Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

GALLINA PELADA, PER LA FONT FREDA.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Clàssica excursió per conèixer la panoràmica Serra d’Ensija. Es tracta d’un paratge amable, d’espais oberts i bones vistes. Sens dubte estem davant de l’ascensió més còmode i repetida per coronar el Cap de Llitzer.

Destaca el bucòlic refugi d’Ensija, tot una caseta en una paratge de postal, que ens convida a una parada, a un tiberi, i … per que no, a passar una nit a les zones altes i fresques de la serra.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 1 hora 40 minuts per l’ascens i poc menys d’una hora i 15 minuts pel descens.

Desnivell: 647 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: A l’inici de l’excursió hi ha una molt bona font, també ens podem aprovisionar d’aigua al refugi.

Punts de referència: * Pàrking de Font Freda * Torrent de la Font d’Ensija * Font de l’Orri * Planella Petita * Planella Gran * Coll del Clot d’Ensija * Refugi d’Ensija ó Delgado Úbeda * Cim de la Gallina Pelada ó Cap del Llitzet.

FOTO PAKO CRESTAS

Accés al punt de partida: Pàrking de Font Freda. 1.670 metres.

  • Des del càmping Repòs de Saldes haurem de prendre la carretera B-400 en direcció Gósol i una vegada traspassat el Coll de la Trapa trobem a ma esquerra el trencall que puja vers a la Pleta Palomera. Arribem a la mateixa mitjançant carretera asfaltada i seguim en direcció Vallcebre. Poc després de haver deixat enrere la Pleta Palomera trobarem l’inici del camí que puja a la Serra d’Ensija per la Font Freda. Cartell indicador i font amb zona de picnic, visible a ma dreta. Petita zona d’aparcament al marge esquerra de la carretera.
  • Des del càmping Cadí Vacances de Gósol haurem de prendre la carretera B-400 en direcció Saldes i una vegada deixat enrere el trencall d’Espà, abans d’arribar al Coll de la Trapa trobem a ma dreta el trencall que puja vers a la Pleta Palomera. Arribem a la mateixa mitjançant carretera asfaltada i seguim en direcció Vallcebre. Poc després de haver deixat enrere la Pleta Palomera trobarem l’inici del camí que puja a la Serra d’Ensija per la Font Freda. Cartell indicador i font amb zona de picnic, visible a ma dreta. Petita zona d’aparcament al marge esquerra de la carretera.

Itinerari: 0,00 h.  Aparcament a la carretera asfaltada, a les proximitats de la Font Freda. Lloc d’esbarjo i de picnic situat a pocs metres de la pista. En aquest punt deixem de banda la carretera i prenem el camí que neix cap al nord amb marques de P.R. (blanques i grogues). Cartell indicador a la bifurcació que abandona la pista. Just passada la propera font el camí, que ascendeix pel mig del bosc en diagonal, traça una línia vers a la nostra dreta (direcció oest). El senderó en ben dreçat i degudament indicat amb les taques de color.

FOTO PAKO CRESTAS

0,05 h. Entrem en una riera seca, que es el propi Torrent de la Font d’Ensija. Tot el terreny està ple de còdols i es ben visible que quan aquest rierol baixa amb força aigua, poc ser temible. No obstant el camí discorre pel marge esquerra del caos de pedres, evitant la multitud de còdols. Continuem trobant taques del P.R. (grogues i blanques) barrejades amb alguna que altre taca antiga i mig esborrada de G.R. (blanques i vermelles).

0,10 h. Font de l’Orri. Font poc arranjada. En aquest punt el camí torna a abandonar el llit de la riera per pujar pels pendissos herbats, en mig del bosc, situats a l’esquerra del curs eixut del torrent. El senderó traça decidides ziga zagues guanyant desnivell de manera constant i ferma. Estem en mig del bosc però en un espai força obert. Pujada còmoda, malgrat guanyar alçada de manera decidida.

0,30 h. Les Planelles. Després de deixar enrere un petit replà herbat, la Planella Petita, arribem al domini de les pastures. En concret la línia d’inversió del paisatge es la Planella Gran. A partir d’aquest moment els arbres es fan testimonials i pugem pel mig de verds pendissos. Cal continuar les marques i les fites. El traçat es força evident, pugem sempre en direcció sud. A partir d’aquest moment les vistes son amples i espectaculars.

0,55 h. Collet situar a 2.058 metres on trobem una bifurcació de camins. Cal continuar recta (branca de la dreta), que continua pujant en la mateixa direcció per la part del camí que en fet prèviament des de les Planelles fins a arribar a aquest punt. Marques de PR i fites.

FOTO PAKO CRESTAS

1,00 h. Coll del Clot d’Ensija. Piló metàl·lic. Amples panoràmiques sobre la part alta de la serralada. A partir d’aquest moment l’itinerari ja discorre pels amples lloms de la serralada. Cal prendre el camí en diagonal ascendent que es dirigeix vers a l’oest. A pocs metres trobem una cartell indicador amb una bifurcació de camins. Nosaltres continuem vers a l’oest. En aquest punt del trajecte el camí de vegades es confon en el mantell de gespa compacta o es bifurca a conseqüència de les traces paral·leles fetes pels ramats. De totes maneres la direcció a seguir es evident. Remuntem un suau llom que fa d’inflexió al tram de pujada, i una vegada traspassat el mateix observem ben proper el refugi.

1,15 h. Refugi d’Ensija o Delgado Úbeda. 2.160 metres. Refugi guardat per temporada, enclavat a les zones altes de la Serra. Passem de llarg la construcció (o parem a descansar si volem). El camí per continuar vers al cim passa just per davant i continua vers a l’est (evident i ben marcat). Al costat del refugi hi ha la Font d’Ensija, amb els dipòsits preparats per a que beguin els ramats de vaques i els cavalls. El camí vers al cim pujada en diagonal ascendent pel suavíssim vessant que es desprèn vers al nord de la cadena principal.

Característiques del Refugi d’Ensija: També conegut com a “Delgado Úbeda. Refugi guardat propietat de la FEEC. Te aigua, servei de menjar i begudes. Zona de cuina lliure. Capacitat per 32 persones i zona lliure (per quan la part guardada està tancada), amb capacitat per 4 persones. Es obert a l’estiu i els caps de setmana de l’hivern. Telèfons: 616855535 – 938212545 – 938257104

FOTO PAKO CRESTAS

1,30 h. Collet situat a les proximitats del cim. Alçada 2.226 metres. En aquest punt ja anirem pel propi cordal, molt ample i amb camí marcat. Des d’aquest collet, que es un veritable mirador, divisem al sud el cap de la Paret d’en Ferrús o de la Gallina Pelada. Un bon escenari pels amants de l’escalada clàssica. No obstant la paret ens resta amagada al vessant sud, nosaltres tan sols podem divisar el cap blanc de pedra on conclou l’esmentat estimball de pedra que dona nom a la Serra.

1,40 h. Cim de la Gallina Pelada, també conegut com el Cap del Llitzet. 2.317 metres. Gran panoràmica de tot el Berguedà. Vèrtex geodèsic, creu i caseta amb llibre registre. Cim ample que convida al merescut repòs.

Retorn: pel mateix itinerari en sentit invers.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE LA RUTA AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gallina-pelada-per-la-fontfreda-44397708

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: