Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

MATAGALLS PEL COLL DE BORDORIOL I L’OBAGA DE COLL PREGON.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Bonic i refrescant itinerari per pujar al Matagalls; força recomanable per èpoques càlides. També ens farà gaudir d’una major soledat, com a bona alternativa en vers del camí trillat i força concorregut que va al Matagalls des de Sant Marçal. A partir del Coll Pregon tots dos itineraris coincideixen. El prat, que capta tota l’essència de les parts altes de la muntanya montsenyenca, es un racó de pau, un espai obert que convida al repòs, al breu descans i a la contemplació. Al cor, en ben mig de tan idíl·lic paisatge, una fita dedicada a un dels catalans més internacionals: la primera persona que va parlar en la seu de l’ONU en llengua catalana, per expressar-se, seguidament, de la millor manera que ho sabia fer, amb el violoncel. Estem parlant d’en Pau Casals.

FOTO PAKO CRESTAS

A la fita o menhir commemoratiu, que es va instal·lar coincidint amb el XXVI aplec del Matagalls, de l’any 1975, es pot llegir la següent inscripció:

A Pau Casals, mestre del violoncel

 i missatger de la pau cristiana arreu del mon.

Ara ve el temps del gran repòs

de la pau a les muntanyes

el primer fred marcí les flors

fan veles de plata les aranyes.

Ara comença enllà del camp

el tomb august de la natura;

el faig ja té color d’aram

i és el pollanc or que fulgura

Felip Graugés

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida:     COLL DE BORDORIOL, 1.089 metres. Situat a la carretera que davalla de SANT MARÇAL a VILADRAU. Zona d’aparcament al propi coll. Des de pàrking de SANT MARÇAL, o des de la propera TAULA DELS TRES BISBES, el COLL DE BORDORIOL es ben visible.

Punt d’arribada:     CIM DEL MATAGALL, 1.696 metres

Desnivell:     617 metres.

Horari: 2 hores i 10 minuts per la pujada i 1 hora i 40 minuts per la baixada.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * COLL DE BORDORIOL * CORRAL DE LA VILA * COLLET DE JOAN * COLL SABÈNIA DE BAIX * COLL SABÈNIA DE DALT * COLL PREGON  * COLLET DE L’HOME MORT * CIM DEL MATAGALLS * COLL PREGON * FONT DELS MOSQUITS * FONT DELS LLOPS * COLLET DE JOAN * COLL DE BORDORIOL

Itinerari: Des del mateix COLL DE BORDORIOL, 1.089 metres, neix una pista orientada vers al sud, al marge dret de la carretera. Als cinc minuts deixem de banda un camí que neix ver a la dreta, passem pel costat d’un corral, CORRAL DE LA VILA, i arribem a una mena de coll, COLLET DE JOAN, 1.137 metres. (0,15 h) De fet fins a aquest collet es pot arribar en cotxe.

FOTO PAKO CRESTAS

D’aquí neix una drecera, deixant a la nostre esquerra la pista. Pugem pel mig del bosc per un camí ben traçat, creuant la pista principal una vegada, a l’anomena’t COLL SABÈNIA DE BAIX, (0,30 h) i retrobant-la a l’anomena’t COLL SABÈNIA DE DALT, 1.275 metres (0,45 h). A partir d’aquest moment ja no abandonem la pista que al principi segueix una mena de llom per després traçar una llarga línia en diagonal ascendent, direcció O-S.O. pel mig de meravellosos boscos caducifolis. A l’alçada d’un gran revolt trobem les restes d’un pou de glaç, en aquest indret deixem la pista i per un camí indicat i ben traçat pugem directes, direcció sud, fins al COLL PREGON, 1.532 m, (1,30 h). En aquest indret coincidim amb el clàssic camí que puja des de SANT MARÇAL, només haurem de seguir la senda ascendent que es torna a endinsar dins del bosc de fageda, ara en direcció O, i que conclou en el COLLET DE L’HOME MORT, 1.639 metres, (1:50 h) indret on el bosc dona pas al llom de l’aresta del cim del MATAGALLS, prèviament, per guanyar els darrers metres abans d’assolir la creu, passarem per petites cotes i collets secundaris molt poc rellevants. CIM DEL MATAGALLS, 1.696 metres (2:10 h).

FOTO PAKO CRESTAS

Descens:     Desfem les nostres passes fins al COLL PREGON (2:40 h), i baixant cap al nord fins al revolt on hi ha les restes del pou de glaç, enlloc de baixar pel mateix camí, seguim tot recte en sentit descendent (taques vermelles), fins assolir una pista, FONT DELS MOSQUITS (3:00 h), seguim la pista un centenar de metres cap a l’esquerra i al arribar a l’alçada d’un rètol, tornem a abandonar la pista per baixar de nou pel mig de bosc, camí traçat, fins a que topem amb una segona pista. La seguim vers a l’esquerra, passant per la FONT DELS LLOPS (cadena) i sempre vers a l’esquerra (direcció E.-N.E.) arribem a una altre cadena, situada a la unió de la pista amb el COLLET DE JOAN, 1.137 metres, indret on tornarem a coincidir amb el camí de pujada. El punt d’arribada ja es ben a prop. COLL DE BORDORIOL, 1.089 metres. (3:50 h).

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguir l’itinerari 49 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: