ROCA TIRAVAL PER SANTA FE DE QUER.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: La Roca Tiraval es un gran mirador sobre la vall de Guardiola de Berguedà i Bagà. Us presentem aquí un itinerari amb poques concessions, forta pujada, variada però que se’ns pot fer un xic dura. Bona possibilitat de combinar la present pujada amb altres excursions descrites per la zona.

la capella de Santa Fe de Quer, obra del 1700, que trobem a mig camí, està avui en un lamentable estat d’enrunament.

Temps: 3 hores i 30 minuts.

Desnivell: 790 metres de pujada i 57 de baixada per l’ascens i l’equivalent en sentit contrari pel descens.

Dificultat: Mitja – Alta

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua: Al parc urbà de les afores de Bagà. A partir del moment en que comencem la pujada vers al cim, no hi ha cap font.

Punts de referència: * Guardiola de Berguedà * Molí del Caso * proximitats de Bagà * Matallops * Santa Fe de Quer * Mas de Quer * Estret de Turbians * torrentera de Turbians * Collada de Turbians * Roca Tiraval.

Punt de partida: Guardiola de Berguedà. 720 metres. Podem sortir a peu del mateix establiment del Racó de Ca l’avi – Hotel Casa Duaner. Més informació a www.elrecodelavi.com

Podem escurçar l’excursió si comencem a Bagà (el punt horari …. son les fonts situades al parc urbà de la població, molt properes al casc medieval i al pont sobre el riu Bastareny). Val a dir que la millor opció es combinar la present excursió amb la baixada pel Roc dels Quatre Batlles i la Serra de la Baga (veure la fitxa corresponent), fent així un interessant periple amb principi i final a Guardiola de Berguedà.

Itinerari: 0,00 h. Guardiola de Berguedà. 720 metres. Sortim de ca l’avi i pugem pel carrer lateral de forta pujada fins a la carretera lateral. Seguim la mateixa vers a la nostra dreta fins al revolt anterior al pont sobre el riu.

FOTO PAKO CRESTAS

0,08 h. A la banda esquerra del revolt neix el camí. Cartell indicador. Seguir la senda horitzontal i ample vers al N-N.O.

0,15 h. Passem pel costat del Molí del Caso i de seguida trobem un cartell que ens indica que ja hi som al camí Nicolau. Val la pena distreure’s llegint i observant l’ informació del cartell, que ens parla de quina utilitat inicial va tenir el camí i com va ser la seva restauració per a la passejada turística. Seguim el camí en direcció N-N.O. Molt evident

0,21 h. Neix vers a la dreta un camí secundari descendent que obviarem per continuar recte per l’evident camí Nicolau.

FOTO PAKO CRESTAS

0,23 h. Travessem un camí transversal. Seguim vers al N-N.O.

0,32 h. Anem a parar a una petita carretera asfaltada que seguirem vers a la nostra dreta. Cartell indicador. Al poc passem per sota del primer túnel.

0,42 h. Arribem a les proximitats de Bagà, cap a la nostra dreta surt un vial asfaltat descendent que duu a la propera zona de fonts que son l’extrem del parc urbà de Bagà. Nosaltres però continuem recte pel vial superior. Cas de que ens calgui aigua val la pena desviar-se mínimament vers a la font i tornar al camí. Cartell indicador a la bifurcació.

0,43 h. Deixem la carretera asfaltada i la pista de terra del camí de Nicolau, per prendre una senda ascendent vers a la nostra esquerra que comença a guanyar alçada de manera decidida. Cartell indicador. Taques verdes.

FOTO PAKO CRESTAS

0,48 h. Bifurcació. Pugem vers a la nostra dreta per pendents de grava. Cal anar en compte en aquest tram com el terreny està descarnat per l’erosió. Curt tram de forta pujada. Taques verdes. Superat aquesta zona la senda ja no te pèrdua, travessa uns parts abandonats i després d’endinsa pel bosc, pujant de manera constant vers al O-S.O.

1,30 h. Matallops. Anem a parar a la pista que seguirem uns quans metres vers a l’esquerra fins ser-hi a l’entrada del mas. Pugem sempre pel marge dret dels prats florits que envolten el mas abandonat. A partir d’aquest punt desapareixen les marques de pintura verda, més a dalt tornarem a trobar taques de pintura, però aquestes ja seran de color vermell.

1,35 h. Essent a la part alta dels prats limítrofes de la finca del mas de Matallops, ens endinsem al bosc vers a la nostra dreta per tornar a trobar la senda ben marcada que puja vers a l’O.S.O.

FOTO PAKO CRESTAS

1,50 h. Restes de l’ermita de Santa Fe de Quer. Seguim pujant per prats i clarianes en mig d’un tram de bosc ja molt obert, en tendència a l’O.S.O. La senda està marcada, si be en certs trams tendeix a difuminar-se. Taques vermelles.

1,57 h. Mas de Quer. Passem pel marge dret del conjunt de dos cases. Seguim per una pista en desús que continua pujant vers a l’oest. Tram obert, evident, amb bones perspectives locals.

2,10 h. La pista es desús es transforma en corriol evident i ben marcat. Seguim el mateix vers a l’O.S.O. en un travessia per dins del bosc. Taques vermelles.

2,18 h. Passem per sota d’uns cingles, que son la part baixa de la mateixa Roca Tiraval. Seguim per l’única senda ben marcada.

2,23 h. Estret de Turbians. Entrem dins del centre de la vall, creuant la torrentera de Turbians. Seguim la pista ascendent vers a l’oest. Taques vermelles.

FOTO PAKO CRESTAS

2,32 h. Tornem a creuar el llit que acostuma a estar sec, de la torrentera de Turbians, per continuar pujant pel marge dret, sempre en sentit oest. Be ara un tram de forta pujada amb ziga zagues, pendent que ja no ens donarà fins al propi Coll.

3,00 h. Collada de Turbians. 1.454 metres. Anem a parar a l’asfalt. Bifurcació. Seguim per la senda que neix a la nostra dreta (PR). Cartell indicador.

3,05 h. Bifurcació. Cartell que ens informa de que el trencall de la dreta es el que duu al punt que ens interessa, o sigui, el cim de la Roca de Turbians. Principi amb pujada, intermedi pla en mig del bosc i darrer tram més obert per aresta també boscosa, sempre vers a l’est. No hi ha marques de pintura però el camí està molt ben fresat. En aquest tram arribem al punt més alt de l’excursió, que es situa a 1.510 metres d’alçada.

3,30 h. Roca Tiraval. 1.453 metres. Coronat per una gran bandera al marge de la cinglera. Excel·lent mirador de la vall de Bagà – Guardiola. Després de la merescuda pausa del cim retornem sobre les nostres pròpies passes.

Descens: Pel mateix itinerari en sentit invers o combinant-lo amb la baixada a Guardiola des de la Collada de Turbians per la Carena de la Baga i el Roc dels Quatre Batlles.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/roca-tiraval-per-santa-fe-de-quer-47146377

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: