GISCLARENY DES DE MAÇANERS PEL CAMÍ DEL VIER.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Agradable i desconeguda excursió per una camí recentment recuperat per la Xarxa de Camins del Consell Comarcal. Caldrà advertir diferents aspectes d’aquesta excursió que ens depara unes visions salvatges i feréstecs i que ens pot aproximar a la duresa que deuria ser el transit entre poblacions abans de l’existència de carreteres i vehicle motoritzats.

El primer aspecte es que passem per un tram on el propietari del terreny s’ha afanyat a omplir-ho tot de cartells que ens indica que estem en propietat privada, caldrà ser curós i respectuós per evitar possible conflictes. El segon tema es que caldrà preveure dificultats per creuar el riu si anem en èpoques de pluges i desgel, i el tercer es que podem gaudir d’una pujada forta, trencacames, tot passant per les tristes runes d’una mas que tenia un nom més que suggerent de la misèria que deuria campar per les llars més humils de la contrada: Cal Mateu de la Pena.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 2 hores 50 minuts per pujar i unes altres 2 hores 30 minuts pel retorn.

Desnivell: 431 de pujada i 330 de baixada i l’equivalent, en sentit invers, pel retorn.

Dificultat: Baixa – Mitja

Punts d’aigua: Podem agafar aigua a la mateixa plaça on deixem el vehicle a Maçaners (que resultarà el més recomanable), a la baixada vers al riu trobem la Font de la Carota, a les proximitats del mas homònim, i al riu també trobarem aigua, si be ja no resulta aconsellable agafar-hi en aquest punt, ja que pot dur residus de les cases i poblacions de hi ha aigües amunt.

Punts de referència: * poble de Maçaners * Can Grill * mas de la Carota * font de la Carota * torrent de les Comasses * Costa Gran * torrent de les Comasses * Riu Saldes * Cal Mateu de Pena * Collada del Mateu * Cal Jovell * al Roser –  Gisclareny

FOTO PAKO CRESTAS

Accés al punt de partida: Poble de Maçaners, 1.250 metres.

  • Des del càmping Repòs Pedraforca sortirem a peu.
  • Des del càmping Cadí Vacances també accedirem mitjançant la mateixa carretera, passant abans per la rotonda Can Francisco de Gósol, el Coll de la Trapa, i per davant del poble de Saldes fins ser-hi davant del càmping Repòs Pedraforca, on aparcarem.

itinerari: 0,00 h. Càmping Repòs del Pedraforca. 1.200 metres. Prenem la carretera asfaltada vers a la dreta, en direcció est.

0,02 h. Estem davant de la masia de Cal Gravat, que resta al costat dret de l’asfalt. Trobem una ample pista que surt vers a la nostra dreta, en direcció nord. Cartell indicador a la cruïlla que ens informa que es el camí d’accés a Sant Ponç de Molers. Es tracta d’una ample pista apte per vehicles i de perd alçada de manera suau.

FOTO PAKO CRESTAS

0,05 h. Bifurcació de pistes. Seguim pel brancal de la dreta. La pista fa un ample revolt i creuem una zona de camps des d’on es ja ben visible el petit conjunt de cases dels Sant Ponç de Molers.

0,10 h. Poc abans d’arribar al conjunt de cases de Molers hi trobem una senda que neix a la nostra dreta i que abandona la pista. Marques grogues del camí Picasso. Seguim aquesta nova senda horitzontal vers a l’est, travessem una mena de clot i seguim el camí que ressegueix la forma natural del vessant, tot travessant una mena d’aresta que representa un canvi d’orientació de la senda, passant d’anar vers al N.E. al S.E.

0,20 h. Proximitats del mas del Sull. Anem a parar a una doble pista. Seguirem el brancal inferior vers a la nostra esquerra en direcció est. Marques grogues.

0,30 h. Des de la plaça de poble de Maçaners, 1.250 metres. Davallem pels carrerons del poble, de forta baixada i seguint el marge dretà de la petita població, fins a una carretera secundaria situada a la part baixa del poble. Rètol indicador a la cruïlla. Seguim la carretera vers a la nostra dreta, en direcció N.E.

0,37 h. Bifurcació. Deixem la carretera secundaria i seguim pel vial pavimentat descendent que neix a la nostra esquerra. Rètol indicador. Marques gorgues. Passem per davant del mas de Can Grill.

FOTO PAKO CRESTAS

0,43 h. Bifurcació. El vial pavimentat ja s’ha convertit en pista. Anem vers a la nostra esquerra i just abans de resseguir el revolt agafem una senderó que neix també a ma esquerra. Taques gorgues. Al poc tornem a trobar-nos al pista i passem per sota del mas de la Carota. Pocs metres més enllà, seguint la pista descendent, trobem la font de la Carota. Poc a poc la pista torna a convertir-se en senderó.

1,00 h. Després de creuar el torrent de les Comasses, hi trobem una nova bifurcació (atenció que costa una mica de veure). Caldrà seguir el camí que davall de manera decidida vers a la nostra esquerra i que està marcat amb taques grogues. Anirem direcció N, amb una mica de tendència N.E.

1,10 h. Mena de collet amb tram de clariana en mig del bosc, estem la Costa Gran. De nou hi ha una nova bifurcació que costa un xic de veure (cal vigilar de resseguir correctament les marques grogues) i que abandona el senderó horitzontal per tornar a davallar de manera decidida vers a la nostra esquerra, en direcció N.O.

1,20 h. Anem a parar a una pista, a l’alçada d’un revolt, que seguirem en sentit descendent, passant pel costat d’una nova casa. Atenció, tots els voltats de la pista estan plens de cartells que ens avisem que estem en una propietat privada.

FOTO PAKO CRESTAS

1,28 h. Creuem per un pont, de nou, el torrent de les Comasses. Seguim el curs descendent de la pista.

1,30 h. Unió de pistes. Tenim un nou pont a ma dreta. Rètol indicador. Seguim per aquesta nova pista, que discorre pel fons de la vall, en direcció oest, o sigui, vers a la nostra esquerra. Marques grogues.

1,46 h. Deixem la pista i prenem un corriol vers a la nostra dreta que davalla al proper curs de les aigües del riu.

1,48 h. Riu Saldes. Punt més baix de l’excursió, estem a 920 metres d’alçada. Atenció, no hi ha pont i creuar el riu pot resultar un xic complicat si el riu baixa amb cabdal. Una vegada a l’altre vorera seguim el corriol ascendent en diagonal vers a la dreta. Taques grogues.

1,50 h. Unió de camins, Anem a parar a un nou sender transversal que seguirem vers a la nostra dreta. Rètol indicador. La senda va buscant el punt feble del vessant de forta inclinació i comença una pujada constant i ferma, sempre en tendència vers a la dreta en la part inferior. Ara seguirem marques de P.R. verdes i blanques.

2,20 h. Quan ja duem més de mitja pujada la pendent es suavitza. Nova bifurcació., Seguim ara vers a l’esquerra, pujant unes ziga zagues i passant per sota els carreus del que son les runes del mas de Cal Mateu de Pena. Taques verdes i blanques. Espectaculars vistes sobre el Pedraforca.

2,35 h. Collada del Mateu, 1.276 metres. Ja divisem a l’altre costat del turó que tenim vers al nord, algunes de les cases de Gisclareny encolomades a l’aresta. Seguim la pista ascendent que flanqueja en diagonal pel vessant oest del turó. Evident, sense pèrdua possible.

2,40 h. Proximitats de Cal Jovell. Anem a parar a la pista asfaltada que seguirem vers a la nostra dreta, en sentit ascendent i que ens durà en direcció al “nucli” de Gisclareny. Rètol indicador a la cruïlla.

2,40 h. Ja hi son al Roser, amb el petit nucli de cases de Gisclareny al nostre costat. 1.351 metres. Ja podem donar per finalitzada l’excursió d’anada. 

Retorn: Pel mateix itinerari en sentit invers.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gisclareny-des-de-macaners-pel-cami-del-vier-44495434

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: