència: * Guardiola de Berguedà * Molí del Caso* proximitats de Bagà * Clot de Noucomes * mirador de Costa de Virgus * de Sant Joan de l’Avellanet * font del Clot de la Roca * mas de Matallops * Torrent de Turbians * Cal Graners – Cal Viudo * torrent dels Bacs – font de Vinya Vella * Coll de la Sala * Clot de la Cabra * Camp de Dalt d’en Vilar * Camp de Baix d’en Vilar * Sant Llorenç prop Bagà * Guardiola de Berguedà.

Punt de partida: Guardiola de Berguedà. 720 metres. Podem sortir a peu del mateix establiment del Racó de Ca l’avi – Hotel Casa Duaner. Més informació a www.elrecodelavi.com

Itinerari: 0,00 h. Guardiola de Berguedà. 720 metres. Sortim de ca l’avi i pugem pel carrer lateral de forta pujada fins a la carretera lateral. Seguim la mateixa vers a la nostra dreta fins al revolt anterior al pont sobre el riu.

FOTO PAKO CRESTAS

0,08 h. A la banda esquerra del revolt neix el camí. Cartell indicador. Seguir la senda horitzontal i ample vers al N-N.O.

0,15 h. Passem pel costat del Molí del Caso i de seguida trobem un cartell que ens indica que ja hi som al camí Nicolau. Val la pena distreure’s llegint i observant l’ informació del cartell, que ens parla de quina utilitat inicial va tenir el camí i com va ser la seva restauració per a la passejada turística. Seguim el camí en direcció N-N.O. Molt evident

0,21 h. Neix vers a la dreta un camí secundari descendent que obviarem per continuar recte per l’evident camí Nicolau.

0,23 h. Travessem un camí transversal. Seguim vers al N-N.O.

0,32 h. Anem a parar a una petita carretera asfaltada que seguirem vers a la nostra dreta. Cartell indicador. Al poc passem per sota del primer túnel.

0,42 h. Arribem a les proximitats de Bagà, cap a la nostra dreta surt un vial asfaltat descendent que duu a la propera zona de fonts que son l’extrem del parc urbà de Bagà. Nosaltres però continuem recte pel vial superior. Cas de que ens calgui aigua val la pena desviar-se mínimament vers a la font i tornar al camí. Cartell indicador a la bifurcació.

0,43 h. Deixem la carretera asfaltada i prenem de nou el camí de terra que surt vers a la nostra esquerra. Cartell indicador.

0,55 h. Havent passat el segon túnel, creuem el Clot de Noucomes. Curioses formacions erosionades i canalització sobre la torrentera seca.

1,07 h. Passem per una altre zona de torrenteres seques canalitzades i un tercer túnel.

1,17 h. Passem pel mirador de Costa de Virgus. El camí continua sense pèrdua possible, ben clar, arranjat i força horitzontal, ara ja estem endinsant-nos vers a la vall de Bastareny i caminem en direcció O.N.O. A pocs metres ens trobem una vagoneta que ens il·lustra de com era part del carrilet utilitzat en el seu temps en aquest camí.

1,21 h. Passem per sobre de la més llarga de les passarel·les del camí. Espectacular amb els seus 35 metres de longitud.

1,34 h. Una pista se’ns incorpora per la dreta. Continuem tot recte en suavíssima pujada.

1,42 h. Anem a parar a una carretera asfaltada. Cartell indicador. Seguim la mateixa en sentit ascendent vers a la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

1,45 h. Al final ja del camí Nicolau trobem un cartell amb una senda que puja pel mig del bosc a la dreta de la carretera. Cartell indicador. Pujar la curta pujada.

1,47 h. Pujant per aquesta curta senda assolim el planell on es situa l’esglesiola de Sant Joan de l’Avellanet. Una vegada feta la visita baixarem pel mateix corriol que em fet servir per pujar.

1,49 h. Una vegada de nou a l’asfalt estarem a tocar del eco museu. Des d’aquí podem recular o continuar per la carretera que segueix més enllà en sentit S.E.

1,55 h. A l’alçada d’un revolt deixem l’asfalt i seguim la pista de suau pujada que segueix en la mateixa direcció, o sigui vers S.E.

2,11 h. Surt a la nostra dreta una pista petita en desús que ignorarem.

2,15 h. A la nostra esquerra es localitza un bon mirador sobre el poble de Bagà i la muntanya de Brocà de rerefons.

2,28 h. Trobem la font del Clot de la Roca i la seva àrea de picnic al marge dret de l’ample pista.

2,31 h. Desprès de descriure un marcat revolt, passem pel costat del mas de Matallops. Estem ara a 980 metres, el punt més alt del periple. L’ample pista segueix ara vers al S-S.O.

2,34 h. Deixem a la nostra dreta una pista que puja en diagonal i que es l’accés al mas de Quer (que resta relativament lluny). Continuem per la pista principal tot recte, al poc creuem el Torrent de Turbians.

2,50 h. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim per la pista inferior vers a l’ E.N.E, obviant la pista ascendent que surt en diagonal vers a la dreta a la nostra esquena.

3,06 h. Deixem a la nostra esquerra el vial d’accés als masos de Cal Graners i de Cal Viudo.

3,10 h. Anem a parar a una pista transversal encara més ample que la de procedència. Seguim la mateixa vers a la nostra dreta. Durant uns pocs metres ens trobem senyals grogues, però de seguida les tornem a abandonar per seguir per aquesta nova pista en direcció S.O. Al poc passem pel torrent dels Bacs i la font de Vinya Vella i la seva zona de picnic. A partir d’aquest punt la pista torna a guanyar alçada.

3,23 h. A la part alta de la pujada ens trobem a l’anomena’t Coll de la Sala, 912 metres. Localitzem un gran dipòsit d’aigua al marge esquerra. Continuem per la pista que ara per alçada de manera suau i que s’orienta vers al sud.

3,27 h. Clot de la Cabra. Després de creuar amb el torrent del Vilar, topem amb una pista transversal que seguirem en direcció est en sentit descendent.

3,32 h. Deixem un brancal a l’esquerra i un segon quasi simultani a la nostra dreta. En aquesta segona bifurcació hi ha un cartell indicador. Continuem davallant vers a l’est passant pel costat del Camp de Dalt d’en Vilar i el Camp de Baix d’en Vilar. A partir de la segona bifurcació coincidim amb les taques grogues de pintura del camí Picasso. Seguim la pista ample i evident que descriu un marcat revolt vers a la nostra esquerra.

3,44 h. Passem pel costat del cementiri, a partir d’aquí la pista es transforma en un vial asfaltat.

FOTO PAKO CRESTAS

3,47 h. Proximitats del Sant Llorenç prop Bagà. Seguim davallant pel vial asfaltat que descriu uns revolts. Al poc ja hi som dins de les cases de la part alta de la població de Guardiola.

3,55 h. Després d’haver creuat la carretera interior de la població, davallem pel carreró que ens duu al punt de partida, tancant així el periple. Ja tornem a ser al racó de l’avi, al cor de Guardiola de Berguedà. 720 metres

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/guardiola-sant-joan-de-lavellanet-pel-cami-nicolau-47134008

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: