Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

MATAGALLS DES DE COLL FORMIC PEL SOT DE LA FAGEROTA.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: La pujada al Matagalls des de Coll Formic tot seguint la cadena del Turó Gros de Santandreu es tracta, segurament, de la excursió més resseguida de tot el Montseny.

El Matagalls es el cim per excel·lència per als excursionistes, lluny de les bases i les carreteres que han malmès el Turó de l’Home i de retruc han desvirtuat totalment el cim de les Agudes.

FOTO PAKO CRESTAS

No es d’estranyar dons que el camí que puja pel cordal estigui trillat, ple de diferents corriols paral·lels, marques i fites. De fet forma part de l’emblemàtica cursa de muntanya de la «Matagalls – Montserrat» en menys de 24 hores, esdeveniment que any rere any, pels mitjans de setembre, organitza el centre excursionista de Gràcia (Barcelona).

No obstant el recorregut com a tal es bastant avorrit i monòton, i sovint es veu massificat per tot un formigueig d’excursionistes, turistes i grups familiars que volen estirar una mica més les cames i anar més enllà de la simple passejada. Per aquest motiu us aconsello deixar aquest itinerari com a la part del descens i pujar al Matagalls donant una mica més de volta i perdent-nos per la que podríem anomenar «la ruta de les Fonts», que discorre pel Sot de la Fagetona. Com al seu nom indica en endinsem en un encisador bosc de fagedes, el qual es pot considerar com un dels més atractius del massís. Les fonts estan dedicades a personatges tant insignes com en Mossèn Cinto Verdaguer, Antoni Maria Claret i Jaume Balmes, pilars essencials de la cultura catalana.

FOTO PAKO CRESTAS

A tall d’anècdota fer constar que la masia de Santandreu va ser, temps ençà, un refugi pels excursionistes, i el lloc de recollida dels participant de la cursa d’esquí i trineus que es va fer al Matagalls a principis del segle passat. Quan a l’edat de setze anys vaig realitzar la meva primera travessa del Montseny, des del Figaró a Sant Celoni passant pels principals cims (Tagamanent, Pla de la Calma, Matagalls, Agudes i Turó de l’Home), el grup d’excursionistes varem fer nit al paller de la masia (amb el corresponent permís del amos, es clar), encara recordo les picades de les puces i els lladrucs del gossos, que durant hores es van esforçar per a que els estranys ostes marxéssim de casa seva.

Punt de partida:     COLL FORMIC, 1.144 metres.

Punt d’arribada:     CREU DEL MATAGALLS, 1.696 metres.       

Desnivell:     582 metres de pujada.

Horari:         1 hores i 30 minuts.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * COLL FORMIC * PLA D’EN BESA O DE LA TERMA * PLA DE CENT SOUS * FONT DELS MANLLEUENCS * FONTS DE LA SARDANA I LA FONT DEL PLA DE LA GAVARRERA *  COLLET DELS LLOPS * FONT FREDA ó FONT DEL COLLET DELS LLOPS * CREU DEL MATAGALLS.

Itinerari:       Des de l’aparcament del COLL FORMIC prendre el camí que neix just al costat de la carretera i que en un principi son unes escales empedrades. (G.R. i marques verdes i vermelles del G.R. Matagalls – Montserrat). A uns quants metres provem la creu construïda en memòria dels assassinat durant la guerra carlista els «dies 10 y 11 de janer del 1874.» El camí esta molt ben marcat i no ofereix dubte. Pujada bastant pronunciada. Al 4 minuts creuem la pista que duu a SANTANDREU DE LA CASTANYA. Continuem pel camí que puja pel dret en direcció N.-N.E.. Creuem un tram de roureda i alzinar i continuem pel ample camí descarnat. Passem sota un línia de tensió elèctrica (0,10 h) i ràpidament arribem a una altre secció de pista. (0,15 h). Es llavors quan deixarem les taques del G.R. i continuarem la pista en sentit lleugerament ascendent vers al N.O. La pista, molt còmoda, voreja de manera semicircular el Turó d’en Besa.

FOTO PAKO CRESTAS

Bifurcació al PLA D’EN BESA O DE LA TERMA. (0,25 h) Prendre el ramal descendent (esquerra). L’altre dur al propi TURÓ D’EN BESA, que tot just estem flanquejant. Trobem un marcat revolt on la pista pren direcció O i continua baixant molt lleugerament. Aquest revolt es el PLA DE CENT SOUS, lloc on es va fer el concurs de trineus a l’any 1909, un dels primers esdeveniment de l’historia dels esports de neu a Catalunya.

Ens dirigim cap al bosc de fageda. Deixem la pista just al arribar al riu. (0,45 h) Cal prendre el camí que puja pel costat dret de la torrentera i que en un principi, de tant ample que es, gairebé podríem dir que es tracta d’una pista. El sender discorre en mig de un bosc encisador. Duran el primer tram trobem tres fonts amb les respectives escultures i construccions. Destaca la primera d’ella, que es la FONT DELS MANLLEUENCS, i que es troba al altre costat del riu (pontet minúscul per facilitar el pas sobre les tranquil·les aigües). les altres fonts, molt properes la segona de la tercera, son les FONTS DE LA SARDANA I LA FONT DEL PLA DE LA GAVARRERA. poc després el camí es fica de ple al llit del riu, creuem una torrentera que davalla de la nostre dreta i poc mes tard deixem el llit del riu per pujar pel costerut bosc de fagedes situat a la dreta. La marxa estarà sempre orientada en direcció est. La pujada per aquest tram de fageda es una mica perdedora ja que en realitat es dibuixen diversos camins alternatius i potser ens costarà seguir el més marcat. Quan el bosc es torna o obrir ens trobem en una mena de llom herbat o, malgrat les fites esporàdiques, les traces tendeixen a diluir-se per desaparèixer a estones. Bastant a dalt del petit llom en desviarem gradualment cap a la dreta a la recerca del llit del riu que discorre per una mena de coma paral·lela a la que em pujat. Aquesta secció no te un camí definit però el terreny es prou obert i localitzarem a la rodalies el camí traçat que discorre pel costat oposat del llit de la torrentera. Creuarem dons aquesta pel lloc que considerem més adient (la torrentera acostuma a estar eixuta) i arribarem a la pista que flanqueja, sempre cap a l’est. El vessant sud del Sot de la Fagetona. Poc mes a dalt el camí que seguim es fon de nou amb el G.R. que havíem abandonat al creuar la segona secció de pista. la fusió es fa al COLLET DELS LLOPS. 1.565 m. (1,10 h). Val la pena «perdre» un parell de minuts i fer la vista a la propera i vistosa FONT FREDA ó FONT DEL COLLET DELS LLOPS. La segona més alta del massís i potser la més popular. La mateixa està dedicada a JAUME BALMES.

FOTO PAKO CRESTAS

Inscripcions de la font: «Si voleu evitar les revolucions feu evolucions» (d’en Balmes) i el poema que li va dedicar en Mossèn Cinto Verdaguer a la seva mort: «Ah! si volant a la glòria pogués posar-me en ton cim per dir-li adéu a ma terra. La terra que tant amí!…«

Des del COLL fins al cim la pujada es evident ja que una munió de camins paral·lels a descarnat completament la pujada final. Direcció N.E. Suau llom de monòtona ascensió, per sort aquesta es breu. CREU DEL MATAGALLS, 1.696 m. (1,30 h).

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguir l’itinerari 50 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: