GISCLARENY PER COLL DE LLÚRIA I VOLTA A LA VALL DE LLÙRIA.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Increïble i salvatge ascensió per pujar a Gisclareny des de les proximitats de l’Estret de Gresolet, tot passant per la feréstec i fosca Vall de Llúria. Es així una periple de contrastos, ja que a la part alta, a Gisclareny, tot es un altre mon: Espais oberts, paisatges encisadors, camps lluminosos, etc ….

FOTO PAKO CRESTAS

Val a dir que a la part baixa de la Vall de Llúria (no ben be per on passa en camí descrit, però si bastant a prop) hi ha les runes del que van ser les cases de Cal Coll Curt i Cal Taleia. Es fa difícil imaginar com deuria ser d’humil i pobre la vida dels habitats d’aquest dos masos aïllats i petits, enclotats en el cor ombrívol d’aquesta vall boscosa, fosca i trista. Tan sols cal tenir en compte que, quan els riu baixava ple d’aigua, el camí de sortida natural de la vall quedava tallat i els habitants dels masos encara deurien sentir-se mes presoners d’aquesta vall desagraïda i encerclada en ella mateixa.

Temps: 4 hores 40 minuts.

Desnivell: 541 de pujada i l’equivalent de baixada.

Dificultat: Mitja

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua: Al torrent de l’Estret de Llúria. El millor es duu l’aigua necessària des del principi de l’excursió.

Punts de referència: * Pista Gresolet – Quilòmetre 2,7 * riu Gresolet * Cal Ferrer * Estret de Llúria * Marrades de Llúria * coll de l’Erola * Collada de Llúria * Serra de Gisclareny * Collada de Vall Pregona * Coll de Cal Jovell * església del Roser – Gisclareny * Coll de Cal Jovell * Torrent del Coll de la Bena * el Pinar * Coll de la Bena * Cal Tesconet – Can Jan – Cal Rita * Serra de Gisclareny * Coll de Llúria * Canal Llarga * Pèlags de Cal Mosso * Pèlags dels Congost * Coll de Salines * Can Pistraus * Estret de Gresolet * Pista Gresolet – Quilòmetre 2,7

Accés al punt de partida: Cal agafar la pista en molt bon estat que comunica la carretera d’accés a Saldes amb el Santuari de Gresolet, fins al quilòmetre 2,7 de l’esmentada pista.

  • Des del càmping Repòs del Pedraforca agafarem la carretera B-400 en direcció Saldes i de seguida hi trobem el trencall de la pista a la nostra dreta (rètol indicador). Val a dir que podem sortir a peu des del propi càmping, fet que incrementarà la marxa en poc menys d’una hora.
  • Des del càmping Cadí Vacances de Gósol prendrem la carretera B-400 vers a llevant, passant per davant de Saldes fins a la cruïlla indicada de la pista que neix a la nostra esquerra i que es la pista d’accés a Gresolet.
FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: 0,00 h. Pista Gresolet – Quilòmetre 2,7. 970 metres. Comencem a caminar just a la cruïlla d’accés a Cal Ferrer (rètol indicador) cadena a la pista que haurem de prendre que surt a la de la dreta de la pista principal d’accés a Gresolet.

0,05 h. Davallant Per la pista que perd alçada de manera molt suau, arribem al riu Gresolet que travessarem amb l’ajuda d’un pont. Hi som per sota de la casa de Cal Ferrer, que resta a la nostra esquerra. Abandonem la pista i creuem de nou el riu, anant vers a la dreta i ara sense l’auxili de cap pont. A l’altre costat de les aigües hi trobem una senda i un rètol indicador. Bifurcació. Seguim pel camí ascendent que neix a la nostra esquerra i que s’orienta vers al N.-N.E., es tracta d’una pista es desús que poc a poc es transforma en camí ample.

0,15 h. Estret de Llúria. Impressionant pas en mig dels crestalls de roca que sembla que volen barrar-nos el pas de manera definitiva. De fet el camí creua el riu i l’únic pas possible de l’estret es el propi curs de les aigües. Normalment el riu no duu molta aigua i podem passar saltant de pedra en pedra (taques de pintura blaves i blanques / verdes del P.R.) Cas de que el riu baixi força ple, simplement, no podrem passar sense mullar-nos a consciència. Passant el curt tram de l’estret el camí de seguida s’endinsa al bosc vers a la dreta i comença a guanyar alçada de manera decidida. Ara ja es un corriol ben marcat.

FOTO PAKO CRESTAS

0,25 h. Un camí poc marcat neix a la nostra esquerra. Seguim pujant per la senda més evident i seguint les marques de pintura blava i blanca / verda. El camí puja de manera constant amb tendència a l’E.-N.E.

0,45 h. Després d’un trams de fortes i marcades ziga zagues, conegudes com les Marrades de Llúria, passem el fals coll de l’Erola. El camí continua pujant en tendència a llevant, però ara ja de manera molt més suau. Tota la pujada discorre en mig de bosc.

1,00 h. Collada de Llúria, 1.369 metres.  Rètol indicador. Bifurcació de camins. Traspassem el coll, seguint la senda de la nostra dreta en direcció N.E. Em canviat de vessant, ara anem flanquejant a mitja alçada, guanyant desnivell de manera molt suau i discontinua, per un pendent orientat al sol. La vegetació es més oberta i per tant les vistes amples. En aquest sector hi ha un popurri de marques de pintura: blaves, grogues i verdes/blanques.

1.15 h. Serra de Gisclareny. 1.425 metres. Anem a parar a una mena de coll on enllacem amb l’esmentada aresta. Rètol indicador. Bifurcació de camins. Seguim la senda que va per dalt del cordal vers al S.E. Marques de pintura groga. L’aresta es herbosa amb bosc dispers. La senda discorre, alternativament, per la part alta i en tendència al vessant de la dreta.

1,25 h. Collada de Vall Pregona, 1.375 metres. Seguim el flanqueig per la part alta de la serra, una mica per sota el cordal i a ple vessant sud. Corriol marcat i senyalitzat amb taques grogues. Evident. Ara les nostres passes prenen orientació est. Al poc el camí va a parar a una pista en desús que perd alçada.

FOTO PAKO CRESTAS

1.35 h. Coll de Cal Jovell. 1.317 metres. Trobem una pista ample que seguim vers a l’esquerra per trobar al poc el vial asfaltat d’accés a Gisclareny. Rètol indicador.

1,50 h. Després de seguir pel vial asfaltat ascendent en direcció est, arribem a l’església del Roser i al petit nucli de Gisclareny. 1.351 metres. Bones panoràmiques locals. Després del descans que vulguem fer, desfarem les nostres passes baixant pel vial asfaltat, ara en direcció oest.

2,05 h. Coll de Cal Jovell. 1.317 metres. Seguirem ara pel camí ral (cartell indicador, taques de pintura groga), que discorre en direcció O.-N.O. pel centre de la petita vall, a l’esquerra de les aigües del Torrent del Coll de la Bena (que acostuma a estar ben eixut) i a l’altre costat de la Serra per la qual em accedit. Ara anem per l’obaga coneguda com “el Pinar”. Es tracta d’un camí ample i evident, sense pèrdua possible.

2,30 h. Coll de la Bena. 1.439 metres. Conjunt dispers de cases. Anem a parar a la carreters asfaltada que de seguida abandonarem, ja que al propi coll surt una pista vers a la nostra esquerra que duu vers al conjunt de cases de Cal Tesconet i que serà la pista que haurem de seguir. Rètol indicador, marques de pintura groga. Seguint la senda passem pel conjunt de cases de Cal Tesconet, Can Jan i Cal Rita i encarem de nord, direcció sud, vers al cordal de la Serra.

2,45 h. Serra de Gisclareny. 1.425 metres. Tornem a coincidir amb terreny que ja hem transitat durant la pujada. Anem ara en sentit contrari, o sigui, vers a l’O.-S.O., seguint la senda marcada fins al següent coll.

FOTO PAKO CRESTAS

2,55 h. Coll de Llúria. 1.369 metres. Rètol indicador. Bifurcació de camins. Deixem la senda per la qual hem pujat i prenem el camí de la nostra dreta que comença a flanquejar vers al N.O. Taques grogues i blanques / verdes.

3,10 h. Canal Llarga, creuem un tram de tarteram on el camí es re orienta vers a l’oest. Tota l’estona fem un trajecte bastant horitzontal amb petites pujades i baixades. Cal prendre especial atenció a les taques de pintura per no perdre la senda en trams concrets. Passem sota unes parets rocalloses conegudes com els Pèlags de Cal Mosso. Tot plegat en un ambient molt feréstec i salvatge.

3,40 h. Resta de carreus i de construccions al final del llarg flanqueig horitzontal per la capçalera de la Vall de Llúria. El camí va per sota d’uns altres cingles, aquests coneguts amb el nom de Pèlags dels Congost. Taques grogues, verdes/blanques i en aquest tram final, també negres.

3,50 h. Coll de Salines. 1.279 metres. Resta de construccions de corrals. Podem donar per conclòs el llarg flanqueig de la Vall de Llúria, ara baixarem pel costat invers, o sigui vers a l’oest, tendència S.O., tot seguint un vell camí marcat amb marques grogues i que davalla de manera decidida en mig de conreus i terrasses abandonades.

4,07 h. Can Pistraus. Hi trobem una pista que seguirem en sentit descendent vers al sud.

4,12 h. Anem a parar a una marcada i ample pista, que es la que serveix d’accés a Gresolet. Seguirem dons la present pista vers al sud, en sentit descendent, per tornar al punt de partida, passant abans per l’Estret de Gresolet.

4,40 h. Pista Gresolet – Quilòmetre 2,7. 970 metres. Ja hi som al punt de partida.

Retorn: Es tracta d’una excursió circular.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gisclareny-pel-coll-de-lluria-i-volta-a-la-vall-de-lluria-44493191

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: