GÓSOL – CAMI DELS AFRAUS I PONT CABRERIS.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: El pont Cabrerís es una de les curiositats naturals més interessants de la zona, i a l’hora un indret encara relativament desconegut. Cal dir que el pont natural està en un indret feréstec, salvatge i enclotat i que el camí de baixada i pujada es molt pendís i amb trams de grimpada fàcil.

Per completar la visita al pont aconsellem anar a veure el despoblat de Bonner i tornar pel recentment arranjat camí dels Afraus, relativament planer, i amb bones vistes que s’alternen al llargs trams de frondós bosc.

Temps: 3 hores i 45 minuts

Desnivell: 400 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

FOTO PAKO CRESTAS

Dificultat: Mitja. Atenció, breus trams de grimpada (escalada fàcil).

Punts d’aigua: A Feners hi ha una font. Durant tot el trajecte trobem riu i torrenteres, però cap font.

Punts de referència: * Feners * pont del Malpàs * túnel de l’Avi * Molí d’en Güell * riu de Aigua de Valls * casa de la Feixeta * Coll de Castellar * Pont Cabrerís * Coll de Castellar * Despoblat de Bonner * Drecera de les Afraus * Torrent del Camp d’en Pla * Torrent de Canal Fosca * Torrent de les Fraus * Torrent del Clot de les Llebres * riu d’Aigua de Valls * Feners

Accés al punt de partida: Feners. 1.225 metres. Petita agrupació de cases. Aparcarem el vehicle al final del tram asfaltat, mirant de no molestar en el possible trànsit de la pista.

  • Des del càmping Repòs Pedraforca, prendrem la carretera B-400 direcció Gósol, passant per sota el poble de Saldes i el Coll de la Trapa i poc després de traspassar el coll, a l’indret conegut com el Mirador de la Trapa, agafarem la pista asfaltada descendent que neix a la nostra esquerra i que ens porta a la propera agrupació de cases de Feners.
  • Des del càmping Cadí Vacances anirem a la rotonda de Cal Francisco (entrada a Gósol) i prendrem la carretera B-400 direcció Saldes. Abans d’arribar al Coll de la Trapa trobem el Mirador de la Trapa, es moment d’agafar la pista asfaltada descendent que neix a la nostra dreta i que ens porta a la propera agrupació de cases de Feners
FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: 0,00 h. Feners. 1.225 metres. Seguim l’ample pista que segueix el curs natural descendent de la vall, en direcció sud, i que no te pèrdua possible. Marques de G.R. Passem pel pont del Malpàs i per túnel de l’Avi.

0,35 h. Després de 2,2 quilòmetres de pista hi trobem una bifurcació. Cartell indicador. Deixem la pista principal i ben conservada per davallar vers a la nostra esquerra per una altre pista secundària amb fort pendent.

0,50 h. Molí d’en Güell. 1.100 metres. Trencall a la nostra dreta que obviem, ja que es l’entrada particular a la finca. La pista fa un revolt orientant-se vers a l’est i creu el riu de Aigua de Valls, per un pont. Cartell indicador. Passat el pont la pista torna a guanyar alçada orientant-se de nou vers al sud i desprès S.E. Seguim la pista sense pèrdua possible. Marques de G.R. (vermelles i blanques).

FOTO PAKO CRESTAS

0,52 h. Bifurcació en diagonal a la nostra esquerra, que obviem, i que es l’accés a la propera casa de la Feixeta. Seguim la pista ascendent vers a l’E. S.E., marques de G.R.

1,03 h. Coll de Castellar. 1.245 metres. Bifurcació de pistes. Prenem el brancal de la dreta abandonant en aquest punt les marques del G.R.

1,07 h. Unes fites al marge dret de la pista ens indiquen el naixement del camí de baixada al pont Cabrerís. Es tracta d’un senderó intel·ligentment traçat que discorre pel mig del bosc i sortejant estimballs i petites parets rocalloses. La senda te marques blaves i fites. Hi ha dos trams de roca nua, amb desgrimpada de IIº grau (escalada fàcil), però on caldrà parar atenció, en especial si la roca està humida o mullada. A la part baixa el bosc es molt frondós i el camí discorre a trams força atapeït de vegetació, malgrat tot la senda es clara i ben dibuixada.

1,30 h. Unió de camins. Cartell indicador. Continuem vers a la nostra dreta i passem per sobre el Pont Cabrerís. 1.080 metres. Tram amb cordes.

FOTO PAKO CRESTAS

1,33 h. Una vegada a l’altre costat de les aigües, (ribera de ponent) baixem al riu per una mena de canal inclinada amb camí i contemplem el Pont Cabrerís des de sota, on mostra la seva cara més pintoresca. Al concloure la nostra visita caldrà remuntar de nou a la pista on hem deixat les marques del G.R. tot refent les nostres passes de baixada.

2,15 h. Coll de Castellar. 1.245 metres. Essent de nou a la bifurcació en varem deixar les marques de G.R. continuem ara vers a la nostra dreta, en sentit ascendent, tornant a seguir dons les indicacions de pintura.

2,20 h. Deixem un camí a la nostra esquerra (que es el que poc després ens servirà de camí de retorn), continuem ara per ara per la pista en sentit ascendent.

2,25 h. Despoblat de Bonner, 1.310 metres. Conjunt de cases en runes que convida a una misteriosa aturada, a partir d’aquest punt retornem per la pista per la qual hem vingut, davallant vers al N.O. Marques de G.R.

2,30 h. Un corriol neix a la nostra dreta i abandona la pista. Just es el camí que haurem d’agafar, canviem les marques de pintura de G.R. per marques de pintura de la xarxa comarcals de camins (gorgues).

FOTO PAKO CRESTAS

2,35 h. Bifurcació. Seguim el corriol de la dreta. El camí, conegut com la Drecera de les Afraus, va resseguint el vessant de la muntanya, es bastant horitzontal però sempre amb lleugera baixada. Es tracta d’un atractiu i llarg tram de corriol ben marcat que discorre integrament pel mig del bosc i que passa per diferents torrenteres que acostumen a estar seques: Torrent del Camp d’en Pla, Torrent de Canal Fosca, Torrent de les Fraus i Torrent del Clot de les Llebres. El sender es molt evident i tan sols presenta una bifurcació secundaria a la part final que no ens ha de confondre, entre altres coses per a que continuem amb l’auxili de les marques de pintura i per que sempre hem de seguir el camí recte vers al N.-N.O.

3,45 h. El camí es va a parar a una pista que seguirem vers a dreta en sentit descendent. Cartell indicador. A partir d’aquest punt deixem les marques de pintura grogues per tornar a seguir les marques de pintura del G.R. (vermelles i blanques)

3,50 h. Creuem una pista en perpendicular per seguir en direcció nord. En aquest paratge cal prendre especial atenció a seguir les marques de G.R.

3,52 h. Creuem un pont per sobre del riu d’Aigua de Valls. 1.200 metres. Ja hi som a la pista per la qual em començat l’excursió i que seguirem en sentit ascendent vers al nord.

4,00 h. Feners. 1.225 metres. Ja podem donar per conclosa l’excursió.

Retorn: Es tracta d’una ruta circular.

ITINERARI EN SENTIT INVERS:

0,00 h. Feners. 1.225 metres. Davallem per l’ample pista de terra sentit sud perdent alçada de manera molt suau. Marques de G.R.

0,07 h. Creuem un pont per sobre del riu d’Aigua de Valls. 1.200 metres. En aquest punt abandonem la pista principal i prenem una altre de secundaria que puja vers a la nostra esquerra. Rètol indicador. Marques de G.R. a tots dos camins, el que abandonem i pel que continuem.

FOTO PAKO CRESTAS

0,15 h. Bifurcació de camins. Seguim la branca inferior, o sigui, la pista que continua bastant planera vers al sud. En aquest punt es separen el G.R., que deixarem de banda ja que segueix pel camí ascendent de l’esquerra que no ens interessa, i seguirem les marques de pintura groga.

Comença aquí el  camí del Afraus. Es tracta d’un camí recuperat, ben dreçat, que al principi comença per pista per convertir-se en una bonica senda que va pel mig del bosc. Trobem una primera secció ascendent i més tard la tendència es alternar trams descendents amb trams horitzontals. Tota l’estona comptem amb l’auxili de les marques grogues i tan sols trobem un parell de bifurcacions molt evidents, ja que els camins que surten d’elles es veuen residuals i no donem marge a l’errada. Passem per diferents torrenteres que acostumen a estar seques: Torrent del Clot de les Llebres, Torrent de les Fraus,  i Torrent del Camp d’en Pla.

1,25 h. Anem a parar a una pista ascendent que seguirem vers a la nostra esquerra. En aquest punt es dona per finalitzat el camí dels Afraus.Tornem a trobar les marques de G.R.

1,30 h. Despoblat de Bonner, 1.310 metres. Conjunt de cases en runes que convida a una misteriosa aturada. En realitat em pujat vers al poblat a fer una visita ja que haurem de retornar sobre les nostres passes i, enlloc de tornar pel mateix camí, seguir la pista descendent vers al nord.

1,40 h. Coll de Castellar. 1.245 metres. Bifurcació. Neix una pista en diagonal descendent vers a la nostra esquerra. Es la que agafarem per anar al Pont Cabrarís i per la mateixa que tornarem, una vegada fet l’excursió d’anada i tornada al Pont. Com es pot veure es tracta d’un traçat complementari no obligatori, però del tot aconsellable. Sempre i quan no es tingui aversió als trams aeris i a les grimpades (trams d’escalada fàcil).

FOTO PAKO CRESTAS

1,45 h. Unes fites al marge dret de la pista ens indiquen el naixement del camí de baixada al pont Cabrerís. Es tracta d’un senderó intel·ligentment traçat que discorre pel mig del bosc i sortejant estimballs i petites parets rocalloses. La senda te marques blaves i fites. Hi ha dos trams de roca nua, amb desgrimpada de IIº grau (escalada fàcil), però on caldrà parar atenció, en especial si la roca està humida o mullada. A la part baixa el bosc es molt frondós i el camí discorre a trams força atapeït de vegetació, malgrat tot la senda es clara i ben dibuixada.

2,10 h. Unió de camins. Cartell indicador. Continuem vers a la nostra dreta i passem per sobre el Pont Cabrerís. 1.080 metres. Tram amb cordes.

2,13 h. Una vegada a l’altre costat de les aigües, (ribera de ponent) baixem al riu per una mena de canal inclinada amb camí i contemplem el Pont Cabrerís des de sota, on mostra la seva cara més pintoresca. Al concloure la nostra visita caldrà remuntar de nou a la pista on hem deixat les marques del G.R. tot refent les nostres passes de baixada.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/cami-de-les-fraus-i-pont-cabradis-44558014

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: