SANT JULIÀ DE FRÉIXENS PEL CAMÍ PICASSO.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Aquest es el tram inicial del camí de Picasso, el qual, en tota la seva extensió, comunica Guardiola de Berguedà, Maçaners, Saldes, Gósol i creua vers a la Cerdanya pel pas de Gosolans per anar a parar a Bellver de Cerdanya. Es una senda relativament nova que vol rememorar el pas de l’artista i la seva estada a Gósol al principi de la seva carrera com a pintor.

Aquest primer sector, que ens permet fer l’anada i tornada des de Guardiola de Berguedà en un matí o un tarda, es relativament suau, sense grans desnivells, i molt tranquil, ja que no creuem cap mena de població i únicament un dels masos està habitat de manera permanent. L’església de Sant Julià de Fréixens es una de les més atractives i millor conservades de la vall de Saldes, malgrat això mostra signes clars de deteriorament i manca de manteniment. Està enclavada en un indret de postal.

L’església de Sant Julià de Fréixens, que ja existia el 1010 i que era propietat del monestir urgellenc de St. Sadurní de Tavèrnoles és un dels patrimonis més valuosos del municipi de Vallcebre. Tot i que fou reformada i ampliada als s. XVII i XVIII, conserva l’estructura romànica, en la qual hi destaca l’absis semicircular.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 2 hores 28 minuts per l’anada i poc més de 2 hores per la tornada.

Desnivell: 454 metres de pujada i 165 de baixada per l’anada i l’equivalent en sentit contrari per la tornada.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: Hi ha una font a tocar del Mas del Vilar, a la part inicial de l’excursió. Després es creuem el riu Saldes però no es aconsellable agafar-hi aigua. En resum, el millor es dur l’aigua necessària per l’excursió des de bon principi.

Punts de referència: * Guardiola de Berguedà * Sant Llorenç prop Bagà * Camp de Dalt – Camp de Baix * Mas del Vilar * Serrat de l’Adó * Primera Canal * Segona Canal * Serrat Blanc * Clot de Llenes * Serrat de la Socarrada * riu Saldes * Devesa de mas d’en Pei * El Castellot * riu Saldes * runes dels Hostalets * Cal Coix * Sant Julià de Fréixens

Punt de partida: Guardiola de Berguedà. 720 metres. Podem sortir a peu del mateix establiment del Racó de Ca l’avi – Hotel Casa Duaner. Més informació a www.elrecodelavi.com

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: 0,00 h. Guardiola de Berguedà. 720 metres. Sortim de ca l’avi i pugem pel carrer lateral de forta pujada per creuar la carretera en transversal i continuar pujant per un vial asfaltat que descriu un gran revolt. Es el camí al Santuari de Sant Llorenç (cartell indicador). Marques de G.R. a partir del moment en que creuem la carretera.

0,11 h. Sant Llorenç prop Bagà. 770 metres. Cartell indicador. Seguim per la pista asfaltada vers a la nostra esquerra. En aquest punt deixem el G.R. i comencem a seguir les marques grogues de la Xarxa de camins del Consell Comarcal. Pujada suau.

0,15 h. Passem per davant del cementiri, 803 metres, i seguim per l’ample pista ascendent vers al sud. Al poc la pista descriu un revolt ascendent, obviem un brancal secundari que surt en diagonal vers a la nostra esquerra i continuem pujant per l’ample i evident pista, ara en direcció est. Taques grogues.

0,21 h. Bifurcació. Cartell indicador. Prenem una pista horitzontal que neix vers a la nostra esquerra i que ens duu de nou en direcció sud, passant entremig del Camp de Dalt (que resta a la nostra esquerra) i el Camp de Baix (que resta a la nostra dreta)

0,23 h. Mas del Vilar. Passem per davant del mas (o sigui per l’esquerra) i continuem pel corriol que es la prolongació natural de la pista. Trobarem una font a l’altre costat del mas. Taques grogues. Be ara un llarg tram de senda molt ben marcada, que segueix vers al sud guanyant alçada de manera molt suau i que ens permet unes bones vistes panoràmiques parcials de la població de Guardiola i aquesta part de la vall del Llobregat. La senda segueix en relleu natural del vessant, traspassant una aresta poc marcada coneguda com el Serrat de l’Adó i dues torrenteres (que acostumen a estar eixutes) conegudes com la Primera Canal i la Segona Canal.

FOTO PAKO CRESTAS

0,35 h. Traspassem el Serrat Blanc i la senda fa un canvi d’orientació, continuant pujant de manera molt suau en mig del bosc, però ara vers a l’est.

0,45 h. Bifurcació. Cartell indicador. Vers a la nostra esquerra neix el corriol descendent que va a les Cases Noves i que nosaltres obviarem per continuar per la senda horitzontal vers a l’E. S.E. Marques grogues. Traspassem l’anomena’t Clot de Llenes on hi son les runes de Llenes (no fàcilment localitzables).

0,50 h. Traspassem el Serrat de la Socarrada, 895 metres, moment en que el camí comença una forta i pronunciada davallada vers a l’est, amb alguna que altre ziga zaga.

1,08 h. Creuem el riu Saldes (ponts de fusta) en un indret conegut com la Devesa de mas d’en Pei. Estem a 730 metres d’alçada. A l’altra banda del riu el camí torna a remuntar alçada per un camí ample que descriu uns revolts i que puja en diagonal vers al S.E. Marques grogues.

1,28 h. El Castellot. 797 metres. Passem a tocar del mas. A partir d’aquests moment el camí ample es transforma en corriol i continua pujant de manera suau pel mig del bosc en direcció est. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

1,50 h. Anem a parar a una pista forestal que seguirem vers a la nostra dreta en direcció est. Marques gorgues. Ve ara un tram majoritàriament horitzontal, fins i tot en tendència a prendre alçada.

1,58 h. Un camí amb marques de P.R. s’incorpora a la pista per l’esquerra. Cartell indicador. Continuem per la pista i creuem per un pont el riu Saldes.

2,00 h. A l’altre costat de les aigües trobem unes cases en runes dels Hostalets, es el moment d’abandonar la pista i seguir pel corriol ascendent que neix a la nostra esquerra. Estaques amb taques de pintura groga.

2,04 h. Bifurcació. Seguim pel brancal de l’esquerra, al poc creuem una mena de torrentera seca. El camí continua guanyant alçada. Marques grogues.

2,09 h. Anem a parar a un revolt d’un pista. A la nostra dreta divisem el mas de Cal Coix, nosaltres seguim ascendint pel corriol vers a l’est. Taques grogues.

2,13 h. Anem a parar a una nova pista transversal que seguirem pocs metres vers a la dreta per trobar de nou la continuació de la senda ascendent. Taques gorgues.

FOTO PAKO CRESTAS

2,28 h. Dalt de la pujada trobem l’església de Sant Julià de Fréixens, 1.009 metres, amb bones vistes locals de les valls de Saldes i Vallcebre.

Retorn: Pel mateix camí en sentit contrari. Calcular poc més de 2 hores.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/sant-julia-de-freixens-pel-cami-picasso-46025799

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: