Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

PEDRAFORCA. POLLEGO SUPERIOR PER LA TARTERA DE SALDES.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: La pujada més clàssica i històricament més utilitzada per pujar al Pedraforca, però potser avui en dia no es la més recomanable pel propi desgast de la tartera. Fa anys el tarteram estava ple de petites pedres o còdols inestables, que amortien els passos de baixada i feien empipadors els passos de pujada. Ara tota la pedra ha anta davallant vers a la part baixa de la tartera, just pel propi mas multitudinària dels excursionistes, i el terreny a quedat descarnat i amb trams on poden relliscar. Cal estar advertits dons de que ens trobem davant d’un itinerari que encara no ha perdut l’hegemonia de ser el més utilitzat per pujar al Pedraforca, però que a la vegada ja ha pagat un alt preu per la pròpia massificació.

Temps: 3 hores per pujar i 2 hores 30 minuts per baixar.

Desnivell: 838 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

FOTO PAKO CRESTAS

Dificultat: Alta

Punts d’aigua: Al refugi Lluis Estasen.

Punts de referència: * Refugi Estasen * Prats de la Jaça dels Prats * Tarter * el Rafe * Canal de la Tartera del Pedraforca * Enforcadura * Pollegó Superior.

Accés al punt de partida: Refugi Lluís Estasen. 1.668 metres.

FOTO PAKO CRESTAS

Caldrà agafar la carretera asfaltada que neix just passat el poble de Saldes, en direcció a Gósol, i que arriba al Mirador de Gresolet, a 1.567 metres d’alçada. Des d’aquest punt podrem anar caminant per la pista que flanqueja sota la paret nord, en direcció a l’oest i que arriba a una zona d’aparcament on hi ha una caseta i un petit sistema de cables per pujar una cistella penjant per subministrar el refugi. Pujarem pel mig del bosc. Rètol i camí molt evident. De la pista al refugi tan sols hi ha tres minuts. No obstant el tram de pista, si be es transitable per vehicles, acostuma a estar tancat a la circulació mitjançant una barrera situada a l’extrem del mirador. Del mirador al refugi hi ha de 15 a 20 minuts de marxa. Des del mirador també surt un senderó marcat amb taques de P.R. que passa pel Coll de la Cabana. Aquesta segona alternativa també comporta de 15 a 20 minuts de marxa.

  • Des del càmping Repòs del Pedraforca prendrem la carretera B-400 sentit Gósol, passant per sota el poble de Saldes i prenen poc mes tard, a ma dreta, el trencall ascendent de la pista asfaltada que va a parar al mirador de Gresolet. Cartell indicador al trencall de la pista asfaltada de pujada.
  • Des del càmping Cadí Vacances de Gósol prendrem la carretera B-400 sentit Saldes, passant pel Coll de la Trapa i poc abans d’arribar a Saldes prendrem, a ma dreta, el trencall ascendent de la pista asfaltada que va a parar al mirador de Gresolet. Cartell indicador al trencall de la pista asfaltada de pujada.
FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: 0,00 h. Sortint del Refugi Estasen, 1.668 metres, travessem els prats de l Jaça dels Prats, situats davant del refugi, i prenem el camí que discorre pel mig del bosc vers al S.E.-S., amb lleugera pujada. Marques del P.R

Característiques del Refugi Estasen: Accessible des del mirador per un marcadíssim camí. 20 minuts de marxa. Refugi guardat, 87 places (30 la part lliure). Servei de begudes, menjars, lavabos i dutxes. Propietat de la FEEC. Tl. Reserves: 608 315 312.

0,20 h. Travessem l’anomena’t Tarter, llarga llengua de tarteram que va des del peu de la paret nord del Pic de Cabirols fins a la mateixa carretera del mirador. Passant per sota les parets orientades a l’est i conegudes com el Rafe. Camí marcat. Marques de P.R.

0,40 h. Arribem al peu de l’espectacular Canal de la Tartera del Pedraforca, immensa canal que separa els dos pollegons i per on haurem de pujar.

FOTO PAKO CRESTAS

Val a dir que la canal de l’enforcadura no te pèrdua possible, es molt ample i sempre anirem una mica a la dreta de per la part central. A la part baixa trobarem una tram amb llastres inclinades, amb roca gastada i polida pel pas dels muntanyencs. Pujada evident, llarga, monòtona i feixuga mancada d’un camí ben traçat.

2,30 h. Una vegada a l’Enforcadura, caldrà pujar vers al nord per una mena de canal amb grades que ens diposita dalt del punt culminant de la muntanya.

3,00 h. Pollegó Superior. 2.506 metres. 

Retorn: Descens pel mateix itinerari de pujada.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/pedraforca-pollego-superior-per-la-tartera-de-saldes-44353329

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: