BORREDÀ – SANT SADURNÍ DE ROTERS PUJADA PEL G.R. 4 I BAIXADA PEL COLLET DE CAPDEVILA

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Atractiva excursió en mig de boscos on es combinen pistes i corriols, amb l’avantatge de tractar-se, tota l’estona, de camins ben senyalitzats, ja sigui pel GR o per les marques grogues de la xarxa de camins del Consell Comarcal.

Sant Sadurní de Rotgers:  Antiga església parroquial del municipi de Borredà, al NW del terme, entre les demarcacions de Vilada i Castell de l’Areny. El 888 el lloc fou cedit, juntament amb Borredà, al monestir de Ripoll. L’església és esmentada el 938; fou bastida al costat del palau Rotger o Rodegari; era sufragània de Borredà i algun temps (s. XII-XIV) parròquia independent. L’església, un magnífic exemplar romànic, fou refeta i consagrada l’any 1167 aprofitant els murs de l’anterior. Va pertànyer a Ripoll fins el 1835, que passà amb Borredà al bisbat de Vic.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 3 hores.

Desnivell: 368 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària: 10 quilòmetres 370 metres.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: Hi ha una font just al sortir de Borredà. A la resta del camí no hi ha aigua, a excepció d’algun corriol on no resulta aconsellable aprovisionar-se.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * Borredà * Rec del Portarró – el Pontarró * el Putxot * Sant Sadurní de Rotgers * El Portarró * Capdevila * Mas del Pati * Rec del Pati * Canemars * Rec del Portarró * Casanova del Baró * Baga de Canemars * cases del Coll del Bas * granja de Graugès * Borredà

Punt de partida: centre del poble de Borredà.

Itinerari: 0,00 h. Borredà. Plaça del centre del poble. Cartell indicador. Agafem el carrer descendent que passa just a la dreta de l’església i que va a parar a sobre de la zona destinada a l’estacionament de vehicles. Seguim pel carreró de sortida i que rep el nom del camí de la Coma. Marques de G.R.

0,04 h. Bifurcació. Seguim el brancal pavimentat descendent de la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

0,06 h. Cartell indicador. Deixem el vial asfaltat i agafem el corriol de la nostra dreta que presenta un tram empedrat envoltat de murs, fins i tot sembla una mena de canalització. Marques de GR. De seguida comencem a guanyar alçada.

0,09 h. Passem pel costat d’una font que resta a ma dreta.

0,11 h. Anem a parar a una senda transversal que seguirem vers a la nostra esquerra per creuar buna zona de prats i feixes. Cal parar especial atenció en aquest tram a les marques del GR ja que la senda està una mica desfigurada.

0,13 h. Ens trobem una pista ben marcada a l’alçada d’un revolt. Seguim la pista en sentit ascendent vers a la nostra dreta.

0,16 h. Trifurcació. La pista de procedència dibuixa un revolt vers a la nostra dreta i neixen dos nous ramals a l’esquerra. Ignorem totes tres pistes i seguim pel corriol que continua recte en direcció N.O. Marques de G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

0,18 h. Anem a parar de nou a la pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció N.O.

0,19 h. Tornem a deixar la pista a l’alçada d’un revolt per continuar per la senda que segueix tot recte a l’esquerra de la pista. Marques de G.R. Comencem ara un tram de pujada constant, relativament suau. Al poc creuem una riera seca.

0,26 h. Falsa bifurcació. Les marques del GR van pel brancal de la dreta. Al poc tots dos camins es tornen a ajuntar.

0,37 h. Bifurcació. Seguim la senda ascendent de la dreta que dibuixa unes ziga zagues. Marques de GR, alguna d’elles massa grans i exagerades.

0,40 h. Anem a parar a una pista ample que seguirem primer vers al NO i després cap al N.

FOTO PAKO CRESTAS

0,50 h. Bifurcació de pistes. Agafem el brancal descendent que surt en diagonal vers a la nostra esquerra. Marques de G.R.

0,51 h. De seguida abandonem aquesta nova pista per endinsar-nos al bosc mitjançant un corriol ben marcat que davalla vers a la nostra dreta. Marques de GR. Forta baixada.

1,05 h. Creuem el Rec del Portarró i anem a parar a una confluència de camins coneguda com el Pontarró. La nostra senda de procedència va a parar a una pista ample que seguirem en sentit ascendent vers a la nostra dreta. Rètol indicador a la cruïlla.

1,07 h. Bifurcació. Seguim la pista ascendent de la nostra esquerra. Marques de G.R.

1,09 h. A l’alçada d’un revolt neix un camí en desús a la nostra dreta que ignorem.

FOTO PAKO CRESTAS

1,12 h. A l’alçada d’uns prats abandonem la pista per pujar vers a la nostra dreta en direcció N.O. Marques de GR. Aquets indret es conegut com el Putxot, de fet a les proximitats hi ha les runes d’un antiga construcció que donava nom al lloc.

1,15 h. Ens trobem amb la pista asfaltada que seguirem vers a la nostra esquerra. Cruïlla. Rètol indicador. Obviem una pista que surt direcció sud.

1,23 h. Ja hi som a l’encisadora església de Sant Sadurní de Rotgers. 975 metres. Després de la corresponent pausa, fotografies, etc … retornem desfent les nostres passes fins al Portarró (punt 1,05 del traçat de pujada).

1,38 h. El Portarró. Seguim pista avall deixant de banda el GR, a partir d’ara seguirem les marques grogues de la xarxa comarcal de camins. La pista no te pèrdua possible i davalla paral·lela a la torrentera del Rec de Portarró que resta sempre a la nostra esquerra.

1,47 h. Pista en desús que surt vers a la nostra esquerra i que obviem.

1,55 h. Trifurcació de pista. Seguim tot recte però als pocs metres abandonem també aquesta pista per davallar per un marcat corriol que s’endinsa al bosc i que neix a la nostra dreta. Marques grogues i alguna que altre verda i blanca.

2,02 h. Passem pel costat d’una bassa que resta a la nostra esquerra, mica en mica la senda es transforma en un camí més ample.

2,04 h. Anem a parar a una pista transversal més ample que seguirem vers a la nostra esquerra en sentit descendent. Rètol indicador. Al poc passem pel costat del mas de Capdevila que resta una mica per sobre a la nostra dreta.

2,09 h. Brancal perpendicular que surt a la nostra dreta i que ignorem per tal de continuar davallant per la pista.

FOTO PAKO CRESTAS

2,16 h. Mas del Pati. Unió de pistes. Rètol indicador a la cruïlla. Aqui ens ajuntem amb el GR que comunica Vilada amb Borredà i que seguirem vers a llevant. Cal dons abandonar les pistes i prendre el corriol descendent que neix a tocar de la casa i que davalla vers a la nostra esquerra. Al poc creuem el Rec del Pati, moment en que la senda ens va transformant en un camí més ample que guanya alçada de manera suau però constant vers a l’est. Marques de GR.

2,22 h. Proximitats del mas de Canemars. Nus de pistes. Cartell indicador. Seguim el brancal de la nostra esquerra durant uns pocs metres ja que de seguida neix un corriol a la nostra dreta que va per la part alta d’una zona de prats en direcció est. Marques de GR.

2,28 h. Anem a parar a una pista a l’alçada d’un revolt. Davallem rectes vers a una nova pista situada per sota nostre, ben visible. Marques de GR.

2,29 h. Nova pista transversal, ben marcada, que seguirem vers a la nostra esquerra. Marques de GR. Al poc creuem el Rec del Portarró.

2,31 h. Deixem la pista per prendre el corriol ascendent que neix a la nostra dreta. Marques de GR.

2,33 h. Ens trobem a trobar amb la pista (de fet el corriol es una drecera) que seguirem vers a la dreta en sentit ascendent i direcció est.

2,36 h. Brancal que surt en perpendicular a la nostra esquerra i que ignorem.

2,40 h. Proximitats de Casanova del Baró, gran mas que resta per sobre a la nostra esquerra. Creuem la pista d’accés al mas i continuem tot recte per un corriol que travessa la Baga de Canemars.

2,42 h. Vial asfaltat. Estem en el conjunt de cases del Coll del Bas. Seguim el vial asfaltat, bastant planer en general, vers a llevant (o sigui cap a la nostra esquerra), vial que ens durà directament al cor del poble, passant abans pel costat de la granja de Graugès.

3,00 h. Centre del poble de Borredà.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/borreda-sant-sadurni-de-rotgers-capdevila-borreda-3717548

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: