BORREDÀ – CASTELL DE POMEROLA PER LA RIBERA SALADA

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Solitària excursions per solitaris paratges. No trobem senyalitzacions de pintura però no ha de resultar cap inconvenient, ja que l’itinerari discorre en la seva totalitat per pistes. Destaquem el trist paratge dels Casons, amb una única casa habitada en mig de les runes que dominen per tot arreu.

Castell de Pomerola o Palmerola: El terme de Palmerola (dit popularment Pomerola) pertanyia tradicionalment al bisbat d’Urgell, i posteriorment pertanyé al bisbat de Solsona, però l’any 1956 fou incorporat al de Vic a causa de la seva pertinença a la província de Girona, adscripció arbitrària (com moltes de les resultants de la divisió provincial de l’any 1833), per tal com el terme havia estat sempre de la sotsvegueria de Berga i, posteriorment (1716), del corregiment de Manresa. L’antic municipi de Palmerola és en la seva totalitat de poblament disseminat. Els principals serveis (ajuntament —ja tancat—, correus i telèfon públic) se situen a l’entrada de la pista que mena al castell de Palmerola, el qual té al seu costat l’església parroquial de Sant Vicenç de Palmerola.

FOTO PAKO CRESTAS

El castell de Palmerola s’alça en un petit puig, a 1 095 m d’altitud. Inicialment era una domus casa forta, esmentada ja el 1227, que es trobava sota l’alt domini dels senyors del castell i de la baronia de la Portella, a cura d’uns castlans o cavallers cognominats Palmerola,que també eren senyors del casal de Vilatammar, a Sant Martí d’Albars, al Lluçanès, on residiren llargues temporades. El 1437 el donzell Joan de Palmerola reedificà l’antiga fortalesa, que adquirí una certa autonomia el 1465, quan Galceran de Pinós, senyor de la Portella, li féu un infeudament del castell i del terme annex. Els successors dels Palmerola augmentaren progressivament aquest domini, fins a esdevenir-ne pràcticament senyors. El 1767 Carles III concedí el títol de marquès de Palmerola a Francesc X. Despujol i d’Alemany-Descatllar, títol que encara es perpetua en la mateixa família. El darrer marquès, Josep Despujol, ha restaurat —pràcticament ha reedificat— fa pocs anys el castell, que havia esdevingut els darrers segles poc més que una masia, i l’ha convertit en un castell de tipus medieval, amb una gran torre emmerletada.

FOTO PAKO CRESTAS

L’església parroquial de Sant Vicenç de Palmerola, al costat del castell, ja existia al segle XII, i fou refeta al segle XVII; és un edifici d’una nau i capelles laterals, i ha estat renovat en part en la darrera restauració del castell. La festa major de Palmerola s’escau pel primer diumenge de setembre, mentre que el 5 de maig té lloc la festa petita de Sant Isidre.

Temps: 1 hora 15 minuts per l’anada i poc menys per la tornada.

Desnivell: 223 metres de pujada i 93 metres de baixada per l’anada i l’equivalent a l’inversa per la tornada.

Llargària: 5 quilòmetres 240 metres

Dificultat: Baixa.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua: No hi ha cap font en tot el periple, caldrà dons dur l’aigua necessària des del punt de partida.

Punts de referència: * Collet de Marcians * Ribera de Mergançol * Ribera Salada * mas de Sobirats * cases dels Casons – Cal Quim * Collada de Cal Jaume * Castell de Palmerola o Pomerola, amb la església de Sant Vicenç

Punt de partida: Collet de Marcians. Deixarem el vehicle a la vora dreta de la carretera que comunica Borredà amb Sant Jaume de Frontanyà, poc abans del quilòmetre 4, just on comença la pista per la qual iniciarem la marxa a peu.

Itinerari: 0,00 h. Collet de Marcians. Agafem l’ample pista descendent que neix en diagonal a la banda dreta de la carretera, en direcció est.

0,02 h. Brancal secundari vers a la nostra dreta que obviem.

FOTO PAKO CRESTAS

0,05 h. A l’alçada d’un revolt neix un camí vers a la nostra esquerra que ignorem. Continuem perdent alçada per la pista.

0,08 h. Creuem la Ribera de Mergançol per un gual i sense l’auxili d’un pont. Es l’indret conegut com la Ribera Salada. En aquest punt creuem un itinerari marcat amb taques de color grog. Seguim però per l’evident pista, mig de terra mig alquitranada, que continua vers a l’est, guanyant alçada a partir d’aquest moment.

0,32 h. Bifurcació vers a la nostra dreta que ignorem. Seguim per la pista principal que continua guanyant alçada.

0,36 h. A l’alçada d’un revolt deixem a la nostra dreta una pista secundària horitzontal.

0,40 h. Brancal que surt a la nostra esquerra i que ignorem per seguir pujant per la pista principal. Just davant nostre tenim el mas de Sobirats.

FOTO PAKO CRESTAS

0,42 h. Brancal vers a la nostra esquerra, tallat amb una cadena, que es l’accés al mas de Sobirats. A partir d’aquest punt la pista es 100% de terra i ja no presenta trams alquitranats.

0,46 h. Bifurcació de pistes., Seguim el brancal de la dreta iniciant ara un tram bastant horitzontal en direcció est.

0,53 h. Bifurcació. Deixem a la nostra dreta un pista que de seguida es divideix en dos en forma de “Y” per seguir recte pendent amunt, per torbar-nos, dalt de la carena, una altre pista transversal (que en veritat es la prolongació del brancal esquerra de la pista en “Y”), i que seguirem en sentit descendent vers a la nostra esquerra. Just al trobar aquesta segona pista passem un filat i traspassem la Collada de Sobirats, de 1.093 metres.

0,54 h. Bifurcació. Seguim el brancal descendent de la nostra esquerra.

0,55 h. Pista en desús a la nostra esquerra que ignorem per continuar davallant per la pista principal.

1,00 h. Conjunt de cases dels Casons. En concret anem a parar davant de Cal Quim, l’única habitada de totes elles. Bifurcació. Seguim la nova pista horitzontal vers a la nostra esquerra, primer cap al NE, traspassem el Rec dels Casons, moment en que la pista es va re orientant vers al SE i l’est.

FOTO PAKO CRESTAS

1,09 h. Collada de Cal Jaume. 1.073 metres. Nus de pistes. Seguim tot recte deixant a la nostra dreta un primer brancal i dos més, tots ells descendents, a la nostra esquerra. Cartell indicador. La pista que em de seguir nosaltres es bastant planera i volta un petit turonet per orientar-se cap al S-S.E.

1,15 h. Ja hi som al Castell de Palmerola o Pomerola, amb la església de Sant Vicenç com agregat.

Retorn: pel mateix itinerari en sentit invers.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGARTE EL TRACK D’AQUESTA EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ribera-salada-castell-pomerola-3718394

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: