Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

LA CREU DE FERRO PEL SERRAT DELS BOUS.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Atractiva i poc coneguda excursió per pujar a la Serra d’Ensija des de la zona de Fumanya. L’ascensió presenta el seu primer al·licient al propi indret on aparquem el vehicle. La cantera de Can Palanca, on es podem veure les penjades de dinosaures a les llastres de la paret inclinada. Degut a l’estructura tectònica, aquest aflorament es troba sub vertical, la qual cosa fa que es pugui veure millor el conjunt de les traces de les petjades. Es tracta, doncs, de l’aflorament més gran conegut fins ara de petjades de Tiranosaures al nostre país, i un dels més importants d’Europa.

FOTO PAKO CRESTAS

La pujada es força tranquil·la, variada i ens ensenyarà el vessant més desconegut de la Serra. Una vegada al cim de la Creu de Ferro gaudim de bones panoràmiques i de perspectives sobre la zona alta de la serra. Si volem arribar al Cim del Cap de Llitzet o la Gallina Pelada caldrà caminar una hora més, tot passant pel bucòlic refugi Delgado Úbeda.

Característiques del Refugi d’Ensija: També conegut com a “Delgado Úbeda. Refugi guardat propietat de la FEEC. Te aigua, servei de menjar i begudes. Zona de cuina lliure. Capacitat per 32 persones i zona lliure (per quan la part guardada està tancada), amb capacitat per 4 persones. Es obert a l’estiu i els caps de setmana de l’hivern. Telèfons: 616855535 – 938212545 – 938257104

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 2 hores per l’ascens i poc més d’un hora i mitja pel descens.

Desnivell: 744 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: No hi ha cap font ni torrent en tota la pujada, fet pel qual cal dur l’aigua necessària des del punt de partida.

Punts de referència: * Aparcament del centre d’interpretació de les petjades de dinosaures – Cal Palanca *  el Clot * Roca Ronyosa * l’Era d’en Pei * Serrat dels Bous * Rasa de la Font dels Coms * la Ginebreda * Pla d’Ensija * Creu de Ferro.

Accés al punt de partida: Cal Palanca. Antiga cantera on es poden veure les petjades de dinosaure. 1.550 metres.

  • Des del càmping Repòs del Pedraforca prenem la carretera B-400 direcció vers a la carretera de l’eix del Llobregat, fins a trobar la bifurcació a ma dreta que va vers a Vallcebre. Una vegada al poble de Vallcebre continuem la carretera ascendent, direcció Peguera, fins al Coll de Fumanya.
  • Des del càmping Cadí Vacances haurem de prendre la carretera B-400 en direcció Saldes i una vegada deixat enrere el trencall d’Espà, abans d’arribar al Coll de la Trapa trobem a ma dreta el trencall que puja vers a la Pleta Palomera. Arribem a la mateixa mitjançant carretera asfaltada i seguim en direcció Vallcebre. Abans d’arribar-hi, tot just passat  un estany on hi ha una zona de picnic, i trobem una bifurcació de carreteres. Cal seguir vers a la dreta ja que aquesta nova carretera es la que ens durà al Coll de Fumanya.
FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: 0,00 h. Des d’aparcament del centre d’interpretació de les petjades de dinosaures (Cal Palanca), seguim pocs metres la carretera per la qual em accedit en sentit descendent i abans d’arribar a la bifurcació i trobem una petita esplanada a ma dreta amb una pista en desús que inicia una suau pujada vers al N.O. al costat del llit sec d’una torrentera. Aquesta esplanada es coneguda com el Clot. Prendrem la pista (marques gorgues i alguna molt esporàdica de vermella en aquest tram inicial). La pista de seguida canvia d’orientació, es dirigeix vers al nord, deixant el llit sec de la torrentera i passant per sobre de la cinglera on hi ha les penjades de dinosaure. El terreny es obert i podem veure sota nostre la zona d’aparcament on em deixat el vehicle i l’edifici del centre d’interpretació.

0,15 h. Bifurcació. La pista fa un gir vers a l’esquerra, a part alta de la zona coneguda com la Roca Ronyosa (que son les llastres amb les petjades de dinosaures que queden sota nostre), convertint-se en camí que discorre pel mig del bosc amb el llit principalment herbós. Cal seguir les marques grogues i blaves (estan separades, essent més nombroses les gorgues que les blaves).

0,20 h. Nova bifurcació poc marcada, ja que el camí de la dreta està força en desús. Nosaltres continuem pel brancal de l’esquerra tot continuant guanyant alçada pel mig del bosc i seguint les taques grogues i blaves.

FOTO PAKO CRESTAS

0,45 h. Al poc arribarem a un llom amb boniques vistes panoràmiques i on es pot veure la resta del tram de l’ascensió fins a la part alta de la serra. Estem a la coneguda com l’Era d’en Pei, 1.850 metres. El camí segueix pujant pel llom poblat d’arbres, vers al nord, per traçar després un curt flanqueig vers a l’esquerra en direcció oest. Marques grogues i blaves i camí marcat.

1,00 h. De nou arribem a una altre aresta llom herbosa, coneguda com el Serrat dels Bous. Just abans d’arribar-hi i veurem una marca de pintura en una pedra que ens informa de la proximitat d’un bifurcació de camins. A la dreta el camí numerat com “7” i a l’esquerra el camí numerat com “8”. Cal seguir dons el de la dreta (marques grogues), que inicia un llarg flanqueig vers a l’oest sota les anomenades “cinglades” del Serrat del Voltor. En aquest tram el camí ja deixa d’estar tan dibuixat, però si seguim atentament les taques de pintura groga i les fites no hi ha pèrdua possible. 

1,20 h. El flanqueig en porta a la Rasa de la Font dels Coms on, en teoria, hi ha una font, si be es poc visible i tot el terreny es presenta molt eixut. El camí ara discorre pel vessant est del Pla d’Ensija per una zona de la muntanya coneguda com la Ginebreda. Pugem en diagonal ascendent, sempre en tendència vers al sud. El camí no està ben fressat, ans al contrari, gairebé no hi ha rastre del mateix en mig dels pendents herbosos i de bosc dispers, malgrat això no cal amoïnar-se, ja que hi ha prou quantitat de taques grogues de pintura i de fites com per no perdre la línia idònia d’ascensió. Tot aquest tram de pujada en diagonal conclou a l’aresta.

FOTO PAKO CRESTAS

1,45 h.  Pla d’Ensija. 2.195 metres. Rètol indicador i filat caigut a l’aresta. Bones perspectives panoràmiques sobre el conjunt Moixeró – Pedraforca – Cadí.  Cal continuar ara l’evident llom vers al S.E. en sentit ascendent. Hi ha taques de PR (blanques i grogues) i un corriol semi marcat, però el terreny es tan ample, homogeni, còmode i evident, que acabarem pujant per on ens plagi.

2,00 h. Als darrers metres l’ample aresta es va re orientant vers a l’oest, fins assolir el cim de la Creu de Ferro. 2.294 metres. Les vistes panoràmiques que ja gaudíem des del Pla d’Ensija es veuran substancialment ampliades.

Descens: pel mateix itinerari en sentit invers.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/la-creu-de-ferro-pel-serrat-dels-bous-44401036

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: