SERRA DE BUSA I CAPOLATELL (PRESÓ DE BUSA) PEL COLLET DE LLENGOTS.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Interessant excursió per un camí recuperat arran de la posada en marxa de la ruta del Caracremada.

Val a dir que hi ha un tram amb certes complicacions entre el Coll de Llengots i les runes del mas de Trasserra. En concret hi ha un tram rocallós on el camí desapareix per deixar pas a un ferm de còdols, que si be no es difícil (tan sol farem servir les mans per recolzar-nos), te un tall sota els peus, fet pel qual pot resultar anguniós a aquell que pateixi de vertigen. Tot seguit trobem una canal encaixada, fàcil però desaconsellable si plou, i un altre pas sobre troncs, a mena de pont, que estan penjats sobre un nou buit. Cas de que no veiem clar la superació d’aquest obstacles o que agafem un dia humit i plujós, es del tot aconsellable descartar aquesta pujada a favor de l’alternativa veïna de la canal de l’Om, situada a la següent vall més al sud.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 2 hores 35 minuts per l’ascens. Calcular altres 2 hores pel retorn.

Desnivell: 520 de pujada i l’equivalent pel retorn.

Llargària: 4 quilòmetres 600 metres

Dificultat: Baixa – Mitja

Punts d’aigua: No hi ha cap font en tota l’excursió, caldrà dons dur l’aigua necessària des del punt de partida.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * Rasa de la Valiella * Collet dels Llengots * aresta del Cinglat * Runes de Trassera * Creu de Capolat * Presó de Capolat

Accés al punt de partida: Rasa de la Valiella. Des del càmping d’ Aiguadora prendrem la carretera LV-4241 en direcció a Sant Llorenç de Morunys. Just abans d’arribar a la població i trobem el trencall de la carretera C-462 en direcció Solsona. Passarem per sobre del pont del Pantà de la Llosa de Cavall, immediatament creuarem un túnel i al primer revolt hi aparquem. La pista que puja vers a l’esquerra discorre per la Rasa de referència.

Itinerari: 0,00 h.Rasa de la Valiella. Carretera C-462. 820 metres. Després del túnel que trobempassat el pont del pantà de la Llosa del Cavall (venint des de Sant Llorenç de Morunys) hi neix una pista al mateix revolt de la carretera, la qual surt a banda esquerra. Es la pista que haurem de seguir per començar l’excursió. Taques grogues.

0,05 h. Bifurcació. Deixem de banda la pista principal que dibuixa un marcat revolt vers a l’esquerra i seguim per la pista secundaria que segueix tot recte pel costat del torrent sec de la Rasa de la Valiella. Seguim la pista sense pèrdua possible, al final descriu unes ziga-zagues. Marques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

0,30 h. Collet dels Llengots. 1.053 metres. Abandonem la pista i pugem vers a la nostra dreta per anar a la recerca d’unes llastres rocoses. El camí flanqueja a mitja alçada per aquest terreny escarpat. No es tracta d’un tram difícil però si aeri i amb estimball, motiu pel qual s’han col·locat cordes i grapes auxiliars. Les taques grogues ens indiquen perfectament quin es el traçat correcte. Passat aquest tram escarpat ens tornem a endinsar al bosc, on la senda està molt ben definida i comença a guanyar alçada. Poc després puja per una canal entre dos parets (caiguda d’aigua si plou) i més tard i trobem un altre tram amb estimball a sota, o el camí desapareix per un parell de metres i en el seu lloc hi trobem uns troncs que fan de passarel·la. Finalitzat aquest tercer tram ja podem donar per conclosa la secció “sorpreses” de l’opció A. Al poc travessem l’aresta del Cinglat i davallem vers al sud per camps abandonats, fins a torbar-nos amb la pista situada davant de les runes de Trassera.

1,15 h. Runes de Trassera. Punt d’unió de les opcions A- B d’aquesta etapa. Cal continuar per la pista vers a l’est. Marques grogues. Als pocs metres hi trobem un trencall per on neix un corriol a ma dreta que s’endinsa per dins del bosc. Es el moment d’abandonar la pista. Taques grogues. Ara el camí va apropant-nos a sota el vessant nord de les cingles del Capolat, descrivint una mena d’enorme arc lleugerament ascendent.

FOTO PAKO CRESTAS

1,40 h. Bifurcació de camins. Deixem el camí horitzontal i prenem el trencall que puja de manera pronunciada vers a la nostra dreta. Taques grogues. Aquest sector el camí no esta tan ben fressat, si be les taques grogues son abundants. Just a la part alta anem a parar a un altre camí transversal que tal sols continuarem vers a l’esquerra per pocs metres, ja que neix un altre brancal ascendent a la dreta que es el que ens portarà a l’aresta, després de superar un bonic tram de canal amb ferm pedregós i una flanqueig sobre una cornisa.

2,20 h. Creu de Capolat. 1.340 metres. Taula panoràmica. Canvi sobtat de paisatge, sortim del bosc inclinat a les altes planúries de la Serra de Busa. Al costat sud de l’aresta veiem l’ample corriol que ens porta vers a la presó. Malgrat que per visitar-la caldrà fer i desfer el mateix camí, ja que haurem de retornar a la Creu, es del tot imprescindible la visita a la Presó, ja que es un dels punts més interessants de la travessia. Així dons prenem la ample senda vers a la nostra dreta en sentit oest. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

2,35 h. Presó de Capolat, 1.310 metres. Accedirem per la passarel·la d’entrada. Aquesta torre, encinglada per a tot arreu, es va utilitzar com a presó pels presoners de guerra francesos durant l’ocupació de Napoleó, llavors hi havia una passarel·la de fusta que era enretirada i que anul·lava l’única sortida a peu d’aquest turonet encinglat; d’aquí be que ens convertís en una veritable presó natural.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/serra-de-busa-i-capolatell-preso-de-busa-pel-collet-de-llengots-45732763

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: