BORREDÀ – LA QUAR PEL COLLET DE L’ESTISORA (G.R.4)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Bonica excursió, de les millors que trobem a la zona, que enllaça Borredà amb la enlairada mola del Santuari de la Quar.

Santuari de la Quar: El santuari de la Quar es troba encinglerat a 1069 m, al sector nord-oriental del terme, dalt d’una mola rocosa, en un pla envoltat per un cingle vertical que ateny més de 100 m, damunt el coll de Jovell, des d’on domina una magnífica panoràmica sobre la vall de Merlès, el Berguedà i els cims pirinencs. Correspon a l’antiga parròquia de Santa Maria de la Quar, esmentada ja el 839 en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell amb el nom d’Illa Corre (probable llatinització de Lakorr, variant sufixal del basc lakarr “munt de grava”, que deu referir-se al penyal on s’alça). A partir del 840 hi hagué un retrocés en el poblament de tota la comarca que motivà una forta desorganització política i religiosa, i la parròquia possiblement fou abandonada. Amb la represa de Guifre el Pelós, a partir del 879, s’establiren al territori un sèrie de pagesos que passaren a estar sota la jurisdicció del representant del comte, el vicari del veí castell de la Portella. Fou llavors que l’església va ser reedificada i consagrada pel bisbe Nantigís el dia 1 de desembre del 899. Una mala lectura de l’acta de consagració (“ut veniret ad ecclesias idolorum consecrandas” per “ut veniret ad ecclesias illorum consecrandas”, error rectificat per Cebrià Baraut) havia donat peu a una sèrie d’interpretacions sobre suposats altars d’ídols pagans o sobre una possible profanació de l’església per part dels musulmans, avui dia sense cap fonament. El territori assignat a la parròquia anava des de la riera de Merlès, al riu de Borredà, fins a la serra del Mascaró, al Montsent, i els Quadres (topònim no identificable), i segurament comprenia els territoris actuals de la Portella i de Sant Maurici.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 2 hores per l’anada i l’equivalent per la tornada.

Desnivell: 470 metres de pujada i 252 metres de baixada pel trajecte d’anada.

Llargària: 6 quilòmetres i 230 metres.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: caldrà dur l’aigua necessària des del punt de partida.

Punts de referència: * Borredà * les Cases Noves * Pont de Sant Joan – riu Mergançol * Oratori de Sant Joan * els Graus * Collet de l’Estisora * Collet de Forcons * Salt del Batlle * Serrat de les Parets * runes de Puigdoli * Pla de la Quar * cases de Can Pou * Mas de Soldevila * Santuari de la Quar.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida: Centre del poble de Borredà.

Itinerari: 0,00 h. Centre del poble de Borredà. Plaça de l’església, cartell indicador. Baixem pel carrer d’accés a la carretera i girem a la nostra esquerra per davallar per un carreró interior amb escales (taques grogues a la cantonada) que ens duu directament a la carretera.

0,05 h. Creuem la carretera i seguim vers al sud direcció al riu. Cartell indicador. Marques de GR, sortim definitivament del poble.

0,07 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la dreta. Corriol estret i ben marcat que passa per sota de les Cases Noves.

0,11 h. Deixem la senda horitzontal i davallem vers a la nostra esquerra cap al riu. Cal parar especial atenció a les marques de GR en aquest tram.

0,17 h. Trobem una pista a les proximitats del pont. Seguim la pista vers a la nostra esquerra i creuem el Pont de Sant Joan sobre el riu Mergançol. A l’altre costat de les aigües comencem a pujar per un camí pedregós en direcció sud. Marques G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

0,20 h. Oratori de Sant Joan. Seguim per l’evident camí vers al sud pujant mica en mica d’alçada.

0,25 h. Camí transversal que seguirem cap a l’esquerra. Creuem ara uns prats coneguts com els Graus.

0,29 h. Bifurcació. Seguim la senda de la nostra dreta que s’endinsa pel bosc guanyant alçada de manera suau però constant vers al S.O. Marques de GR.

0,35 h. Falsa bifurcació. Les marques del GR van pel brancal de l’esquerra. Al poc tots dos camins es tornen a ajuntar.

0,44 h. Anem a parar a una ample pista que seguirem en sentit ascendent vers a la nostra dreta.

0,46 h. Després d’un parell de revolts abandonem la pista per agafar el corriol ascendent que neix a la nostra esquerra i que puja endinsant-se al bosc. Marques de GR.

0,47 h. Falsa bifurcació. Les marques del GR van pel brancal de l’esquerra. Al poc tots dos camins es tornen a ajuntar.

0,51 h. Falsa bifurcació. Les marques del GR van pel brancal de l’esquerra. Al poc tots dos camins es tornen a ajuntar.

FOTO PAKO CRESTAS

0,56 h. Traspassem el Collet de l’Estisora, 1.016 metres. Seguim un camí on s’alternen curts trams horitzontals amb baixades, ara ja per vessant solei, vers al S.O.

0,59 h. Falsa bifurcació. Les marques del GR van pel brancal de la dreta. Al poc tots dos camins es tornen a ajuntar.

1,05 h. Collet de Forcons. 984 metres. La senda segueix bastant en horitzontal vers al sud, sense pèrdua possible. Marques de GR.

1,13 h. Traspassem una mena d’aresta boscosa passant al costat del Salt del Batlle, ara la senda es re orienta vers al S.O. i comença a perdre alçada. També passem pel rec des Vinyals (normalment sec) i traspassem una nova aresta al Serrat de les Parets. A partir d’aquest punt perdem alçada de manera definitiva.

1,19 h. Passem pel costat de les runes de Puigdoli. Traspassem una pista en desús de manera transversal i seguim per la senda que davalla cap al sud, tot seguint les marques del GR.

1,22 h. Important unió de pistes. Seguim vers a la nostra dreta i dibuixem el revolt deixant un altres trencalls secundaris, primer a l’esquerra i després a la dreta. La pista s’orienta vers al sud i comença a guanyar alçada de manera suau. Marques de GR

FOTO PAKO CRESTAS

1,28 h. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim vers a la nostra dreta. A l’instant estem al Pla de la Quar, on trobem les cases de Can Pou.

1,31 h. Mas de Soldevila. Nova bifurcació. Seguim la pista planera que surt cap a la nostra dreta. Marques de GR.

1,33 h. Anem a parar a la carretera asfaltada. Cartell indicador a la cruïlla. Seguim la carretera vers a la dreta en direcció est. Suavíssima pujada.

1,39 h. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim per la carretera asfaltada però tant sols uns pocs metres ja que a la nostra dreta neix un corriol ascendent, amb taques grogues (disperses) que s’endinsa al bosc vers al E.-S.E.

1,42 h. Bifurcació. Veurem dues pistes en desús. Seguim per l’inferior, o sigui la de l’esquerra. Pujada suau. Quasi no trobem marques de pintura.

FOTO PAKO CRESTAS

1,49 h. Anem a parar a una senda transversal que seguirem vers a la nostra dreta en sentit ascendent. La senda va vorejant per sota els cingles de la mola de la Quar fins a donar-li gairebé la volta i situar-nos al final del vessant oest. Camí marcat que s’endinsa al bosc i puja de manera directa per tornar a obrir-se als darrers metres on superem unes feixes inclinades. Marques gorgues.

2,00 h. Santuari de la Quar. 1.054 metres. Situat dalt de la mola. Curiós replà envoltat de cingles. Bones vistes panoràmiques.

Retorn: pel mateix itinerari en sentit invers o per l’itinerari que enllaça la Quar amb Borredà passant per la Creu i Coll de Salga.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/borreda-la-quar-pel-coll-de-lestisora-3718627

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: