SERRA CATLLARÀS – ROCA DE CATLLARÀS PEL JOC DE PILOTA (amb raquetes de neu)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Magnífica excursió hivernal en tots els sentits. Malgrat que potser es pot considerar que abusem de transitar per pista, els meravellosos paratges del bosc de coníferes amb retalls de certes contrades lapones, farà que aquesta llarga excursió no se’ns faci pesada ni monòtona. El que si que, inevitablement, se’ns farà llarga, ja que la suma d’hores de la pujada i la baixada arriben gairebé a les vuit. No en va les distàncies a recórrer son llargues.

Aquest sector de la Serra del Catllaràs ens mostrarà els encants de les petites torretes rocalloses aïllades en mig del bosc i que reben noms prou suggerents: Roca de la Lluna, Roca del Joc de la Pilota, Roc del Catllaràs … la seva volumetria i la seva identitat semblen reafirmades i augmentades dins dels nadalencs paisatges de la Serra colgada de neu.

Concloem l’itinerari a la part alta del cordal, sense pujar a cap cim en concret. Els motius son diversos: L’excursió de per si ja es prou llarga. Els cims, malgrat ser propers, no son còmodes de pujar amb raquetes pel fet de que els boscos que els coronen son densos i un xic inclinats, i per últim els cims no gaudeixen d’una bona perspectiva visual, al ser completament boscosos; en canvi des del Roc de Catllaràs i podem gaudir d’una bona vista i d’espais amplis i horitzontals.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * Barri de les Coromines de la Pobla de Lillet, * mas del Prat * Roca del Castell – Castell de Lillet * Bac d’Aigassai * Terra Negra * Xalet de Catllaràs * Collet Fred * Roca de la Lluna * Roques d’Arderiu * Roca del Joc de Pilota* Coll de la Ceba * Roca del Sifó * Roca de Catllaràs

Temps: 4 hores per l’ascens i poc més de 3 hores pel retorn al punt de partida.           

Desnivell: Entre l’anada i la tornada, 823 metres en sentit ascendent i 823 en sentit descendent.                  

Dificultat: Mitja.          

Punt de partida: Barri de les Coromines a la població de la Pobla de Lillet, 862 metres d’alçada.

Accés: La Pobla de Lillet està a la carretera B-402 que comunica Guardiola de Berguedà amb Campdevànol, passant pel Coll de la Merolla. El Barri de la Coromina està al costat sud del riu. Creuarem el pont i seguint les indicacions, per carrers interiors en direcció est, arribarem a l’esmentat barri de edificis humils. A la part alta del carrer hi ha l’oratori de Sant Antoni, lloc estricta on hauríem de començar l’excursió.        

FOTO PAKO CRESTAS

On dormir: Dins del periple no hi ha cap refugi guardat, ja que el Xalet de Catllaràs resta tancat a l’hivern, per tan recomanem una alternativa propera a la població de la Pobla de Lillet i accessible en vehicle que es el Hostalet de Santuari de Falgars, situat a 1.279 metres. Casa rural amb servei de restaurant. Contacte: falgars@falgars.com. Telèfon: +34 93 744 10 95. Web: http://www.falgars.com

Descripció itinerari: Al costat dret de l’oratori de Sant Antoni, a la part alta del Barri de les Coromines de la Pobla de Lillet, neix una pista que caldrà seguir tan sols per uns breus metres, per prendre el corriol que surt a ma dreta i que puja directament vers al sud (taques grogues). Passem pel costat del mas del Prat i continuem pel camí ample fins a trobar-nos de nou amb una pista transversal. Deixem el sender que puja directament vessant amunt per continuar la pista cap a l’esquerra (direcció est), fins arribar a la Roca del Castell, que sustenta les runes del Castell de Lillet. (0,45 h). En aquest punt i trobarem les taques del PR que haurem de seguir en direcció sud per pujar pel mig del bosc. El camí, malgrat ser relativament estret i anar pel mig de bosc, es bastant evident i mostra bastants marques de P.R. (blanques i grogues) pintades als arbres. Aquest tram de bosc rep el nom del Bac d’Aigassai. El bosc va a parar a un creuament de pistes, estem a l’anomenada Terra Negra, 1.320 metres (1,45 h). Caldrà continuar la pista ascendent del brancal de la dreta i després de retallar un revolt, tot seguint les taques del P.R. anirem a parar al gaudinià Xalet de Catllaràs (2,00 h). Hi ha una cabana o refugi lliure al costat, bastant precari i brut. 

FOTO PAKO CRESTAS

Bifurcació de pistes. Continuem per la més estreta que es el camí que continua en direcció S-S.O., tot seguint les marques de P.R. i que transcorre pel mig del bosc per trobar-se de nou amb la pista més ample a l’alçada de l’anomena’t Collet Fred, 1.458 metres. (2,15 h). A la nostra dreta hi veurem l’anomenada Roca de la Lluna, petita paret rocallosa molt valorada pels escaladors a l’estiu, amb una zona de pic nic al costat. A partir d’aquest punt seguirem sempre la pista més ample, gran part de la qual coincideix amb les marques del P.R:, el qual, esporàdicament, abandona la pista per retrobar-la més tard. Al transitar a l’hivern i en mig d’uns paratges totalment nevats, obviarem les entrades i sortides pel mig del bosc del P.R. i ens limitarem a transitar per la pista, més còmoda i més evident, malgrat que pugui tenir una mica més de recorregut efectiu. Passem pel costat d’altres petites parets de roca situades en mig del bosc, com les Roques d’Arderiu o la Roca del Joc de Pilota. La pista sempre duu orientació S-S.O., menys a la part més alta que s’orienta gradualment vers a l’oest.

FOTO PAKO CRESTAS

Coll de la Ceba (3,30). Bifurcació de pistes. Cal seguir la que puja a la nostra esquerra en direcció sud. Seguint-la sense pèrdua i descrivint una petita però pronunciada corba al costat de la Roca del Sifó, arribem a la part alta del cordal, al plans de la Roca de Catllaràs, a 1.685 metres d’alçada, indret on ja podrem donar per conclosa l’ascensió. (4,00 h).

Descens: pel mateix itinerari en poc més de 3 hores.  

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s