TOSSA D’ALP – VOLTA CIRCULAR AL VOLTANT DE LA BÒFIA I ROCS DE CANELLS (amb raquetes de neu)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Durant l’hivern 2009 – 2010 Nòrdic Walking Pirineus  ha celebrat passejades amb raquetes de muntanya a la lluna plena, a la zona de Coll de Pal, amb la corresponent baixada de torxes. Es una activitat que cada vegada te més adeptes i que ens permet conèixer un vessant diferent de la muntanya hivernal, sota la màgia de la claror nocturna de la lluna.

Tot això està ajudant a activar la zona de la Tosa com un indret ideal per la pràctica d’aquesta modalitat esportiva. Aquesta zona, fàcilment accessible en cotxe, ens porta a un tipus de recorregut d’alta muntanya, amb grans zones nevades i sense vegetació, malgrat que l’itinerari que presentem a continuació transita parcialment per una de les poques zones boscoses de la zona. Val a dir que aquest periple no sempre te neu en la seva integritat, ja que els vessants exposats al sud acostumen a netejar-se ràpidament de neu en aquestes contrades. Per contra no ens obliga a pujar a cap cim, convertint l’excursió en una agradable passejada, ni massa curta, ni massa llarga.

Punts de referència: * Xalet – Refugi del Coll de Pal * Collada de la Bòfia * Roc Negre * mines de la Barita * Collada de Comafloriu * Coll de Pal * Xalet Refugi de Coll de Pal.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 2 hores i 10 minuts.            

Desnivell: 269 metres de pujada i 269 metres de baixada.               

Dificultat: fàcil             

Punt de partida: Xalet – refugi del Coll de Pal, a 1.925 metres d’alçada.

Accés: Accessible amb carretera des del poble de Bagà. Abans d’arribar a Bagà passarem per Guardiola de Berga. Bagà es el darrer poble de l’eix del Llobregat, abans d’entrar al túnel de Cadí. Aquesta carretera no sempre es practicable, ja que, després de períodes de grans nevades, queda tancada uns quans dies en  previsió al possible risc d’allaus. No obstant, tan bon punt el risc desapareix, les màquines llevaneus fan ràpidament la seva feina i queda de nou transitable.                  

On dormir: Xalet – Refugi del Coll de Pal. Refugi propietat de la Diputació de Barcelona. 40 places. Situat al cantó dret de la carretera de Bagà a Coll de Pal, al quilòmetre 18, 2 quilòmetres abans de la seva fi. No te places lliures en absència del guarda. Lliteres, flassades, matalassos, WC i dutxes. No te servei de menjars. Contacte: Telèfon mòbil: 637 729 612
Telèfon fixa: 938 238 840

FOTO PAKO CRESTAS

Descripció itinerari: Des del Xalet – Refugi del Coll de Pal, 1.925 metres, cal pujar vers a la carretera situada ben be per sobre, seguir l’asfalt uns quans metres vers a l’est i buscar una ample pista que puja en diagonal per la part dreta de la carretera i que s’orienta vers a l’oest tot guanyant alçada de manera molt suau. Marques de GR. Traspassem la Collada de la Bòfia, a 1.984 metres d’alçada, continuem flanquejant per la pista, ara en tendència descendent vers a l’oest fins flanquejar per sota l’anomena’t Roc Negre i entrar ja de ple al vessant obac on la neu, a l’hivern, ja està més que assegurada. Al revolt de la pista on hi ha el canvi d’orientació del vessant es localitzen les antigues explotacions de mines de la Barita. Una vegada passat el revolt hi trobem un camí de abandona la pista i segueix per la dreta en sentit ascendent, tot endinsant-se al bosc. Es la ruta del trencapinyes, senyalitzada amb taques de pintura de color vermelles i grogues rètol que ens indica que estem en el camí de pujada a la Tossa d’Alp i es per aquest camí ascendent per on haurem de continuar l’excursió.

Pugem en diagonal ascendent es sentit E.N.E. per la obaga de la cadena  del conjunt Bòfia – Rocs del Canells, primer per dins del bosc i després per terreny obert, fins assolir la Collada de Comafloriu, 2.194 metres (1,10 h). Filat. Baixarem pel vessant contrari, o sigui, orientant-nos vers a l’est, per la Coma de Floriu que presenta una bonica font amb amorriador a la part alta, que segurament restarà colgada per la neu. Baixant directes per la pròpia coma anirem a parar a la carretera d’accés al Coll de Pal, 2.104, (1,35 h) metres, justament pocs metres per sota de la collada estricta. Travessem la carretera asfaltada i seguim pel cantó contrari per una mena de torrentera que ràpidament s’orienta vers al sud. Baixem uns quans metres fins que hi trobem la pista que surt cap a la nostra dreta, tot abandonant la torrentera, i descrivint una línia diagonal descendent vers al S.E.E., a pocs metres per sota de la carretera asfaltada. Seguint per aquesta senda (marques de GR), i sense perdre l’orientació E-S.E., tornarem al punt de partida. Xalet Refugi de Coll de Pal. 1.925 metres. (2,10 h).

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s