SALDES – REFUGI ESTASEN – GRESOLET – SALDES.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Itinerari variat, en forma de triangle, que discorre sempre per boscos i sota l’atenta mirada de les parets calcàries del Pedraforca.

Cal destacar, dins del periple, la sana pujada per la soleia de Saldes, la visita l’històric refugi Estasen, la sempre tranquil·la estància que ens depararà el racó màgic de Gresolet i la visita, ja al final, del que resta del Castell de Saldes i  l’església.

Sobre el castell de Saldes direm que les primeres notícies d’aquesta construcció són del segle XI. Cal destacar-ne l’edifici fortificat i l’església del castell, dedicada a santa Maria. També hi ha restes de muralles, marges de pedra i fonaments d’altres construccions.

Respecte a les restes de l’esglesiola de Santa Maria del Castell (segle XII), cal esmentar que va ser construïda just al costat del castell i es d’estil romànic. Cal dir que la verge romànica que restava en l’església desaparegué l’any 1936 durant la Guerra Civil.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 4 hores i 40 minuts per tot el periple.

Desnivell: En conjunt fem 622 metres de pujada i 622 metres de baixada, si be cal comptar una mica més amb les petites pujades i baixades que fem pel bosc.

Dificultat: Mitja.

Punts d’aigua: Hi ha fonts al poble de Saldes, al refugi Estasen i al refugi de Gresolet, també hi trobem una altre en el camí de retorn a Saldes, en concret es tracta de la font de la Costa.

Punts de referència: * Poble de Saldes * Cal Minoves * Barri Sobirà * Font Seca *  Mirador de Gresolet * Coll de la Cabana * Refugi Lluis Estasen * Baga Fosca * Torrent de la Jaça * Torrent de Castellana * Torrent de les Arguades * riu de Gresolet * Refugi de Gresolet * riu Gresolet * Torrent de les Arguades * Torrent de la Castellana * Baga de Moronta * la Feixella * Mas de la Costa * Font de la Costa * Serrat del Campàs * Castell de Saldes * Santa Maria del Castell * Mas de Minoves * Poble de Saldes

Accés al punt de partida: Poble de Saldes. Plaça principal on hi ha la Casa de la Vila. 1.200 metres.

  • Des del càmping Repòs de Saldes prendrem la carretera B-400 vers a ponent fins al proper poble de Saldes.
  • Des del càmping Cadí Vacances de Gósol prendrem la carretera B-400 vers a llevant, traspassant el Coll de la Trapa, fins al poble de Saldes.
FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: 0,00 h. Poble de Saldes. Plaça principal. Prenem el carrer que surt vers a la dreta i que va a parar a l’església. Darrera d’aquesta, al vessant est, hi trobem una cruïlla amb un carrer ascendent que caldrà seguir vers a l’esquerra, doble cartell indicador. Seguim les marques del P.R. (gorgues/blanques i verdes/blanques) que ens fan pujar per un corriol cap a la part alta del poble en direcció nord.

0,10 h. Cal Minoves. El camí va a parar a una pista transversal situada just davant del mas. Seguim la mateixa vers a l’esquerra per agafar una altre drecera de pujada que neix just al costat de ponent de les construccions. Poc més a dalt tornem a parar a un altre tram de pista que seguirem en sentit ascendent vers a la nostra dreta.

0,15 h. Barri Sobirà. Ja estem a les cases més altes de la població. De nou un sender surt a la nostra dreta (sageta de pintura rosa) i ens allunyem paulatinament de les construccions, tot pujant pel mig del bosc en direcció N, tendència N.E. Taques de pintura grogues/blanques i verdes/blanques, essent les primeres més abundants que les segones.

0,25 h. Bifurcació. Cal seguir el corriol de la dreta que travessa en horitzontal una breu zona de prats en mig del bosc, per tornar, de seguida, a remuntar pendent amunt.

FOTO PAKO CRESTAS

0,40 h. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim de nou el brancal de la dreta que puja en diagonal vers al N-N.O. Taques grogues i blanques.

0,52 h. Anem a parar a la pista asfaltada d’accés al mirador, just a l’indret on es localitza la Font Seca. Continuem la pista vers a la dreta, la qual guanya alçada de manera molt suau.

1,10 h. Proximitats del Mirador de Gresolet, 1.567 metres. Just abans d’arribar-hi, quan la zona d’aparcament del mirador ja es visible, neix un corriol ascendent a la nostra esquerra que s’endinsa pel mig del bosc en direcció O, tendència S.O. Cartell indicador. Es la senda que seguirem. Taques gorgues i blanques del P.R.

1,15 h. Coll de la Cabana. Un nou camí s’uneix al nostre per la dreta. Continuem per la senda ascendent vers a l’oest, on ara coincideixen dos tipus de marca, les del P.R. i unes altres de vermelles (quadradets de fusta clavats als arbres)

1,25 h. Refugi Lluis Estasen, 1.668 metres. Zona de prats davant la construcció i espectacular vista de la paret nord del Pedraforca. A partir d’aquest punt davallem pel camí que neix a l’esquena del refugi, pel seu costat dret, i que traçant una gran diagonal s’orienta vers al nord a la recerca de la propera pista. Camí molt marcat i arranjat. Taques blanques i grogues.

Característiques del refugi Lluis Estasen: Refugi guardat, 87 places (30 la part lliure). Servei de begudes, menjars, lavabos i dutxes. Propietat de la FEEC. Tl. Reserves: 608 315 312.

1,33 h. Ja hem arribat a la pista situada per sota el refugi. Cartell indicador. Seguim la pista vers a la nostra dreta amb prou feines poc més d’un centenar de metres.

FOTO PAKO CRESTAS

1,35 h. Trobem un corriol a ma esquerra que davalla de manera decidida pel mig del bosc en direcció nord. Cartell indicador. Abandonem la pista i davallem per aquest sender que mostra marques grogues que corresponen a la travessa del Bons Hommes.

1,38 h. Anem a parar a una pista en desús que seguirem vers a la nostra esquerra en sentit descendent.

1,41 h. Abandonem de nou la pista i davallem de manera decidida pel corriol que s’endinsa pel mig del bosc. Fita a la desviació i marques vermelles en el camí que em de seguir. Forta i decidida baixada.

1,50 h. Estem al tram de bosc conegut com la Baga Fosca. Travessem una torrentera.

1,55 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la dreta que fa un traçat més horitzontal, malgrat que la tendència es sempre de perdre alçada. Marques vermelles.

2,03 h. Creuem una nova torrentera que acostuma a estar eixuta. Torrent de la Jaça. El camí continua perdent alçada fent ziga zagues i sempre en tendència a la dret.

2,13 h. Unió de camins. Hem anat a parar a la senda que prové de Saldes vers a Gresolet (per la qual retornarem més tard). Ara seguim el nou camí vers a la nostra esquerra en tendència al N.O. Ja s’ha acabat la baixada forta, si be encara anem perdent alçada. A partir d’ara les marques de pintura son verdes i blanques, a més de les vermelles que hem anat seguint des del refugi fins a la present intersecció.

2,15 h. Travessem el Torrent de Castellana, al altre costat el camí puja suaument, s’orienta vers al N.E. i traspassa una mena d’aresta secundaria al mig del bosc, a prop de la qual hi ha les runes no visibles de Cal Castellana.

FOTO PAKO CRESTAS

2,25 h. Travessem un nou curs d’aigua, es el Torrent de les Arguades. A l’altre costat del rierol el camí segueix ben marcat i sense pèrdua possible vers a l’est al principi i després vers al nord. Marques verdes/blanques i vermelles. El conjunt de construccions del refugi i el Santuari de Gresolet ja son propers i ben visibles.

2,40 h. Creuem el riu de Gresolet i la pista d’accés a Gresolet, (estem a 1.215 metres), per pujar pel mig de pendents herboses i bosc caducifoli, per una senda ben marcada. Continuem amb l’auxili de les marques de pintura del P.R.

2,45 h. Refugi de Gresolet. 1.243 metres. Atractiu racó de mon molt confortable que convida a una bona pausa.

Característiques del Refugi de Gresolet: Es tracta d’una antiga casa de l’any 1700, completament reformada. Servei de menjars, habitacions, banys, llar de foc, sala de jocs, telèfon públic i rocòdrom. Telèfon: 600.605.530. www.refugidelgresolet.com

Una vegada finalitzen la pausa al refugi, desfem les nostres passes, passant pel riu Gresolet, el Torrent de les Arguades iel torrent de la Castellana, fins a situar-nos a la cruïlla de camins on es separa la senda que va vers a Saldes i el camí pel qual hem davallat des del refugi.

FOTO PAKO CRESTAS

3,15 h. Estem a l’esmentada cruïlla. Cartell indicador. Seguirem dons el brancal que va tot recte vers al S.E. i que puja de manera suau en diagonal, deixant de banda el corriol pel qual abans haurem provingut. Travessem ara una zona de bosc coneguda com la Baga de Moronta, sota l’atenta mirada dels estimballs que cauen del mirador. Marques verdes i blanques.

3,45 h. Un nou camí se’ns incorpora per la dreta. Cartell indicador. Seguim vers a l’esquerra en sentit descendent i de seguida traspassem una mena d’aresta coneguda com la Feixella, 1.291 metres, i fem un gir vers al sud.

3,52 h. Passem per les proximitats del mas de la Costa i de la Font de la Costa. Pocs metres per sota tenim una pista a la nostra esquerra que, malgrat aproximar-nos molt, no arribem a tocar-la. Continuem seguint les indicacions de les marques de pintura del P.R. Poc després el camí torna a guanyar alçada de manera molt suau i discorre sempre pel mig del bosc, traspassant el Serrat del Campàs.

4,07 h. Bifurcació Seguim el brancal que surt a la nostra esquerra i que comença a perdre alçada de manera decidida. Marques del P.R.

FOTO PAKO CRESTAS

4,25 h. Traspassem una mena d’aresta i de seguida ens topem amb el Castell de Saldes. 1.293 metres i església de Santa Maria del Castell. Magnífic indret que convida a la contemplació i a breu exploració de les runes. Cal destacar la nau situada sota la torre. Continuem ara davallem pel camí que s’orienta vers al S.O. El proper poble de Saldes tornar a ser visible.

4,35 h. El camí va a parar a una pista (cartell indicador), que si seguim vers a la dreta ens portarà en pocs metres a ser-hi davant del mas de Minoves, ja coincidim amb les nostres passes fetes durant l’inici de l’excursió. Per terreny ja conegut prenem el corriol de baixada al poble.

4,40 h. Poble de Saldes. Plaça principal on hi ha la Casa de la Vila. 1.200 metres.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/saldes-refugi-estasen-gresolet-saldes-44506994

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: