BORREDÀ A SALDAGUDA PER LA CARENA DE LA SALGA.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: El cim de Saldaguda es una talaia airosa i punxant i que  a l’hora es el cim més alt de la tranquil·la i solitària Serra de Picancel.

La pujada es un itinerari molt agradable, variat, amb petits trams d’escalada fàcil (aquella que s’anomena grimpada). Les vistes son generoses, els pendissos laterals a trams vertiginosos, la roca sempre agradable al tacte.

Cal destacar les runes del petit mas de Salga, just per sobre el Coll ja al cor de l’aresta. Costa d’imaginar com deuria ser la vida, el dia a dia, dels habitants d’aquest humil i desemparat mas. Una vida dura, espartana, mancada del que avui en dia considerem un mínim luxe i comoditat. Una vida que segurament avui seria inimaginable per a la majoria de nosaltres.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 2 hores i 5 minuts per la pujada i poc menys de 2 hores pel retorn.

Desnivell: 571 metres de pujada i 239 metres de baixada per l’ascens i el mateix a l’inversa pel descens.

Llargària: 6 quilòmetres 750 metres.

Dificultat: Mitja. Tècnicament l’aresta te algun tram d’escalada molt fàcil (grimpada), que pot resultar problemàtic a gent no avesada al buit.

Punts d’aigua: Al poble de Borredà i a la font del Llop, per sota el Coll de la Creu de Salga.

Punts de referència: * Borredà * les Cases Noves * Pont de Sant Joan – riu Mergançol * Oratori de Sant Joan * els Graus * Font del Llop * Coll de la Creu de Salga * Runes de Salga * Cim del Serrat del Teixons * La Portelleta  * Cim del Saldaguda

Punt de partida: Centre del poble de Borredà

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: 0,00 h. Centre del poble de Borredà. Plaça de l’església, cartell indicador. Baixem pel carrer d’accés a la carretera i girem a la nostra esquerra per davallar per un carreró interior amb escales (taques grogues a la cantonada) que ens duu directament a la carretera.

0,05 h. Creuem la carretera i seguim vers al sud direcció al riu. Cartell indicador. Marques de GR, sortim definitivament del poble.

0,07 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la dreta. Corriol estret i ben marcat que passa per sota de les Cases Noves.

0,11 h. Deixem la senda horitzontal i davallem vers a la nostra esquerra cap al riu. Cal parar especial atenció a les marques de GR en aquest tram.

0,17 h. Trobem una pista a les proximitats del pont. Seguim la pista vers a la nostra esquerra i creuem el Pont de Sant Joan sobre el riu Mergançol. A l’altre costat de les aigües comencem a pujar per un camí pedregós en direcció sud. Marques G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

0,20 h. Oratori de Sant Joan. Seguim per l’evident camí vers al sud pujant mica en mica d’alçada.

0,25 h. Camí transversal que seguirem cap a l’esquerra. Creuem ara uns prats coneguts com els Graus.

0,29 h. Bifurcació. Seguim la senda de la nostra dreta que s’endinsa pel bosc guanyant alçada de manera suau però constant vers al S.O. Marques de GR.

0,35 h. Falsa bifurcació. Les marques del GR van pel brancal de l’esquerra. Al poc tots dos camins es tornen a ajuntar.

0,44 h. Anem a parar a una ample pista que seguirem en sentit ascendent vers a la nostra dreta.

0,46 h. Després d’un parell de revolts veurem que el GR continua per un corriol ascendent a la nostra esquerra. Es el moment d’abandonar el GR i seguir per la pista en direcció oest, traspassem una mena de collet i la pista perd alçada dibuixant un marcat revolt per tornar-se a orientar cap a ponent i fer un llarg flanqueig per l’obaga de la serra, amb tendència a anar perdent alçada.

1,00 h. Deixem a la nostra dreta una pista en desús per continuar recte per la pista principal.

1,10 h. Bifurcació. Abandonem la pista descendent que fa un revolt i s’orienta vers al nord, per continuar recte per la pista que l’esquerra i que ara torna a guanyar alçada. Tot plegat sempre cap a ponent.

1,20 h. Passem pel costat de la Font del Llop que resta a la nostra esquerra. Seguim pujant per la pista que ara descriu un marcat revolt per orientar-se cap a l’est.

1,22 h. Un corriol neix a la nostra dreta. Es el moment d’abandonar la pista i seguir per aquest marcat senderó de forta pujada.

1,30 h. Coll de la Creu de Salga. 1.013 metres. Just a tocar del coll trobem un altre corriol que se’ns incorpora per l’esquerra. Una vegada al Coll veurem un corriol ascendent que surt a la nostra dreta cap a l’oest. Es el moment de deixar la senda més marcada per pujar per aquest corriolet mig abandonat.

FOTO PAKO CRESTAS

1,42 h. Runes de Salga a la part alta de la pujada. Travessem uns prats en horitzontal cap a l’oest (senyals de camí) fins a una petita bassa molt propera on els corriolets es divideixen. Caldrà seguir pel camí de la dreta que torna a guanyar alçada i que ens apropa paulatinament a la part alta de la carena.

1,48 h. Part alta de la carena. Pugem una mena de cota i iniciem un tram d’aresta amb una petita baixada i després la corresponent pujada. Corriol estret i no sempre prou ben marcat que transcorre per aquesta aresta fàcil però a trams aeris.

1,57 h. Cim del Serrat del Teixons. 1.055 metres. Passem per dalt de la cota i comencem una nova davallada vers al coll, pujant i baixant alguna petita cota intermèdia. Trobem un curt pas de IIº, muret, amb un ambient aeri sota els nostres peus (el vertiginós vessant nord de la Serra).

FOTO PAKO CRESTAS

2,02 h. La Portelleta. 1.018 metres. Darrer coll abans de pujar al cim mes alt. Per la nostra dreta puja un senderó empinat. Nosaltres seguim per l’aresta, sempre cap a l’oest. Just a partir d’aquest moment trobem alguna taca de pintura dispersa, primer una de blava i desprès alguna de color rosa. Seguim  a plena aresta, de vegades nua sobre ferm rocallós, de vegades pel mig del bosc obert. Hi ha un nou tram de curta grimpada. Un diedret de IIº, sortadament sense precipici als nostres peus. Fem la darrera pujada, ferma, on abunden els troncs d’arbres morts. Just sota el cim el corriol franqueja pel vessant nord del cimal fins a situar-nos a l’aresta N.O. del cim. Pugem dons a plena aresta (corriol marcat) i just abans de fer el cim tenim un altre petit muret amb una esquerda (IIº) i grades terroses (Iº).

2,15 h. Cim del Saldaguda. 1.168 m.

Retorn: pel mateix itinerari en sentit invers.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-alpinisme/borreda-a-saldaguda-per-la-carena-de-la-salga-3821545

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: