Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

PRATFORMIU PER LA GARGANTA I TORNADA PEL ROSER.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Excursió circular de mitjana durada que ens permet anar a visitar un dels indrets més bucòlics de la Vall de Lord, el Pratformiu, per una vall molt poc coneguda i transitada però amb diversos factor que la fan interessant a nivell paisatgístic: baumes, agulles, coves, runes, cascades, gorgues.

La tornada es més convencional i aprofitem per allargar el periple a anar a visitar l’ermita del Roser.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:4 hores 30 minuts a 5 hores.

Desnivell:703 metres de pujada i l’equivalent de baixada

Llargària:15 quilòmetres 900 metres.

Dificultat: Mitjana

Punts d’aigua:Hi trobem una font al Pratformiu

Punts de referència:* alberg Torre Baró * càmping Morunys * Rasa del Pou * molí de Monegal * riu Cardener * Sant Lleïr de Casabella * runes dels Forats * Garganta dels Forats * bauma de la Cuirona * Torrent de la Rasa del Forats * mas de Ca l’Arabé * Pratformiu * Cal Gallina * font de Pratformiu * Clot de Barató * Les Carboneres * Coll de la Creu * ermita del Roser * La Creu * Baga del Puit * Coll de Jou * Sant Lleïr de Casabella * el riu Cardener * molí de Monegal *alberg Torre del Baró

FOTO PAKO CRESTAS

Accés al punt de partida:Sortim caminant del propi alberg de Torre Baró.

Itinerari:Km. 0,00. Sortim des de l’alberg Torre Baró per dirigir-nos a l’entrada principal comuna amb el càmping.

Km. 0,23. Una vegada a les afores del càmping Morunys, estant a tocar de la carretera, trobem un vial asfaltat que davalla vers a la nostra esquerra en direcció E, i que es el que haurem de prendre. Marques de GR. Cartell indicador.

Km. 0,55. Una brancal surt en perpendicular a la nostra esquerra, que es per on continua el G.R., seguim recte en direcció descendent abandonant dons les marques de G.R. Passem vorejant un camp on hi ha uns grans panells de captació d’energia solar.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 1,2. Després de vorejar al Rasa del Pou seguint el transcurs de la pista, arribem a la vora del molí de Monegal, on hi ha una gran construcció. Seguim vers a la nostra dreta. Al poc trobem un pont a la nostra esquerra. Abandonem la pista i creuem les aigües del riu Cardener pel pont tot seguint la senda ascendent de l’altre vora. A partir d’aquest punt tornem a coincidir amb les marques de GR.

Km. 1,4. Anem a parar a una pista en desús que seguirem en sentit ascendent vers a la nostra esquerra. Marques de GR.

Km. 1,7. Bifurcació. Deixem la pista i seguim per una senda ascendent ben marcada cap a la nostra dreta. Marques de GR.

Km. 1,8. Creuem una pista de manera transversal i continuem pujant pel camí ascendent en direcció est. Marques de GR.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 2,0. Anem a parar de nou a una pista que seguirem en diagonal vers a la nostra esquerra en sentit ascendent. Marques de GR.

Km. 2,2. Sant Lleïr de Casabella. Nus de pistes. Rètol indicador. Seguim la pista ascendent que neix a la nostra esquerra i que orienta les nostres passes vers al nord.

Km. 2,4. Cartell indicador. Pista secundària que neix a la nostra esquerra i que obviem per continuar guanyant alçada vers al N.N.E.

Km. 2,5. Un corriol surt vers a la nostra esquerra. Nosaltres continuarem per la pista. De fet el corriol costa de veure si no anem a l’aguait. Cal remarcar que per aquest punt tornarem a connectar amb el camí de tornada quan estem finalitzant el periple. Ara per ara no cal preocupar-se i continuem per la marcada pista ascendent, que mica en mica es fa més planera i voreja vers a l’est.

Km. 2,6. Bifurcació. Seguim per la pista recte vers al nord, deixant un brancal secundari a la nostra esquerra.

Km. 2,8. Bifurcació. Seguim per la pista recte vers a l’est, deixant un brancal secundari ascendent a la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 3,1. Trobem un corriol ascendent que neix a la nostra esquerra per endinsar-se al bosc. Fita i estaca de fusta. Abandonem la pista i seguint per la senda. Al poc coincidim amb una altre senda transversal. Girem vers a la nostra dreta i continuem pujant pel mig del bosc en direcció N.E. A partir d’aquest punt trobem marques de pintura groga i verda.

Km. 3,6. Bifurcació. Seguim la senda de la nostra dreta que creua uns camps abandonats i al poc passa per les runes dels Forats. Seguim el corriol amb marques grogues i verdes que continua guanyant alçada i encara ja definitivament l’entrada a l’anomenada Garganta dels Forats. Al poc passem pel costat de l’espectacular bauma de la Cuirona.

Km. 4,3. Bifurcació. Obviem el brancal descendent de la nostra dreta i seguim pujant per la vall seguint les marques grogues i verdes.

Km. 4,4. Bifurcació. Seguim el brancal de la nostra dreta. Marques verdes i grogues, Boniques vistes panoràmiques locals sobre les cascades i gorgues del riu.

Km,. 4,5. Se’ns incorpora una senda per la nostra esquerra que el realitat es la unió amb l’anterior bifurcació. Seguim pujant vers al N.E., Marques grogues i verdes.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 4,6. Creuem les aigües del Torrent de la Rasa del Forats. A la nostra esquerra divisem l’anomenada Garganta, que dona nom a aquest petita vall. Seguim pujant pel corriol en direcció N.E.

Km. 4,8. Anem a parar a una pista en desús que seguirem vers a la nostra esquerra en sentit ascendent.

Km. 5,2. Anem a parar a una ample pista que seguirem vers a la nostra esquerra. Cartell indicador.  Al poc passem pel costat del mas de Ca l’Arabé. Seguim per la pista principal vers al nord. Ja entrem a les planúries de Pratformiu.

Km. 5,4. Proximitats del mas de Cal Gallina. Bifurcació. Una mica per sota nostre, al llit del rierol, es localitza la font de Pratformiu. Abandonem la pista i pugem per pendents amb matolls vers a la nostra esquerra, per tal de no entrar a la propietat privada de Cal Gallina. Un centenar de metres per sobre la pista trobem un corriol transversal que seguirem vers a la nostra esquerra. Retrobem les marques de pintura grogues i verdes.

Km. 6,0. La senda va a parar a un cul de sac d’una pista. Seguim dons per l’esmentada pista en direcció oest. A partir d’aquest punt desapareixen les marques de pintura.

Km. 6,1. Clot de Barató. Nus de pistes. Seguim vers a la nostra dreta en sentit ascendent en direcció nord.

Km. 6,5. Les Carboneres. Mena de coll. Estem a 1.565 metres d’alçada, la cota màxima de la present excursió. Anem a parar a una pista més ample que seguíem en sentit descendent vers a la nostra esquerra en direcció nord. Ve ara un llarg tram de pista amb revolts de baixada i sense pèrdua possible.

Km. 8,3. Bifurcació. Seguim vers a la nostra esquerra en sentit descendent i direcció nord.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 8,8. Anem a parar a una ample pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció S.S.O.

Km. 9,4. Coll de la Creu. Estem molt a prop de l’ermita del Roser que resta pocs metres a la nostra dreta. Cartell indicador. Vial asfaltat que seguirem uns pocs metres vers al S.O.

Km. 9,5. La Creu. Cartell indicador. Abandonem el vial asfaltat i seguim per un corriol descendent que neix a la nostra dreta i que s’endinsa pel mig del bosc.

Km. 9,7. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim el corriol de la nostra esquerra.

Km. 9,8. Creuem de manera transversal el vial asfaltat i seguim per una pista que neix en direcció sud. Cartell indicador.

Km. 10,6. Pista secundaria que neix a la nostra dreta en sentit descendent i que ignorem per seguir tot recte en direcció sud. Creuem la Baga del Puit.

Km. 11,5. Coll de Jou, 1.290 metres. Seguim per la pista, bastant planera, en direcció oest.

Km. 12,0. Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra en sentit descendent. La pista de deixem de banda a la dreta es l’accés a l’antena situada a sobre del Tossal del Jou, que haurem divisat prèviament.

Km. 12,2. Camí que surt a la nostra esquerra i que ignorem per continuar perdent alçada per la pista.

Km. 12,7. Bifurcació. Cartell indicador. Ala nostra esquerra neix un corriol que obviem. Continuem perdent alçada per la pista que dibuixa uns revolts.

Km. 13,0. Abandonem la pista i prenen un corriol descendent que neix a la nostra dreta. Aquest tram presenta marques de pintura verdes i grogues.

Km. 13,4. Anem a parar a una pista on coincidim amb el punt quilomètric 2,5. Ara davallem vers a la nostra dreta desfent el camí ja conegut al tram d’anada, passant per Sant Lleïr de Casabella, el riu Cardener i el molí de Monegal.

Km. 15,9. Ja hi som de nou a l’alberg Torre del Baró, donant per conclosa l’excursió.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/pratformiu-per-la-garganta-i-tornada-pel-roser-45722983

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: