Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

GALLINA PELADA, PEL BARRANC LLOBATERES.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Aquest es un itinerari obac i fresc que ens permet una bonica ascensió a la Serra d’Ensija pel seu racó més feréstec.

Aquest itinerari te varies avantatges. A l’estiu es obac i gaudirem de més ombra i major temperatura i a l’hivern resulta ser la millor opció per pujar-hi amb raquetes, ja que conserva força la neu. Per contra es mes llarg.

Cal fer especial esment a la transició entre el bosc i els plans superiors, una vegada sortim de la zona d’arbres. En pocs moments passem d’estar enclotats en mig de la canal a gaudir d’amples espais i, poc més tard, de les grans panoràmiques que ens ofereix la part alta de la Serra.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:  2 hores per la pujada i menys d’hora i mitja per la baixada per la Font Freda.

Desnivell: 647 metres en sentit ascendent i l’equivalent en sentit descendent al retorn.

Dificultat: Mitjana

Punts d’aigua: Just al costat de la zona d’aparcament on comença l’itinerari, trobem la Font Freda, la qual acostuma a tenir un bon broll d’aigua. A la part alta hi trobarem una font a tocar del refugi d’Ensija.

Punts de referència: * Zona d’aparcament de la Font Freda * Barranc de les Llobateres * Barranc d’Ensija * Clot d’Ensija * Refugi d’Ensija o Delgado Ubeda * Cim de la Gallina Pelada o Cap del Llitzet.

FOTO PAKO CRESTAS

Accés al punt de partida: Pàrking de Font Freda. 1.670 metres.

  • Des del càmping Repòs de Saldes haurem de prendre la carretera B-400 en direcció Gósol i una vegada traspassat el Coll de la Trapa trobem a ma esquerra el trencall que puja vers a la Pleta Palomera. Arribem a la mateixa mitjançant carretera asfaltada i seguim en direcció Vallcebre. Poc després de haver deixat enrere la Pleta Palomera trobarem l’inici del camí que puja a la Serra d’Ensija per la Font Freda. Cartell indicador i font amb zona de picnic, visible a ma dreta. Petita zona d’aparcament al marge esquerra de la carretera.
  • Des del càmping Cadí Vacances de Gósol haurem de prendre la carretera B-400  en direcció Saldes i una vegada deixat enrere el trencall d’Espà, abans d’arribar al Coll de la Trapa trobem a ma dreta el trencall que puja vers a la Pleta Palomera. Arribem a la mateixa mitjançant carretera asfaltada i seguim en direcció Vallcebre. Poc després de haver deixat enrere la Pleta Palomera trobarem l’inici del camí que puja a la Serra d’Ensija per la Font Freda. Cartell indicador i font amb zona de picnic, visible a ma dreta. Petita zona d’aparcament al marge esquerra de la carretera.

Itinerari: 0,00 h. Zona d’aparcament de la Font Freda, 1.670 metres. Seguim la carretera vers a llevant. Al marge dret de l’asfalt hi ha un ample camí habilitat, molt còmoda, amb barana de fusta, que discorre una mica enlairat sobre la carretera i que ens estalvia el perill que representa caminar acompanyats del possible trànsit de vehicles.

FOTO PAKO CRESTAS

0,10 h. Inici del Barranc de les Llobateres. Moment en que deixem la carretera i el camí paral·lel i pugem vall amunt en direcció sud. Cartell indicador. El principi del barranc presenta una mena de pista ample. Marques grogues i blanques del P.R.

0,15 h. Bifurcació. Seguim el corriol que neix a ma esquerra i que s’endinsa ja dins de  la torrentera. Marques de pintura grogues i blanques. El camí es ben marcat i còmoda, malgrat l’existència, en certs trams, d’acumulació de cadàvers d’arbres, els quals mai arriben a obstaculitzar la senda.

0,50 h. La torrentera es bifurca. Estem a 2.034 metres d’alçada. Petit cartell indicador de fusta. Cal seguir per la branca de la dreta que s’orienta vers a l’oest i que continua pel llit de la torrentera seca guanyant alçada de manera suau. Marques grogues i blanques. Em entrar ara al Barranc d’Ensija.

FOTO PAKO CRESTAS

1,05 h. A ma esquerra surt una torrentera secundaria en direcció sud que obviarem. Nosaltres continuem vers a ponent, pujant pel corriol que transcorre pel fons de la torrentera seca. Marques gorgues i blanques.

1,15 h. De cop i volta deixem enrere el bosc. Traspassem la linia dels arbres i el paisatge canvia de manera radical. Ara anem per una zona de plans herbosos oberts. Traça marcada. Estem al Clot d’Ensija.

1,25 h. Unió de camins en mig d’una zona de pendents molt suaus de pujada. Cartell indicador. Seguim vers a l’est, al poc veurem el refugi i al fons el cim de la Gallina Pelada.

1,35 h. Refugi d’Ensija o Delgado Ubeda. 2.156 metres. Font a les proximitats.

Característiques del refugi: Refugi guardat propietat de la FEEC. Te aigua, servei de menjar i begudes. Zona de cuina lliure. Capacitat per 32 persones i zona lliure (per quan la part guardada està tancada), amb capacitat per 4 persones. Es obert a l’estiu i els caps de setmana de l’hivern. Telèfons: 616855535 – 938212545 – 938257104

Continuem per la senda que puja en diagonal vers a l’oest. Amb tendència N.O. a la part alta. Traspassem zona d’arbres dispersos. Marques grogues i blanques.

FOTO PAKO CRESTAS

1,50 h. Collet a 2.226 metres.  Seguim per l’ample llom vers a l’oest. El cim principal es proper i ben visible. Camí marcat i còmode. Marques del P.R.

2,00 h. Cim de la Gallina Pelada o Cap del Llitzet. 2.317 metres. Ja hi som al punt més alt de la Serra d’Ensija.

Retorn: Podem retornar pel mateix itinerari, si be la millor opció es davallar per coma que duu directament a la Font Freda (veure itinerari 15 del present recull).

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR ELS TRACKS DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gallina-pelada-pel-barranc-llobateres-44393123 .

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: