Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

MATAGALLS DES DE VILADRAU, PEL TURÓ DEL POU D’EN SALA.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Llarga, llarguíssima excursió, que ens mostra unes perspectives força poc conegudes del Matagalls des de l’altra banda de la vall sobre la que penja el santuari de Sant Segimon.

Potser aquesta excursió està destinada als col·leccionistes. Aquells que ja coneixen prou be els itineraris més clàssics del Montseny, i tenen ganes de descobrir indrets nous i cims que encara no havien pujat amb antelació. Aquí tenim un bon rosari de petites cotes, de caràcter secundari, però molt ascendides en comparació a tantes altres zones massificades de la serralada.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida:     camí situat en front del MAS D’ESPINZELLA. Quilòmetre 6 de la carretera que va de VILADRAU a SEVA. 660 metres d’alçada.

Punt d’arribada:     cim del MATAGALLS, 1.696 metres.

Desnivell:     1.096 metres, si be cal comptar, a part, la suma dels suaus desnivells de la cadena.         

Punts de referència: * MAS DE ESPINZELLA * SOT DELS ABEURADORS *  CASTANYEDA * SOT DELS TIL·LERS ó DELS TRÈMOLS * PLA DE LA PALLA * COLLET DEL ROURE * TURÓ DEL POU D’EN SALA * PEDRERES DE LES NAVAGES * TURÓ DE LES DALLES * COLLET DELS ARÇÓS *  l’ALZINA RODONA * TURÓ DE LES QUEREDES * FONT SAVELLAR * CABANA DE FONTSAVELLAR * TURÓ DE LA TERMA D’EN PLANES * COLLET DE FONT POMERETA * TURÓ DELS ESQUEIS * PLA DE CENTS SOUS * TURÓ D’EN BESA * TURÓ DEL PLA DE LA BARRACA * PLA DE LA BARRACA * TURÓ GROS DE SANTANDREU * COLLET DE L’ESTANYOL * TURÓ DE L’ ESTANYÓ * COLLET DELS LLOPS * MATAGALLS

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: El camí que cal prendre es el situat al marge sud de la carrereta, a un centenar de metres en direcció Viladrau, si prenem com a referència el frontal de la masia de ESPINZELLA, situada una mica per sobre nostre, al altre costat del riu de Mules. Cal seguir las carretera direcció Viladrau i agafar la pista que puja passat el SOT DELS ABEURADORS. El camí, que te l’amplada d’una pista puja suaument i presenta una primera bifurcació als 5 minuts. Cal prendre el brancal de la dreta. Pugem sense pèrdua per la pista que discorre al mig del bosc, sempre ascendent, deixant una nova bifurcació a l’esquerra. Poc després arribem a un clariana on el camí canvia de direcció i s’encara vers al sud.

FOTO PAKO CRESTAS

Continuem pujant, per la pista que presenta bastant vegetació baixa, fins arribar a un nova bifurcació . Estem a la CASTANYEDA D’ESPINZELLA (0,30 h).  La pista que creua la nostre trajectòria està força més neta que la que haurem transitat fins al moment. Prenem la pujada ascendent cap a la dreta i iniciem un llarg flanqueig pel bosc, molt lleugerament ascendent amb algun tram descendent, i que s’orienta cap a orient, travessem el llit sec del SOT DELS TIL·LERS ó DELS TRÈMOLS. Quan el camí arriba a l’aresta hi trobem una unió de camins i una clariana al bosc, es tracta del PLA DE LA PALLA (0,55). Continuar pujant pel camí que s’orienta de nou vers al sud, i trobem dues bifurcacions seguides vers a la dreta que cal descartar, i comencem la pujada per camí de muntanya, bens marcat, en mig del bosc, amb fites i taques blaves esporàdiques. Fita a l’inici d’aquest atractiu camí (1,10 h). El camí puja de manera decidida arribant a uns atractius prats pels de roures, COLLET DEL ROURE. 1.100 m (1,40 h). Poc després ja hi som caminant per la cadena, que combina trams de prats amb trams de boscos oberts. Camí marcat, fites i alguna que altra taca blava força esporàdica. Resseguint la carena vers al sud arribem al cim amb més personalitat d’aquest tram inicial de l’excursió, el TURÓ DEL POU D’EN SALA. 1.282 m. (2,10 h). Senyera dalt del cim. Cal continuar vers al sud, travessant un petit collet conegut com les PEDRERES DE LES NAVAGES. Traspassem un altre turonet, el TURÓ DE LES DALLES, 1.243 m, i davallem per prats cap al COLLET DELS ARÇÓS, on hi ha l’ALZINA RODONA. En aquest punt cal prendre força atenció, hi ha una fita decantada al vessant dret de la carena, en mig del prat. Es el punt clau per deixar el cordal i prendre al camí que davalla molt suaument pel mig del bosc de la dreta del cordal, sempre cap al sud. De fet el camí continua per la carena, ja menys marcat, i es perd del sot a l’arribar a les proximitats del TURÓ DE LES QUEREDES.

FOTO PAKO CRESTAS

El bon camí flanqueja pel vessant oriental de l’esmentat cim i al poc arriba a una pista. Surgències de la FONT SAVELLAR, una nova bifurcació de pistes. Caldrà continuar cap a l’esquerra, fem un revolt i passem per davant de la humil CABANA DE FONTSAVELLAR (2,40 h). Continuem per la pista, sense pèrdua, vers al sud, i sempre una mica per sota del cordal, fins arribar al punt en que tornem a la carena, estem al suau cim del TURÓ DE LA TERMA D’EN PLANES. 1.263. (3,05 h). Seguim per la pista fins arribar al COLLET DE FONT POMERETA, 1.243 m (3,10 h). A partir d’aquest moment tot el paisatge es força obert, fet pel qual l’itinerari no te pèrdua possible en un dia de bona visibilitat. La carena ara va prenent direcció cap al S.E. Pugem el TURÓ DELS ESQUEIS, 1.313 m (3,20 h), i seguint per terreny gairebé horitzontal, creuem el PLA DE CENTS SOUS (famós per ser l’escenari de la primera cursa d’esquís i luges de Catalunya), creuem la pista que comunica el Coll Formic amb Sant Segimon, i pugem el suau llom vers al TURÓ D’EN BESA, 1.394 m, tot seguint la pista. Poc abans de coronar el cim que te una antena, prenem el camí que flanqueja pel seu vessant nord, i que, al tornar a la carena, coincideix amb la marcada senda que camí que prové del Coll Formic, i que resulta ser ja el camí clàssic de pujada al cim, per el Turó Gros de Santandreu. (3,40 h). El camí torna a discorre pel vessant sud de la cadena tot flanquejant el TURÓ DEL PLA DE LA BARRACA. Arribem a un collet. PLA DE LA BARRACA, 1.367 m. Restes visibles d’un antic pou de neu. Superem una pujada força pronunciada i ) i continuem flanquejant pel costat esquerra el següent promontori de la cadena, que es tracta de TURÓ GROS DE SANTANDREU, 1.542 m. Seguint les marques verdes i vermelles, arribem al COLLET DE L’ESTANYOL. 1.526 m. El camí no te pèrdua possible, ja que està molt marcat, seguim vers al E.N.E. pujant pel costat esquerra del TURÓ DE L’ ESTANYÓ, i arribant a un altre suau depressió, que es el COLLET DELS LLOPS, 1.565 metres. Tan sols resta la darrera pujada, suau però constant i xic monòtona, en direcció N.O. i que ens porta a la creu del MATAGALLS. 1.696 metres. (4,20 h)

FOTO PAKO CRESTAS

Descens:  Segurament el més còmoda es resseguir l’itinerari del Serrat de Sobrevia (veure fitxa corresponent), en sentit descendent, en el ben entès que quan arribem al punt de partida de l’esmentat itinerari, que es el COLL DE SOBREVIA, haurem de continuar caminant per la carretera asfaltada fins al punt de sortida del present recorregut.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguir l’itinerari 56 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: