BORREDÀ – VOLTA DE LA CARENA DE LES ROVIRES I DE LA BAGA DEL COLL

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Si les muntanyes al voltant de Borredà tenen la tranquil·litat i soledat dels paratges com a denominadors comuns, la travessia de les carenes de les Rovires i la Baga del Coll es porta la palma.

Lloc aspre, sec, feréstec fins a la quinta essència. Només trobem runes i abandonament. Les quatre pedres que resten de les cases que coronaven aquestes carenes son el mut testimoni d’una vida massa dura. No hi ha cap taca de pintura en tot el recorregut.

Capella de Sant Benet de Vilaplana: Situada a tocar del mas Casamitjana, dita ara de Casamitjana. Aquesta capella de Sant Benet és coneguda des del 1417 i la seva estructura recorda les antigues capelles romàniques amb absis i nau.

FOTO PAKO CRESTAS

Sant Martí de Boatella és una antiga parròquia dins el terme de Borredà unida anys enrere a la parròquia de Palmerola, però ara abandonada i en ruïnes.

El centre és format per la gran pairalia de Boatella i per la capella o parròquia de Sant Martí, a 760 m, en una petita riba situada a l’indret on la riera de Merlès forma cascades i gorgs d’una gran bellesa. …

Boatella és esmentada com a possessió de Ripoll des del segle XIII, època de la qual devia datar l’església primitiva, però l’actual fou refeta al segle XVIII.

Temps: 3 hores i 20 metres si sortim des de Boatella. Quasi 5 hores si optem per sortir i tornar des del mateix poble de Borredà.

Desnivell: 433 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària: 12 quilòmetres 360 metres

Dificultat: Mitja

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua: No hi ha cap font ni torrent en tot el periple. Caldrà dons dur-se l’aigua necessària des del punt de partida.

Punts de referència: * Boatella * Collet de Bató *  Carena de les Rovires * runes del mas de les Rovires de Dalt * Carena de la Baga del Coll *  runes del mas de Montjuic * Roca Llaminera * runes del mas de Fonteuler * Collada de Fonteuler *  Collet de l’Oració * Sant Benet de Vilaplana * Clot dels Cirers *  Rec de Casamitjana * Casanova de la Riera * Boatella * Sant Martí de Boatella

Punt de partida: Boatella. Zona de camps amb un turonet situat al sud on hi ha les esglésies de Sant Martí i Sant Joan de Boatella. Per arribar des de Borredà cal agafar la carretera direcció Alpens i a l’hostalet prendre la carretereta d’accés al càmping de Puigcercós i continuar vers al sud, passant pel Pont de Romà, sempre per la vall de la Ribera de Merlés de Maçanos fins al punt on caldrà deixar el vehicle.

Itinerari: 0,00 h. Boatella. 750 metres. En realitat deixarem el vehicle a la pròpia carretera, davant del que seria la pista d’accés al mas de la Boatella (barrera), però agafarem el trencall en sentit contrari, o sigui la pista que neix vers al nord i que s’endinsa dins del bosc. Val a dir que no es la pista que neix just davant de la pista barrada d’accés a Boatella, si no que caldrà seguir la carretera uns pocs metres vers al N.E. i prendre la següent pista que trobem, abandonant el G.R. Seguim aquesta pista sense pèrdua possible i sense l’auxili de cap marques de pintura.

0,19 h. Bifurcació. Obviem el brancal de l’esquerra (cartell indicador que ens informa que es tracta de l’accés al mas de les Rovires de Baix) i seguim tot recte per la pista ascendent.

0,25 h. Collet de Bató, 872 metres. Bifurcació. Seguim recte obviant un camí secundari que neix a la nostra esquerra. Iniciem ara la travessa de la part alta de la Carena de les Rovires, sempre per pista i rodejats de bosc.

0,36 h. Bifurcació de pistes. Prenem el brancal de la nostra esquerra, en tendència O.-S.O.

FOTO PAKO CRESTAS

0,40 h. Nova bifurcació. Estem a prop de les runes del mas de les Rovires de Dalt. Agafem el trencall de la nostra dreta i seguim pel fil de l’aresta boscosa vers a l’oest.

0,47 h. Deixem la pista i prenem un corriol que surt ascendent vers a la nostra esquerra. Fita a l’inici del corriol. Cal parar especial atenció de no passar-se de llarg aquesta desviació. Iniciem ara un bonic tram de bosc per la part alta de la Carena de la Baga del Coll, amb un agradable corriol que resulta ser el tram més atractiu d’aquest oblidat periple. Com a la resta de l’itinerari, no hi ha cap taca de pintura.

0,57 h. Falsa bifurcació. Podem seguir de manera indiferent el brancal de la dreta o de l’esquerra, ja que es tornen a ajuntar al poc.

0,58 h. Segona falsa bifurcació consecutiva. Podem seguir de manera indiferent el brancal de la dreta o de l’esquerra, ja que es tornen a ajuntar al poc.

1,00 h. El corriol va a parar a una ample pista que seguirem vers a la nostra dreta, o sigui, en direcció oest.

FOTO PAKO CRESTAS

1,08 h. Bifurcació. Seguim recte obviant el brancal que surt a la nostra dreta. Al marge esquerra de la pista, a l’altre costat del propi marge boscós, trobem les runes del mas de Montjuic. Al poc passem per sobre la Roca Llaminera que serà ben visible poc més endavant, quan la pista dibuixa un revolt i ens ofereix la perspectiva sobre aquest petit estimball que trenca la monòtona omnipresència del bosc.

1,20 h. Passem pel costat de les runes del mas de Fonteuler, que resta a la nostra dreta. Seguim tot recte per la pista que ara s’ha re orientat vers al S-S.O.

1,25 h. Collada de Fonteuler, 883 metres. Creuem una camí transversal que davalla a dreta i esquerra de la pista, per seguir tot recte per la mateixa.

1,28 h. Un nou camí més estret se’ns incorpora en diagonal per la nostra esquerra. Seguim tot recte per la pista principal.

1,30 h. Bifurcació de pistes. Agafem el brancal ascendent de la nostra esquerra en direcció S.E. Pujada ferma.

FOTO PAKO CRESTAS

1,41 h. Bifurcació a la part alta de la pujada. Obviem el camí de la nostra esquerra i seguim tot recte per canviar de vessant de la muntanya i passar a la zona soleia.

1,45 h. Traspassem el Collet de l’Oració, 968 metres. A partir d’aquest punt la pista comença a prendre alçada vers al S.-S.O.

1,50 h. Camí secundari que se’ns incorpora per la nostra dreta i que obviem per continuar davallant per la pista principal. Tram de davallada amb ferm ple de còdols, atenció amb les possibles relliscades.

1,56 h. Sant Benet de Vilaplana. Esglesiola en runes. Abandonem la pista i prenem el corriol que neix al costat de l’església, vers a la nostra esquerra i que de seguida dona l’esquena a la petita construcció per endinsar-se al bosc i prendre alçada mitjançant un llarg flanqueig en direcció est.

2,04 h. Clot dels Cirers. Bifurcació. Anem a parar a un camí més ample que seguirem vers a la nostra dreta en sentit descendent.

2,14 h. El camí desemboca en una ample pista que seguirem vers a la nostra esquerra en sentit descendent, tot seguint el llit natural del Rec de Casamitjana, que resta sempre a la nostra dreta. Baixem en direcció est per l’ample pista i que no arribarem a creuar.

2,28 h. Anem a parar a la carretera que seguirem vers al N.-N.O. fins al punt de partida, passant, a mig trajecte, pel costat de Casanova de la Riera.

3,05 h. Boatella. Abans de marxat podem fer una visita a la esglesiola, també enrunada, de Sant Martí de Boatella. Agafarem la pista amb raques de G.R. que surt vers al sud al altre marge de la carretera (cadena que barra el pas de vehicles) i als pocs metres creuem el filat per pujar per una senda a la nostra dreta en diagonal pel vessant nord del turonet amb una darrera pujada on la senda està bastant perduda. Pujada directa a l’ermita. Anar i tornar ens representarà uns 15 minuts més de marxa, fent que el total de l’excursió sumi 3,20 h.

VARIANT: ACCÉS DES DE BORREDÀ.

Cal tenir en compte aquesta alternativa que ens evita agafar el vehicle si sortim del poble de Borredà, incrementa el temps d’excursió i fa que en conjunt el periple no tingui tanta coherència.

Detallem a continuació la ressenya de l’unió entre Borredà i l’itinerari de la travessia de les Carenes de les Rovires i de la Baga del Coll:

FOTO PAKO CRESTAS

0,00 h. Centre del poble de Borredà. Plaça de l’església, cartell indicador. Baixem pel carrer d’accés a la carretera i girem a la nostra esquerra per davallar per un carreró interior amb escales (taques grogues a la cantonada) que ens duu directament a la carretera.

0,05 h. Creuem la carretera i seguim vers al sud direcció al riu. Cartell indicador. Marques de GR, sortim definitivament del poble.

0,07 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la dreta. Corriol estret i ben marcat que passa per sota de les Cases Noves.

0,11 h. Deixem la senda horitzontal i davallem vers a la nostra esquerra cap al riu. Cal parar especial atenció a les marques de GR en aquest tram.

0,17 h. Trobem una pista a les proximitats del pont. Seguim la pista vers a la nostra esquerra i creuem el Pont de Sant Joan sobre el riu Mergançol. A l’altre costat de les aigües comencem a pujar per un camí pedregós en direcció sud. Marques G.R.

0,20 h. Oratori de Sant Joan. Seguim per l’evident camí vers al sud pujant mica en mica d’alçada.

0,25 h. Camí transversal que seguirem cap a l’esquerra. Creuem ara uns prats coneguts com els Graus.

0,29 h. Bifurcació. Seguim la senda de la nostra esquerra abandonant les marques de G.R. Pugem pel mig del bosc per una senda ben marcada però sense marques de pintura, en direcció N. tendència N.E. i superant el nervi de vall boscosa coneguda com el Clot de Pere Xic.

0,50 h. Anem a parar a la Collada de Fonteuler, 883, on ja enllacem amb l’anterior excursió en el seu punt horari 1,25 h.

Així dons si optem a fer la travessia sortint i tornant a Borredà, caldrà comptar amb 1 hora i 30 minuts més de marxa, ja que una vegada tanquem de nou el periple a la Collada de Fonteuler caldrà fer el mateix camí de connexió en sentit contrari, o sigui, davallar vers a Borredà.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/carena-de-les-rovires-i-la-baga-del-coll-des-de-boatella-3832475

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: