BORREDÀ – VILADA – BORREDÀ. ANADA PER SANTA MAGDALENA DE GUARDIOLANS I TORNADA PER PONT SANT CLIMENT

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Interessant excursió d’anada i tornada que comunica les poblacions de Borredà amb Vilada. L’anada la farem pel tram solei, o sigui, per la zona situada al nord del riu Mergançol, per terres del Catllaràs. Es una zona plena de conreus, boscos, prats, masos i on trobem l’església de Santa Magdalena de Guardiolans.

La tornada però es molt diferent. A la banda ombrívola, ja en terres del Picancel, tan sols trobem boscos, pendissos laterals i ombres. Si triem fer l’anada per un itinerari i la tornada per l’altre, procurem no fer-la en èpoques de fortes pluges, ja que llavors pot resultar dificultós i fins i tot perillós creuar el riu.

FOTO PAKO CRESTAS

Santa Magdalena de Guardiolans: església d’origen Baix Medieval. No obstant, la construcció actual és del segle XII amb modificacions als segles XVII, XVIII i XX. Com el seu nom bé indica es tracta d’un edifici religiós dedicat al culte de Santa Magdalena.

El recinte de l’església està delimitat per un mur perimetral de pedra seca i compren un espai aproximat de 430 m2. Mur i església estan construïts amb pedra calcària del país.

L’edifici situat a la part nord del recinte a tocar del mur perimetral està obert al sud pel cementiri.

FOTO PAKO CRESTAS

TRAJECTE BORREDÀ – VILADA PER SANTA MAGDALENA DE GUARDIOLANS

Temps: 2 hores i 5 minuts.

Desnivell: 273 metres de pujada i 217 de baixada.

Llargària: 7 quilòmetres i 240 metres

Dificultat: Baixa

Punts d’aigua: No hi ha cap font en tot el camí, caldrà dons dur l’aigua necessària des del punt de partida. Tant a Vilada com a Borredà trobem fons.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * Borredà * les Graugés * cases del Coll del Bas: Cal castelló, Cal Lluc i Cal Picat * Cal Piu i Cal Mansó * Baga de Canemars *  Casanova del Baró * Rec del Portarró * Canemans * Rec del Pati * Mas del Pati * El Balç * Rec de la Solana * mas del Pradell *  Santa Magdalena de Guardiolans * Collet del Cinto * Collet dels Pous * Pont de Cal Pei * Ribera de la Vilada * Vilada

Punt de partida: Poble de Borredà.

Itinerari: 0,00 h. Borredà. Plaça del centre del poble. Cartell indicador. Agafem el carrer descendent que passa just a la dreta de l’església i que va a parar a sobre de la zona destinada a l’estacionament de vehicles. Seguim pel carreró de sortida i que rep el nom del camí de la Coma. Marques de G.R.

0,04 h. Bifurcació. Seguim el brancal pavimentat descendent de la nostra esquerra.

0,06 h. Cartell indicador. Deixem el corriol que neix a la nostra dreta i seguim per l’ample vial pavimentat en direcció N.O. Marques de G.R.

0,15 h. Passem pel costat de la granja de les Graugés, que resta a la nostra esquerra, seguim pel vial asfaltat en direcció S.O.

FOTO PAKO CRESTAS

0,19 h. Creuem el conjunt de cases del Coll del Bas: Cal castelló, Cal Lluc i Cal Picat.

0,20 h. Bifurcació vers a la nostra esquerra que es l’accés a Cal Piu i Cal Mansó, seguim tot recte pel vial asfaltat.

0,22 h. Bifurcació. Neix un corriol descendent a la nostra dreta, es el moment de deixar el vial asfaltat i prendre aquesta senda. Marques de G.R. Ens endinsem en el bosc de la Baga de Canemars.

0,26 h. Creuem una pista de manera transversal, convertint-se el corriol en una pista que descendent que segueix vers a l’oest. A la nostra dreta resta el mas de Casanova del Baró.

0,30 h. Bifurcació. Obviem la pista perpendicular ascendent que neix a la nostra dreta per continuar perdent desnivell.

0,31 h. Deixem la pista per prendre el corriol descendent que neix a la nostra esquerra. Marques de G.R.

0,32 h. Anem a parar de nou a la pista que seguirem vers a la nostra esquerra.

0,33 h. Creuem el Rec del Portarró. De seguida abandonem la pista principal i prenem un camí diagonal ascendent vers a la nostra dreta, en direcció S.O. Marques de G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

0,36 h. Anem a parar a una pista a l’alçada d’un revolt. Ignorem la mateixa i prenem el corriol que surt vers a la nostra esquerra i que fa un traçat bastant lineal malgrat guanyar alçada de manera suau i constant. Marques G.R.

0,41 h. Canemans. Després de creuar pel lateral dels camps de conreus, arribem a una nova pista que seguirem uns pocs metres vers a la nostra dreta fins a una nova cruïlla.

0,42 h. Cartell indicador a la cruïlla. Seguim la pista descendent de la dreta en direcció oest. Marques de G.R. Poc a poc la pista es va estretint fins a convertir-se en un camí ben marcat. Creuem el Rec del Pati i comencem un tram de pujada, ja per senderó.

0,48 h. Mas del Pati. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim la pista central, en direcció N.O, iniciant un tram bastant horitzontal que s’endinsa pel bosc.

0,49 h. Senda secundaria vers a la nostra esquerra que ignorem.

0,54 h. Bifurcació. Pista secundaria vers a la nostra esquerra que obviem per seguir tot recte. Mica en mica el camí es transforma de nou en un corriol. Marques de G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

0,56 h. El Balç. Clariana en mig del bosc on trobem un banc de fusta. Cal parar especial atenció a les senyals per no prendre la senda correcte. Marques de G.R. Al poc passem el Rec de la Solana.

1,01 h. Falsa bifurcació. Es igual si agafem el brancal de la dreta o el de l’esquerra ja que es tornen a ajuntar al poc.

1,02 h. El camí va a parar a una pista transversal que seguim vers a la nostra dreta. Marques de G.R.

1,05 h. Passem pel costat del mas del Pradell

1,07 h. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim el brancal de l’esquerra que torna a orientar les nostres passes cap l’oest. Marques de G.R.

1,10 h. Deixem la pista per continuar per un corriol que neix a la nostra esquerra. Marques de G.R.

1,13 h. Travessem un camí transversal per seguir tot recte pel corriol en direcció oest. Marques de G.R. Al poc passem pel costat d’un dipòsit que resta a la nostra dreta.

1,19 h. Església de Santa Magdalena de Guardiolans. Seguim recte pel camí envoltat de murs de pedra. Al poc creuem de manera transversal la pista d’accés a Santpere, mas que resta enlairat a la nostra dreta. Seguim tot recte vers a l’oest. Marques de G.R.

1,23 h. El corriol va a parar a una nova pista que aquesta vegada seguirem vers a la nostra dreta.

FOTO PAKO CRESTAS

1,25 h. Collet del Cinto. 810 metres. Pista transversal. A banda dreta hi ha un petit corral. Seguim tot recte vers a l’oest, transformant-se el camí de procedència en una senda més estreta.

1,35 h. Creuem un camí de manera transversal per seguir tot recte pel corriol cap a ponent. Marques de G.R.

1,39 h. Collet dels Pous, 778 metres. Nus de pistes. Seguim per la central, davallant vers a l’oest. Marques de G.R. El poble de Vilada ja es ben visible.

1,47 h. Unió de pistes. Seguim davallant vers a la nostra esquerra.

1,48 h. Nou creuament. Seguim perdent alçada vers a la nostra esquerra.

1,49 h. Pont de Cal Pei, creuem la Ribera de la Vilada. Anem a parar a la carretera asfaltada que seguim vers a la nostra dreta en direcció oest. Una vegada a l’altre costat del pont deixem de nou la carretera i pugem per un senderó vers a la nostra dreta en diagonal per tal de tallar la corba ascendent de la pròpia carretera. Marques de G.R.

1,52 h. Anem a parar a una pista que seguirem vers a la nostra esquerra i que al poc creua de nou la carretera principal. Seguim per la pista horitzontal que ens duu a la part baixa del poble. A partir del moment en que creuem la carretera deixem les marques del G.R.

1,57 h. Inici de l’asfalt, pugem pels carrerons cap al nord fins al centre del poble.

2,05 h. Plaça de la Vila del poble de Vilada.

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/borreda-vilada-per-santa-magdalena-de-guardiolans-3716488

FOTO PAKO CRESTAS

TRAJECTE VILADA – BORREDÀ PEL PONT DE SANT CLIMENT

Temps: 2 hores i 15 minuts.

Desnivell: 336 metres de pujada i 376 metres de baixada.

Llargària: 7 quilòmetres 520 metres

Dificultat: baixa – mitja.

Punts d’aigua: No hi ha cap font en tot el camí i malgrat que creuem rierols, el millor es dur l’aigua necessària des del punt de partida. Tant a Vilada com a Borredà trobem fons.

Punts de referència: * Vilada * Cal Diego * Pa d’en Pitu * la Ribera * Ribera de Vilada * riu del Mergançol – Pont del Climent * Baga del Burgàs * Rec de la Portelleta * Rec de Can Volat * riu de Mergançol * mas de Canemars * Borredà

Punt de partida: Poble de Vilada

Itinerari: 0,00 h. Plaça de la Vila de Vilada. Prenem el carrer descendent per creuar la carretera i continuar davallant pel següent carreró situat més a l’esquerra. Tot seguint les indicacions grogues de “camí de la Portella” sortirem del poble per la seva part inferior orientada a ponent.

0,06 h. Proximitats de Cal Diego. Comença el tram de pista de terra. Seguint davallant vers S.E.

FOTO PAKO CRESTAS

0,09 h. Bifurcació. Seguim recte continuant perdent alçada. Al poc ens trobem amb el conjunt de cases del Pa d’en Pitu. Cal prendre especial atenció, ja que el corriol passa just pel mig de les construccions, travessem els plans de la Ribera i ens apropem directes al riu. Taques gorgues.

0,12 h. Creuem les aigües del rierol de la Ribera de Vilada, sense l’auxili de cap pont. A l’altre costat de les aigües el corriol enfila bosc amunt, dibuixant una ferma pujada. Taques grogues.

0,16 h. Bifurcació a la part alta de la pujada. Seguim el brancal de la nostra esquerra. Taques grogues.

0,19 h. Anem a parar a la carretera asfaltada que seguirem uns pocs metres vers a la nostra dreta, per tornar-la a deixar tot seguit i agafar el corriol a banda dreta de l’asfalt que durant uns quans metres discorre paral·lel a la carretera per tornar a endinsar-se al bosc, perdent alçada aquesta vegada.

0,24 h. Creuem un camí transversal, seguim tot recte perdent alçada i apropant-nos paulatinament al llit del riu.

0,26 h. Creuem el riu del Mergançol pel Pont del Climent. Seguim ara per ample pista. Just passat al riu hi ha una bifurcació. Cal seguir el brancal de l’esquerra, o sigui, el que discorre paral·lel al riu. Cartell indicador.

0,32 h. Baga del Burgàs. Deixem a la nostra dreta, donant-li l’esquena, un brancal ascendent que surt en diagonal.

0,37 h. Deixem la pista per agafar un corriol descendent que neix a la nostra esquerra. Atenció a les taques de color grog. Al poc creuem el Rec de la Portelleta. Iniciem ara un llarg flanqueig horitzontal pel mig d’un bonic bosc seguint una senda estreta però ben marcada.

1,06 h. Creuem el Rec de Can Volat. Seguim la senda única amb marques de pintura de color grog.

1,14 h. Bifurcació. Seguim el camí de l’esquerra i perdem alçada de manera clara encaminant-nos vers al llit del riu.

1,16 h. Creuem de nou el riu de Mergançol, aquesta vegada sense auxili de cap pont. El pas del riu pot ser problemàtic en èpoques de fortes pluges. A l’altre costat de les aigües trobem una bifurcació, seguim tot recte i pugem per una senda costeruda en direcció nord.

1,21 h. Anem a parar a la carretera. Seguim l’asfalt vers a la nostra dreta fins un proper pont, indret on de nou neix una senda ascendent en diagonal que ens permet abandonar l’asfalt. Marques de pintura de color grog.

FOTO PAKO CRESTAS

1,25 h. Creuem una pista en desús de manera transversal per seguir pujant tot recte en direcció nord.

1,27 h. Anem a parar a una ample pista que seguirem vers a la nostra esquerra. Taques de pintura groga.

1,32 h. Bifurcació. Seguim la pista de l’esquerra. Taques grogues.

1,37 h. Unió de pistes. Proximitats del mas de Canemars. Aqui coincidim amb el GR i amb el traçat que hem fet durant l’excursió d’anada de Borredà a Vilada. Desfem les nostres passes en sentit invers.

2,15 h. Ja hi som de nou al poble de Borredà.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK D’AQUESTA EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/vilada-borreda-pel-pont-de-sant-climent-3716698

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: