PEDRAFORCA PER L’ENFORCADURA (amb raquetes de neu)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Quan vaig fer la selecció del que, segons el meu parer, son els millors itineraris amb raquetes de neu per gaudir dels paratges hivernals de l’Alt Berguedà i l’Alt Solsonès, vaig tenir els meus seriosos dubtes de si havia d’incloure o no la pujada al Pedraforca. En realitat aquesta muntanya no es propicia per pujar-la amb raquetes, només l’itinerari del que es considera la via normal o la canal de la tartera de Saldes, es majoritàriament practicable amb aquesta modalitat, tenint en compte que la pujada vers a l’Enforcadura poc te a veure amb altres suaus lloms als que estem acostumats per la zona.

Però el Pedraforca, “es el Pedra”. No pot faltar mai la muntanya més emblemàtica del Berguedà, i per extensió una de les més emblemàtiques de tot el Pirineu, en una selecció d’ascensions per la zona. Literalment, es imprescindible, i com deis Napoleó, “quan el cor parla, el cap a de callar”.

FOTO PAKO CRESTAS

Val a dir que s’han de tenir en comptes les corresponents advertències: Estem davant d’un itinerari que trenca la tònica de la resta d’excursions amb raquetes de la zona. Malgrat la seva relativa poca alçada, el Pedraforca es una muntanya amb un fort caràcter d’alta muntanya i per les característiques tècniques de l’ascensió, amb un darrer tram de grimpada, caldrà dur piolet i grampons i tenir certa experiència en aquest tipus de terreny de l’alta muntanya hivernal. Cal abstenir-se si no es te un nivell apropiat o els coneixements pràctics corresponents. Si be jo soc dels que pot animar a molta gent a gaudir en família d’una tranquil·la passejada als voltants del xalet de Rasos de Peguera (per exemple), també soc dels que te molt clar que, a l’hivern, la manca d’experiència, el desconeixement de les conseqüències i certa temeritat, son els pitjors ingredients d’una combinació que ens pot dur a l’indesitjat desenllaç de l’accident o de trobar-nos en una situació difícil; mai s’ha de menys tenir la muntanya hivernal, malgrat que estiguem en zones com aquesta, on les alçades i les distàncies son molt més petites i rigoroses que al cor del Pirineu.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * Refugi Estasen * Jaça dels Prats * Tarter * el Rafe * Canal de la Tartera del Pedraforca * l’Enforcadura * Pollegó Superior

Temps: 3 hores.

Desnivell: 838 metres de pujada i l’equivalent per la baixada.

Dificultat: Alta. A part de les raquetes, cal dur piolet i grampons.

Punt de partida: Refugi Estasen, 1.668 metres.

Accés: Per la carretera que va al Mirador de Gresolet i que neix molt a prop de Saldes. Trencall a la dreta indicat a poc més d’un quilòmetre passat el poble direcció Gósol. Des del Mirador de Gresolet, 1.567 metres, per la pista que flanqueja vers a l’oest i prenen el corriol indicat que neix sota el refugi. Cal comptar 20 minuts de marxa.

FOTO PAKO CRESTAS

On dormir: Hi ha dues alternatives.

  • Refugi Estasen. Acostuma a estar guardat els caps de setmana de l’hivern. 87 places (30 la part lliure). Servei de begudes, menjars, lavabos i dutxes. Propietat de la FEEC. Tl. Reserves: 608 315 312.
  • Refugi Roget, a 1′ 3 km. de Saldes, a la ctra. del Mirador, a 300 metres a l’esquerra, passat Cal Xic. Guardat, amb 17 places (no hi ha departament lliure), lloc per cuinar, WC, dutxes, lliteres amb flassades. No te servei de menjars (caldrà anar a Saldes que està a tan sols a 10 minuts caminant). Regentat per Jordi Camprubí. Contacte: Telèfon mòbil: 659.947.020. Telèfon fixa: 938.751.757 – Nits.

http://www.pedraforca.ppcc.catcamprucasas@telefonica.net

Aquesta segona alternativa es, potser, més reconfortable a l’hora de dormir però ens obligarà a agafar el vehicle al dia següent i incrementar la marxa en els 20 minuts que hi ha del mirador al refugi, handicaps que tampoc no tenen major importància.

Descripció itinerari: Sortint del Refugi Estasen, 1.668 metres, travessem els prats de l Jaça dels Prats, situats davant del refugi, i prenem el camí que discorre pel mig del bosc vers al S.E.-S., amb lleugera pujada. Marques del P.R.. A l’hivern caldrà parar atenció a dos indrets en concret, el primer al principi del camí on hi ha un tram que transcorre per una mena de cornisa sobre un tall, i després al travessar l’anomena’t Tarter, llarga llengua de tarteram que va des del peu de la paret nord del Pic de Cabirols fins a la mateixa carretera del mirador i que a l’hivern es una veritable llengua de neu amb forma de trampolí. Passant per sota les parets orientades a l’est i conegudes com el Rafe, arribem al peu de l’espectacular Canal de la Tartera del Pedraforca (0,40 h), immensa canal que separa els dos pollegons i per on haurem de pujar.

FOTO PAKO CRESTAS

Val a dir que la canal de l’enforcadura no te pèrdua possible, es molt ample i sempre anirem una mica a la dreta de per la part central. A la part baixa, si hi ha poca neu, trobarem una tram amb llastres inclinades, amb roca gastada i polida pel pas dels muntanyencs, malgrat que a l’hivern acostuma a estar cobert o semi cobert de neu i aquest tram no resulta ser problemàtic. Si que cal dir que la canal de la tartera, per la seva pròpia inclinació, no es el terreny més idoni per anar amb raquetes i, si no ens enfonsem, es possible que a certs trams caminem millors sense elles, sobretot a la part alta on, malgrat que l’ inclinació disminueix, la neu acostuma a estar més endurida i fins i tot glaçada, a efectes del vent. Una vegada a l’Enforcadura (2,30 h), caldrà pujar vers al nord per una mena de canal amb grades que ens diposita dalt del Pollegó Superior. 2.506 metres (3,00 h). Val a dir que tot el trajecte acostuma a tenir penjades, ja sigui de caminants com d’esquiadors, ja que el Pedraforca es un cim molt popular. Cal tenir en compte que la part final de la pujada, de l’Enforcadura al cim, ja no es practicable amb raquetes. Descens pel mateix itinerari de pujada.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s