PLETA PALOMERA, PUJADA PER LA FONT DEL BULLIDOR I BAIXADA PER LA BAGA DE L’ESPINALL.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Aquesta excursió discorre pels boscos de la part baixa de la Serra d’Ensija, a mitja alçada entre la carretera de l’Obaga i l’anomenada Pleta de la Vila o Pleta Palomera, avui en dia un centre d’atracció turística (parc d’arbres, amb tirolines, ponts, xarxes, rocòdroms, etc …)

Val a dir que a trams hi ha un excés de senyals i en altres el camí de pujada pot resultar perdedor. Com a nota negativa a tenir en compte els gossos que hi ha a les proximitats del mas de Ca l’Estevello que poden resultar perillosos.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 2 hores i 40 minuts per tot el periple

Desnivell: 340 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Dificultat: Baixa – Mitja

Punts d’aigua: La font del Bullidor, al camí de pujada, acostuma a estar eixuta, no així la de la carretera de la Palomera (font Nova o del Bisbe) on ens podrem aprovisionar d’aigua a mig periple.

Punts de referència: * Carretera de l’Obaga * càmping Mirador del Pedraforca * Font del Bullidor * els Graus * Riera Salada * Pleta Palomera * Font Nova o del Bisbe * Baga de l’Espinal * Pla de l’Espinal * Ca l’Estevello * carretera de l’obaga

FOTO PAKO CRESTAS

Accés al punt de partida: Inici del camí de la Palomera, a la carretera de l’obaga de Saldes, a les proximitats del Càmping Mirador de Pedraforca.

  • Des del càmping Repòs del Pedraforca sortim caminant.
  • Des del càmping Cadí Vacances de Gósol prendrem la carretera B-400 direcció Saldes, passant pel coll de la Trapa i per sota l’esmentada població, i aparcant davant del càmping Repòs del Pedraforca.

Itinerari: 0,00 h. Càmping Repòs del Pedraforca. 1.200 metres. Seguim la carretera asfaltada per uns pocs metres vers a l’oest (direcció Saldes).

0,05 h. Bifurcació. Neix una pista asfaltada ascendent al marge esquerra de la carretera, que seguirem. Es la petita carretera que duu direcció al Hostal Montserrat. Al poc neix una pista de terra horitzontal a marge dret, en direcció oest, que seguirem abandonant l’asfalt.

0,10 h. Bifurcació de camins i pistes en mig del bosc, en una zona de clariana. Seguim el cami ample ascendent que surt a la nostra esquerra en direcció sud. Al poc ens trobem de nou amb una carretera transversal on mort aquesta senda ascendent.

0,15 h. Carretera de l’Obaga. 1.250. Seguim l’asfalt uns 20 metres vers a la nostra esquerra, en direcció est. Rètol indicador que ens informa quin es el punt on comença el camí de terra per pujar vers a la Pleta. Deixem de nou l’asfalt i seguim la pista de forta pujada direcció sud, tot passant pel costat del càmping Mirador del Pedraforca que queda a la nostra dreta. Marques de P.R. (grogues i blanques)

FOTO PAKO CRESTAS

0,20 h. Neix una drecera que continua tot recte deixant la pista a l’esquerra. Seguim pujant per l’esmentada drecera.

0,26 h. Trobem de nou la pista a l’alçada d’un revolt, però la drecera la deixa immediatament per continuar pujant de manera més directa. Marques de P.R.

0,27 h. Anem a parar de nou a la pista que ja no abandonarem.

0,25 h. Un camí neix a la nostra esquerra i puja pel bosc de manera directa. Atenció, aquest camí te taques de P.R., però no l’haurem de seguir, ja que es el que va a parar al Tossal de Maçaners. Nosaltres continuarem per la pista en direcció S.O. Pujada suau però constant.

0,45 h. Font del Bullidor. Zona d’acampada regulada pels voltants. Cartell trencat. Bifurcació, obviem el camí que neix a la nostra dreta i seguim recte vers a l’E.-N.E.

0,47 h. Poc desprès de passar la mena de torrentera de la font (que acostuma a estar eixuta) haurem de deixar la pista i prendre un camí que surt a la nostra esquerra i que va pel mig del bosc. Costa de veure l’entrada del camí, alguna que altre marca esporàdica de P.R. A mida que seguim el senderó aquest es dibuixa de manera clara i ja no te pèrdua possible. Al poc passem per sota d’un caos de roca, es la zona coneguda com els Graus.

FOTO PAKO CRESTAS

0,55 h. Unió de camins. Se’ns incorpora per la dreta una altre senda ascendent que prové de l’anomena’t Serrat de l’Àrtic. Seguim pujant entre bosc i agulles de roca. Aquí hi ha un popurri de senyals: P.R., grogues, alguna rosa i/o vermella. Poc mes tard deixem a ma esquerra un mirador. Seguim pujant en tendència al sud tot seguint el camí ben marcat i excessivament senyalitzat.

1,15 h. Passarel·la sobre la Riera Salada. Bonic pont suspès. Al altre costat de les aigües pugem una mena de pista descarnada

1,17 h. Al poc prenem la senda que puja vers a la dreta abandonant la pista en desús, marques de P.R. i grogues.

1,25 h. Ja hi som a la Pleta Palomera. 1.590 metres. Gran edifici i parc d’arbres. Hi trobem la carretera asfaltada que seguirem vers a la nostra dreta, o sigui, cap a l’est.

1,52 h. Font Nova o del Bisbe, al marge esquerra de la carretera. Aquesta font es un bon indicador per saber que al poc hem d’abandonar la carretera, just al següent revolt.

1,54 h. Inici d’una pista descendent que neix al marge esquerra de la carretera i que es el camí que haurem de prendre per baixar. Taques grogues. Baixem de manera decidida pel bosc conegut com la Baga de l’Espinal.

2,02 h. Creuem una riera seca havent deixat, abans i desprès, dues bifurcacions de camins en desús a la nostra dreta.

2,16 h. Pla de l’Espinal. Abandonem la pista per prendre el corriol de davalla pel mig del bosc obert. En aquest punt ens resultaran molt útils les marques de pintura, per deixar la pista en el punt idoni per seguir pel bon camí.

FOTO PAKO CRESTAS

2,19 h. Creuem una pista transversal i passem per sota els filats de les torres elèctriques. Continuem perdent alçada per la senda en direcció nord. Taques grogues.

2,27 h. Anem a parar a la pista que es la continuació de la carretera de l’obaga. Seguim la mateixa vers a la dreta en direcció est. Al poc la pista passa a ser asfaltada. Haurem de seguir la pista i la carretera durant el transcurs d’un quilòmetre i mig. Atenció quan passem pel costat del mas de Ca l’Estevello, ja que hi ha gossos lliures i violents.

2,55 h. Ja hi som al punt de la carretera de l’obaga. Baixem per terreny ja conegut vers a la carretera principal, tot passant per les proximitats de l’Hostal Montserrat.

3,10 h. Càmping Repòs del Pedraforca. 1.200 metres. Final del periple.

Retorn: Es tracta d’un itinerari circular.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/pleta-palomera-pujada-per-la-font-del-bullidor-i-baixada-per-la-baga-de-lespinall-44503326

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: