Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

MATAGALLS DES DE VILADRAU PER SANT SEGIMON, SERRAT DE COLLSAPRUNA.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:          Aquesta es l’excursió més clàssica i concorreguda de tots els itineraris que surten des de Viladrau per coronar el Matagalls.

L’estampa del santuari i les seves rodalies son, sens dubte, un dels marcs paisatgístics més bonics del massís, en especial l’ermita de Sant Miquel dels Barretons, situada dalt d’un greny de roca, penjant del buit, com un veritable niu d’àguiles. Quan vaig ser-hi a l’indret, tot fent fotografies de l’ermita i el Santuari abandonat, vaig trobar certes coincidències amb altres paisatges com el de l’illa de Còrsega, i es que, al voltant de Sant Segimon, els relleus pedregosos son abundants, qüestió única a la muntanya del Matagalls i ben estranya al conjunt del massís montsenyenc, a excepció es clar, del cim de les Agulles.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida:     RESTAURANT DE LA SOLANA, situat a poc més d’un quilòmetre de la sortida de VILADRAU, direcció SEVA. El mapa de l’Alpina detalla aquest indret com el GARATGE DE MOLINS. Estem a 730 metres d’alçada.

Punt d’arribada:     cim del MATAGALLS, 1.696 metres.

Desnivell:     966 metres. 

Horari:         3 hores i 20 minuts.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de partida: * RESTAURANT DE LA SOLANA * RIERA MAJOR * REVOLT DE LA PAELLA * PLANS D’ABAIX * CAN GAT * CAN PUIG * LA MARE DE DÉU DE L’EROLA * CASTANYEDA GRAN DE CAN GAT * FONT DE L’OR * SOT DE LA FIGUERA * l’ORATORI DE SANT CAMIL DE LES LELLIS * TORRENT DE L’ORATORI * COLLET DE L’ESTORNELL * SANT SEGIMON DE LA MUNTANYA * COLL DE LES TRES CREUS *  SANT MIQUEL DELS BARRETONS * TURÓ DE SANT MIQUEL * TURÓ DE COLL SA PRUNERA * COLL SA PRUNERA * PLA DELS GINEBRES * COLLET DE LA FONT * FONT DEL MATAGALLS *  PLA DE LES SALERES * MATAGALLS.

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari:       caldrà deixar el vehicle a la zona d’aparcament situat al marge sud de la carretera, ja que la pista que hi neix en aquest punt, davant del RESTAURANT DE LA SOLANA, es d’us particular i un cartell així ens ho indica, a part de la presencia d’una reixa que pot fer que ens trobem el pas definitivament tancat. Així dons comencem a caminar des de la mateixa carretera prenen la pista en direcció sud. En un principi baixem lleugerament i travessem mitjançant un ample pont la RIERA MAJOR. Al cinc minuts deixem un camí que surt a la nostre esquerra i continuem per la pista principal. Poc més tard trobem una nova bifurcació, el trencall de l’esquerra en indica “CAL MOLÍ”, nosaltres continuarem per la dreta. La pista fa una gran revolt, conegut com el REVOLT DE LA PAELLA, i continuem sempre deixant de banda petits trencalls secundaris.  Trobem una nova tanca (0:30 h) i travessem una zona de prats de conreu, son els PLANS D’ABAIX, 795 m. El camí fa un nou revolt, no tan gran com al primer, i al fons ja divisem en la proximitat la masia de CAN GAT (0:50 h). Ens apropem força però no em d’arribar-hi, indicació de que hi ha gossos perillosos. A les proximitats del mas veiem un trencall de la pista que puja cap a l’esquerra, fent una pujada moderada. Una mica més  a dalt donem l’esquena al masia de CAN PUIG, i la pista es va convertint en un camí ample que travessa una zona de castanyers, i que ja puja d’una manera més decidida vers al S.E., fins arribar a l’església de LA MARE DE DÉU DE L’EROLA, 860 m, (1:00 h).

Cal prendre el camí ascendent que surt vers a la dreta (direcció O-S.O.) i que puja de manera suau però constant. Drecera ben marcada en mig del bosc, creuem la CASTANYEDA GRAN DE CAN GAT, passem per la FONT DE L’OR, i després de creuar el SOT DE LA FIGUERA, arribem a un colze del camí, que serveix de mirador, i on trobem l’ORATORI DE SANT CAMIL DE LES LELLIS. Aquest mirador també representa arribar i traspassar el llom boscós que delimitava el vessant per qual estàvem pujant. Continuem la nostra marxa ascendent, però ara vers al sud, fins arribar al TORRENT DE L’ORATORI, moment a partir del qual el camí puja unes ziga zagues i després comença a dibuixar un llarg flanqueig horitzontal, amb trams ascendents, vers a l’oest. No hi ha pèrdua possible, el camí està força ben marcat i delimitat per l’espessor del bosc. Al finalitzar el flanqueig arribem al COLLET DE L’ESTORNELL, 1.145 m, que torna a ser un altre marge de les arestes boscoses que cauen de la part superior de las muntanya. Pugem ara en direcció S.O. per bosc de fageda, fins arribar a la pista situada en les proximitats de SANT SEGIMON DE LA MUNTANYA (2,00 h).

FOTO PAKO CRESTAS

Continuar la pista vers al sud fins al proper COLL DE LES TRES CREUS, que més que un coll, es tracta d’una mirador, si be el lloc es inconfusible per la tiple creu metàl·lica que te plantada. En aquest punt abandonem la pista i prenem el camí que puja pel vessant ja nuu de vegetació i es dirigeix en forta pujada vers a SANT MIQUEL DELS BARRETONS. Cartell indicador a la bifurcació d’on neix en camí des de la pista. Taques verdes al terra, força abundants, i algun que altre graó prefabricat per ajudar en la pujada per ferm rocallós. Des de l’espectacular mirador de l’ermita, tan sols caldrà pujar uns metres més per trobar-nos dalt de l’arrodonit i simpàtic TURÓ DE SANT MIQUEL. (2,20 h) Ja hi som a llom, nuu de vegetació (amb l’excepció algun tram puntual on la línia de la fageda es a tocar del propi llom), i que sense pèrdua ens durà al cim principal.

FOTO PAKO CRESTAS

El següent cimal, molt suau i de poc caràcter, que es el TURÓ DE COLL SA PRUNERA, 1.407 m, el flanquegem pel vessant sud (camí marcat), traspassem el proper COLL SA PRUNERA, on arriba un camí bastant marcat que sembla ser una antiga pista abandonada. Seguim l’aresta – llom vers al S.E, fins arribar al PLA DELS GINEBRES. A partir d’aquest moment el cim principal ja es ben visible. El camí es dibuixa ara vers a l’est, sempre pel punt més alt de l’ampla carena. Traspassem un turonet, cota 1.566, on hi ha una petita creu de ferro, i aviat hi serem al COLLET DE LA FONT (2,55 h). En aquets punt val la pena fer una curta visita a la FONT DEL MATAGALLS, situada a pocs metres a la nostre esquerra, tot seguint el corriol es que fica per la part alta de la línia de la fageda. Una vegada visitada la fons, tornem al coll i guanyem la darrera pujada al cim, passant pel PLA DE LES SALERES VELLES. Camí força marcat, amb llit de grava. Continuem caminant vers a l’est, amb una lleugera tendència cap al E.N.E. als darrer metres. Evident i suau pujada per coronar el cim del MATAGALLS. (3,20 h)

Descens:     Pel mateix itinerari.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Ressegui l’itinerari 57 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: