SANT JULIÀ DE CERDANYOLA – MALANYEU.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Malanyeu es una de les valls més amables de l’alt Berguedà, malgrat la seva relativa alçada, la seva bona orientació i la seva geografia a recer del vent fan que tingui un clima força benigne. Son moltes dels cases disperses que encara resten habitades a aquesta magnífica vall. Per altra banda s’ha convertit, des de ja fa força anys, en un reclam per als amants de l’escalada, gràcies als espectaculars i verticals cingles de la Roca del Devesó, que roca excel·lent. Malgrat la freqüentació d’escaladors, Malanyeu no ha perdut aquesta calma ancestral que governa cada reconada de la vall.

El camí es variat i molt atractiu, si be cal advertir de que la baixada i pujada al Mal Pas pot resultar problemàtica per a gent propensa a patir amb la sensació de buit. Podem però fer el camí de la Serra del Mill, també marcat amb PR, el qual dona més volta per evita el Mal Pas.

Sant Sadurní de Malanyeu: És un edifici d’origen romànic, de mides mitjanes. La primera notícia relativa de l’església és del segle X, a l’acta de consagració de Santa Maria de la Seu d’Urgell on surt amb el nom de Malanguez. Consta d’una nau rectangular i la capçalera formada per un absis semicircular coronat per un fris d’arcuacions cegues, de dovelles petites, que reposen sobre minúscules mènsules i que posteriorment fou sobrealçat.

FOTO PAKO CRESTAS

 
El campanar, de planta quadrada, és una construcció del segle XVIII. Al seu costat com en gran part de les esglésies romàniques hi ha el fossar. Actualment s’ha afegit a la paret del temple una construcció de nínxols d’enterrament. Tota ella està molt reformada i exteriorment és difícil apreciar la primitiva construcció. Conserva un retaule barroc de l’any 1714 amb escenes del martiri de Sant Sadurní.

Temps: 3 hores i 20 minuts per l’anada i unes 3 hores per la tornada.

Desnivell: 640 metres de pujada i 360 de baixada per l’anada i l’equivalent a l’inversa per la tornada.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: Al mateix poble on comencem l’excursió, o sigui, Sant Julià de Cerdanyola, i pel trajecte trobem el rec del Cap del Grau, la font de la Baga i la font de les Travesses.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * Sant Julià de Cerdanyola * Creu Tras la Serra * Cap de Grau * font de la Baga * Torrent de Lavaiol * Roc Blanc * El Replà * Mal Pas *La Creueta * el Monnell * torrent del Clot de la Taleia * Font de les Travesses * Sant Sadurní de Malanyeu

Punt de partida: Sant Julià de Cerdanyola. Des del Racó de l’avi (Guardiola de Berguedà) (www.elrecodelavi.com) prendrem la carretera interior de Guardiola direcció la Pobla de Llillet i just a la rotonda de sortida del poble hi trobem la carretera de 4 quilòmetres que ens porta a Sant Julià.

Itinerari: 0,00 h. Centre del poble, hi som vora l’església de Sant Julià de Cerdanyola. 720 metres. Cruïlla i cartell indicador. Comencem a caminar carrer amunt vers al S.O. Per dins del poble anirem trobant cartells que ens indiquen el camí correcte (PR C-129) i una vegada sortim del conjunt de cases seguirem les marques de pintura grogues i blanques.

0,20 h. Creu Tras la Serra. Bifurcació. Seguim el camí ascendent de la nostra esquerra que s’enfila suament vers al S.O.

0,23 h. Nova bifurcació. Seguim el brancal de l’esquerra que ja puja de manera més decidia i s’orienta vers al nord. Seguim les marques de PR.

0,37 h. Cap de Grau. 1.060 metres. Unió de camins. Canalització d’aigua abundant. Bon mirador local de la zona. Cartell indicador. En aquest punt travessem l’aresta i comencem a davallar per un estret i marcat corriol que baixa en diagonal vers al S.E. Marques de PR.

0,50 h. Bifurcació de camins, toquem una pista a l’alçada d’un revolt per obviar-la i continuar vers al brancal que neix davant nostre. Cartell indicador a la cruïlla. De seguida passem per la font de la Baga.

FOTO PAKO CRESTAS

1,01 h. Obviem un ramal que surt vers a la nostra dreta. Seguim pel marcat camí amb taques de PR i grogues de la Xarxa de camins de Consell Comarcal.

1,02 h. Anem a parar a un camí transversal que seguirem vers a la nostra esquerra en sentit ascendent.

1,07 h. Passem una tanca i el camí es transforma en pista, de fet la tanca ens fa sortir a una mena de cul de sac de la pista. Seguim aquesta nova pista en desús en sentit ascendent. Marques grogues i blanques.

1,17 h. Torrent de Lavaiol. Anem a parar a una pista forestal ample i ben marcada. Cruïlla. Cartell indicador. Seguim aquesta nova pista en diagonal ascendent vers a la nostra dreta.

1,25 h. A l’alçada d’un marca revolt, just quan la l’hem fet, neix un camí ascendent a la dreta de la pista. Cartell indicador. Es el moment d’abandonar la pista i pujar per aquesta costeruda senda que s’endinsa vers al sud per un bosc magnífic de fageda. Marques del  PR. A mitja pujada trobem el Roc Blanc.

1,45 h. El Replà, 1.300 metres, punt més alt del periple. Estem dalt d’una nova aresta boscosa que caldrà traspassar. Rètol indicador. Bifurcació de camins, prenem la senda descendent vers al E-S.E. que s’encara al cingle i baixada per l’anomena’t Mal Pas. Cal anar amb molta precaució en aquest sector, ja que si be hi ha camí marcat, aquest discorre a la vora del precipici i certs punts poden ser problemàtics per gent que sigui aprensiva al buit. Camí amb marques de PR.

FOTO PAKO CRESTAS

2,00 h. Passem per sota uns cingles a tocar del camí, continuem el flanqueig horitzontal pel bosc i al poc tenim un nou tram breu de pujada.

2,10 h. La Creueta. Traspassem una tercera aresta boscosa, la que correspon al cingle de la Rota. Bones vistes panoràmiques vers a ponent amb el Pedraforca de rerefons. El camí davalla ara en diagonal vers a l’est. Marques de PR.

2,25 h. Anem a parar a la moderna casa del Monnell. Passem pels terrenys situats sobre la finca i anem a parar a la pista d’accés, la qual seguirem vers a la nostra esquerra cap a l’est. A partir d’aquest punt desapareixen les marques de PR.

2,35 h. Revolt. Traspassem el torrent del Clot de la Taleia. En aquest punt deixem de nou la pista i pugem pel costat del rierol tot seguint de nou les marques de PR que en aquest indret tornen a reaparèixer. Forta pujada amb una senda no prou ben marcada.

2,40 h. Font de les Travesses. On trobem de nou una cruïlla de pistes i uns faigs gegantins. Rètol indicador que dona peu a confusió. Seguirem per la pista ascendent del centre, que puja en diagonal vers al S.O.

2,55 h. Unió de camins. Seguim tot recte en direcció oest. A partir d’aquest punt la pista deixa de pujar i comença una suau davallada.

3,05 h. Anem a parar a una nova pista forestal més marcada. Seguir-la vers a l’esquerra vers a l’oest. Seguint aquesta ample pista arribem sense pèrdua possible al punt final de l’excursió.

FOTO PAKO CRESTAS

3,20 h. Sant Sadurní de Malanyeu. 1.000 metres. Indret molt atractiu. Conjunt de cases ben arranjades.

Retorn: pel mateix camí en sentit contrari, si be podem escorçar la part final de la tornada tot seguint per pista forestal des del torrent de Lavaiol (punt  1,17 h) vers al N.O. per travessar la Collada del Puig. Aquesta opció ens evitarà caminar més de 20 minuts. Calcular però poc menys de 3 hores per la tornada.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/sant-julia-de-cerdanyola-malanyeu-46840167

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: