SALDES – MONESTIR DE SULL

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Curta passejada que ens descobreix un indret feréstec i solitari. Val a dir que les runes de l’antiga església de Sant Sebastià del Sull costen una mica de trobar si no sabem ben be on son. Cal parar atenció dons per no passar-nos de llarg.

Sant Sebastià de Sull, també nomenat Sant Sebastià del Monestir o d’Urgent, és un monestir benedictí. La construcció inicial es preromànica (finals del segle IX). L’església es va reformar diverses vegades, es va ensorrar i construir de nou al segle XV.

Del conjunt, actualment en runes, cal destacar la configuració de l’església del monestir. El doctor Manuel Riu i Riu hi dugué a terme diferents excavacions (entre els anys 1971 i 1977, en 8 campanyes), que serviren par a deixar al descobert, alliberant el conjunt de les runes d’una masia posterior, un edifici singular en l’arquitectura preromànica catalana i una necròpolis força important.

FOTO PAKO CRESTAS

L’església és (era) de planta centralitzada (rodona) coberta amb una cúpula i amb un absis semicircular situat a la banda de llevant (est). La porta de l’església es troba oposada a aquest.

L’obra, unitària, fou alçada amb blocs petits, els quals foren escairats i tallats a cop de martell i no foren polits posteriorment. Els blocs es disposen formant filades i foren lligats amb morter.

Es creu que la rotonda era coberta amb una cúpula feta de blocs petits i disposats de forma concèntrica.

La base dels murs son força amples ja que configuren una banqueta que donà la volta a tota l’estructura, inclòs l’absis. Al fons del absis s’hi observa l’existència d’una finestra espitllera.

Temps: 30 minuts per anar i l’equivalent per tornar.

Desnivell: Excursió molt planera, fins i tot perdem desnivell, ja que el punt de partida resta 25 metres per sobre del punt final.

Dificultat: fàcil

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua: Trobem aigua al propi riu de Gresolet, si be es aconsellable sur el líquid necessari des del punt de partida.

Punts de referència: * Pista Gresolet – Quilòmetre 2,7 * riu Gresolet * Cal Ferrer * Sant Sebastià del Sull.

Accés al punt de partida: Cal agafar la pista en molt bon estat que comunica la carretera d’accés a Saldes amb el Santuari de Gresolet, fins al quilòmetre 2,7 de l’esmentada pista.

  • Des del càmping Repòs del Pedraforca agafarem la carretera C-563 en direcció Saldes i de seguida hi trobem el trencall de la pista a la nostra dreta (rètol indicador). Val a dir que podem sortir a peu des del propi càmping, fet que incrementarà la marxa en poc menys d’una hora.
  • Des del càmping Cadí de Gósol prendrem la carretera C-563 vers a llevant, passant per davant de Saldes fins a la cruïlla indicada de la pista que neix a la nostra esquerra i que es la pista d’accés a Gresolet.

Itinerari: 0,00 h. Pista Gresolet – Quilòmetre 2,7. 970 metres. Comencem a caminar just a la cruïlla d’accés a Cal Ferrer (rètol indicador) cadena a la pista que haurem de prendre que surt a la de la dreta de la pista principal d’accés a Gresolet.

0,05 h. Davallant Per la pista que perd alçada de manera molt suau, arribem al riu Gresolet que travessarem amb l’ajuda d’un pont. Hi som per sota de la casa de Cal Ferrer, que resta a la nostra esquerra. Abandonem la pista i creuem de nou el riu, anant vers a la dreta i ara sense l’auxili de cap pont. A l’altre costat de les aigües hi trobem una senda i un rètol indicador. Bifurcació. Seguim el camí que segueix tot recte vers a l’est, al costat esquerra de les aigües del Riu Saldes. Ho trobem taques grogues i taques blanques i verdes.

FOTO PAKO CRESTAS

0,09 h. Creuem una senda transversal, nosaltres seguim pel camí, que en un principi va entre murs de pedra i després continua creuant zones de prats i boscos. Marques de pintura grogues i blanques i verdes.

0,30 h. En una zona on trobem uns prats al costat esquerra, entre el camí i les aigües del riu, hi localitzem les runes del que va ser l’església de Sant Sebastià del Sull. 945 metres.

Retorn: pel mateix itinerari en sentit invers.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

DESCARREGAT EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/monestir-de-sull-44489926

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: