SERRA ENSIJA – EL COLLET DES DE PLA PALOMERA (amb raquetes de neu)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Us presentem una alternativa per gaudir dels boscos nevats de l’obaga d’Ensija sense haver de fer grans desnivells, ni pujades  ni baixades dignes d’esment.

Per descomptat no gaudirem de l’ambient d’alçada de la part alta de la muntanya, però si que tindrem una perspectiva local força interessant del costat sud-est de la Serra d’Ensija, des del Portet, tot traient el nas vers la solitària Vall del Riu de Valls, on, entre altres curiositats, es localitza el curiós Pont Cabrarís (molt per sota de l’itinerari amb raquetes).

FOTO PAKO CRESTAS

Una bona excusa per planificar una altre excursió per un altre dia, aquesta vegada però, sense raquetes, ja que les valls situades al sud del Portet perden ràpidament alçada i son molt solejades. Cada cosa, al seu temps. La senda nord de l’obaga d’Ensija per gaudir d’una passejada amb raquetes, i la Vall de Riu de Valls, amb el Pont Cabrarís, les runes de Santa Eulàlia i Sant Miquel (Bonner), el castell dels Moros o de Fraumir i les innumerables fonts del torrent, per una gaudidora matinal a la primavera, quan el bon temps, el verd i les flors esclaten es una simfonia de vida.

Punts de referència: * Pleta de la Vila – Pla de la Palomera * Font del Portet * El Portell.

Temps: 1 hora 50 minuts.               

Desnivell:            

Dificultat: Baixa          

Punt de partida: Pleta de la Vila ó Pla de la Palomera. 1.580 metres

Accés: La Pleta de la Vila o Pla de la Palomera es accessible per carretera asfaltada mitjançant un trencall que neix, a la esquerra, de la carretera que va de Saldes a Gósol, just havent passat el Coll de la Trapa. Rètol indicador a la cruïlla on neix el brancal de la carretera. Val a dir que la pista no sempre es transitable a l’hivern a conseqüència de la neu. Caldrà dons preveure que l’excursió es pot allargar de manera considerable per aquest factor.   

FOTO PAKO CRESTAS

On dormir:         Refugi Roget, a  1′ 3 km. de Saldes, a la ctra. del Mirador, a 300 metres a l’esquerra, passat Cal Xic. Guardat, amb 17 places (no hi ha departament lliure), lloc per cuinar, WC, dutxes, lliteres amb flassades. No te servei de menjars (caldrà anar a Saldes que està a tan sols a 10 minuts caminant). Regentat per Jordi Camprubí. Contacte: Telèfon mòbil: 659.947.020. Telèfon fixa: 938.751.757 – Nits.

http://www.pedraforca.ppcc.cat
camprucasas@telefonica.net

Descripció itinerari: Pleta de la Vila. 1.580 metres. Final de la carretera asfaltada que dona accés al Pla de la Palomera. Barrera que l’hivern està tancada. En aquest punt comença la pista de terra (que es la prolongació natural de la carretera asfaltada, i que es la que haurem de continuar en direcció N-N.E. La pista ja acostuma a estar nevada (segurament també ho haurà estat part de la carretera d’accés a la Pleta). Trobem una bifurcació(0,10 h) d’una pista secundaria que neix a la dreta i que serà la que haurem de prendre en direcció oest.

FOTO PAKO CRESTAS

La pista no te pèrdua, ja que es ample, discorre pel mig del bosc i no presenta alternativa possible (fora de ficar-nos bosc a través, es clar). Flanquegem sota el Serrat Negre, traspassant prèviament la canal – torrentera nevada que davalla directament de la part alta de la muntanya i que resulta ser un descens d’esquí de muntanya molt preuat pels iniciats en la matèria. La pista es llarga, puja desnivell de manera inapreciable, i fins que no hi flanqueja sota l’anomenada Roca Rodona (on hi ha unes antenes) no canvien d’orientació, encarant-nos llavors vers al sud. El Collet ja es ben visible. Just 5 minuts abans d’arribar i torbem la Font del Portet i coincidim amb les marques del GR que prové de la vall de la Baga de les Llebres. El Portell, de 1.828 metres, es l’extrem de ponent de la Serra d’Ensija. (1,50 h).

Cap l’opció de pujar dalt del cim de la Gallina Pelada per l’aresta que es desprèn de la mateixa vers al propi Portell, però ja no es tracta d’un còmode recorregut amb raquetes, ans al contrari. Just a la part final, entre la Roca Blanca i la Gallina Pelada l’aresta es bastant aèria i arribar al cim secundari comporta alguna pendent de moderada inclinació no fàcilment practicable amb raquetes. En aquest cas es més que aconsellable dur piolet i grampons. Per aquest motiu recomanem fer l’excursió amb raquetes tan sol fins al Portell. Podem completar la mateixa amb la pujada al proper Ras del Portell, a poc més de 10 minuts del coll, al seu costat S.E. i guanyar així més visió panoràmica.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: