SANT MARTÍ DE BROCÀ – PUJADA PER ROCA DE LA GUILLA – BAIXADA PER CLARÀ.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: La volta de Sant Martí de Brocà es una agradable excursió de mig dia on podem aprofitar el sol de la tarda i gaudir de les esplèndides vistes locals sobre la vall de Guardiola de Berguedà.

Molt popular la pujada a Sant Martí per l’aplec diari que encara congrega a bona part de la població de Guardiola, us oferim una volta circular per fer-nos amb una idea més general d’aquest suaus vessants que encara s’han salvat prou de restar deshabitats. De fet hi ha més masos habitats que masos deshabitats, malgrat que l’ocupació sigui temporal i no habitual.

FOTO PAKO CRESTAS

Sant Martí de Brocà: Aquesta vall va pertànyer sempre al comtat de Cerdanya. L’antic poble de Brocà és esmentat des de l’any 839 en la acta de consagració de la catedral d’Urgell amb el nom de la vall. L’església va ser consagrada l’any 1081 segons consta en l’acta desapareguda en el segle XX. L’edifici té una sola nau coronada per una capçalera formada per un absis central a llevant i dues capelles que donen al conjunt la forma d’una creu llatina.


La nau és coberta amb volta apuntada. Un arc triomfal d’accés a l’absis sosté el campanar d’espadanya d’un sol ull.

El 25 d’abril, festivitat de sant Marc, és fa un aplec i després de la missa es reparteix el panet de sant Marc.

Temps: 2 hores i 25 minuts.

Desnivell: 200 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Dificultat: Baixa – Mitja.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua: No hi ha cap font en tot el camí. Poc més amunt de Can Galló hi ha una font que no sempre raja prou. Resta fora del periple però tant sols caldrà desviar-se uns 10 minuts.

Punts de referència: * Guardiola de Berguedà * Mas de la Cavallera * Plans de la Roca de la Guilla * Cal Companyó * Sant Martí de Brocà * Runes del mas Clarà * Plans de Rotllan * barri de Terradelles * riu Bastareny * Guardiola de Berguedà.

Punt de partida: Guardiola de Berguedà. 720 metres. Podem sortir a peu del mateix establiment del Racó de Ca l’avi – Hotel Casa Duaner. Més informació a www.elrecodelavi.com

Itinerari: 0,00 h. Guardiola de Berguedà. 720 metres. Sortint des del racó de l’avi prenem el carrer que discorre vora al riu vers a la nostra dreta per anar a parar a la carretera principal que travessa el poble. Creuem el pont sobre el riu Bastareny (vers a la nostra esquerra).

0,03 h. Una vegada estiguem al costat oposat del pont, trobem un vial asfaltat ascendent a ma esquerra de la carretera, per on surt el camí de pujada a Brocà. Cartell indicador. A partir d’aquest moment seguim les taques de P.R.

0,04 h. A mitja pujada del vial hi ha una bifurcació de carrers. Obviem el brancal de l’esquerra i continuem pujant recte per la forta pujada.

FOTO PAKO CRESTAS

0,08 h. Final de l’asfalt, ja hi som fora del poble. Continuem per l’ample pista que puja de manera suau vers a l’ E.N.E. Marques de P.R. (grogues i blanques).

0,12 h. Bifurcació. Seguim per la pista principal que es la que continua per l’esquerra. Cartell indicador. Marques P.R.

0,19 h. Un brancal se’ns incorpora per la nostra esquerra. Seguim per la pista principal amb la mirada posada a la propera masia. La pista segueix vers al N, i aquests tram es bastant planer.

0,21 h. Mas de la Cavallera. A la part posterior del mas, on hi ha un corral per vaques, trobem una bifurcació. Cartell indicador. Seguim per la pista de l’esquerra. Marques de P.R.

0,24 h. Neix a ma dreta una pista en desús que obviem per seguir tot recte per la pista principal que en aquest tram continua essent molt planera.

0,27 h. Bifurcació de pistes i al cor de la mateixa neix un corriol pel mig del bosc que es el que haurem de seguir. Marques grogues i blanques del PR.

0,32 h. Després de creuar una zona de bosc bastant planera ens topem de nou amb una pista que haurem de seguir vers a la nostra dreta, tot començant un tram de pujada ferma. Marques de P.R.

0,37 h. Bifurcació. Cal seguir pel brancal de l’esquerra. Marques de P.R. Continua la pista guanyant alçada i descriu un parell de marcats revolts. No te pèrdua possible.

0,48 h. Plans de la Roca de la Guilla. 891 metres. Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra dreta en direcció S.E. Ara ja podem gaudir d’una panoràmica local bastant general del conjunt de cases disgregades de Brocà.

FOTO PAKO CRESTAS

0,57 h. Bifurcació. Seguim el brancal de l’esquerra, o sigui, el superior, deixant momentàniament el P.R. Seguim per una pista molt planera que transcorre pel nord del mas de Cal Companyó, ben visible a la nostra dreta.

1,02 h. Anem a parar a una pista transversal on tornarem a coincidir amb el P.R. Seguim la mateixa en sentit ascendent vers a la nostra esquerra.

1,10 h. Bifurcació amb cartell indicador. Seguim per la pista superior que continua tot recte obviant el brancal que surt a la nostra esquerra.

1,14 h. Bifurcació amb cartell indicador. Seguim el brancal de l’esquerra vers al N-N.O.

1,16 h. Ja hi som davant de Sant Martí de Brocà. 905 metres. En aquest punt neix la bifurcació de la drecera a Sant Marc, la qual obviarem (cartell indicador). Farem la visita de rigor i seguirem la pista de manera natural vers a l’ O.N.O. Marques de P.R.

1,21 h. Bifurcació. Deixem a la nostra dreta un brancal ascendent per continuar tot recte per la pista que segueix planera vers a l’ O.N.O.

1,32 h. Runes del mas Clarà. Bifurcació i cartell indicador. Seguim la pista de la nostra esquerra que s’orienta vers al S.O. i que comença un traçat de suau però constant descens. Marques de P.R. En realitat aquest punt, a 920 metres d’alçada, es el punt més alt del periple.

1,50 h. Plans de Rotllan. 850 metres. Trobem una pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció est.

1,52 h. Nova bifurcació. Cartell indicador. Seguim la nova pista transversal vers a la nostra dreta en sentit descendent, o sigui, vers al sud. (al principi fa un revolt però de seguida pren l’esmentada direcció) Marques de P.R.

FOTO PAKO CRESTAS

1,58 h. Una pista se’ns incorpora en diagonal a la nostra esquena per l’esquerra. Seguim davallant per la pista principal vers al sud. Marques P.R.

2,10 h. A la nostra esquerra neix una pista perpendicular. Seguim tot recte vers al sud traspassant un filat. De seguida trobarem el primer mas proper a la població de Guardiola.

2,16 h. Seguint la pista sense pèrdua possible anem a parar al barri de Terradelles. Seguim pels carrers asfaltats vers a la nostra esquerra tot buscant el pas a nivell per sota la carretera principal de l’eix del Llobregat (carretera que davalla del túnel del Cadí). El pont sota el qual passem separa el barri de Terradelles de la resta del poble de Guardiola de Berguedà. Passat el pont per sota la carretera de l’eix passem el pont per sobre del riu Bastareny.

2,25 h. Seguint la carretera principal que travessa el poble prendrem el carreró que davalla al punt de partida: El racó de l’avi a Guardiola de Berguedà. 720 metres.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE LA SORTIDA AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/sant-marti-de-broca-pujada-per-roca-de-la-guilla-baixada-per-clara-46884206

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: