Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

MATAGALLS DES DE VILADRAU PEL TORRENT DELS RENTADORS.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Si el Montseny es conegut com “la muntanya dels ametistes”, gràcies al poeta Guerau de Lliost, aquest, alhora, es va inspirar en el torrent dels Rentadors per proposar aquest nom a la seva obra. La qüestió es que, fa temps, al Montseny es van extreure, d’aquesta torrentera, pedres precioses, en especial ametistes. Fins i tot es va parlar que la torrentera tenia or, malgrat que, segurament, la seva existència no va anar més enllà de l’imaginari popular.

FOTO PAKO CRESTAS

No obstant, quan pugem la vall, ens mantenim relativament allunyats de la torrentera, ja que la mateixa s’engorga. La vall en si es força llarga, segurament la vall més llarga del sector nord del massís. Fins i tot, per les seves proporcions, ens poden recorden certes valls pirinenques. Altres al·licients de l’excursió son les vistes sobre Sant Segimon i la visita a la part alta de la torrentera, en la seva transició entre vegetació de fageda i alzinar, allà on sobresurt el Castellfitó, veritable queixal de pedra plantat en mig de l’espès bosc.

Punt de partida: RESTAURANT DE LA SOLANA, situat a poc més d’un quilòmetre de la sortida de VILADRAU, direcció SEVA. El mapa de l’Alpina detalla aquest indret com el GARATGE DE MOLINS. Estem a 730 metres d’alçada.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt d’arribada:  cim del MATAGALLS, 1.696 metres.

Desnivell: 966 metres.    

Horari: 3 hores i 50 minuts       

Punts de referència: * RESTAURANT DE LA SOLANA * RIERA MAJOR * REVOLT DE LA PAELLA * PLANS D’ABAIX * CAN GAT * GORG NEGRE DEL TORRENT DE LES RENTADORES * GORG NEGRE DEL TORRENT DE LES RENTADORES * PLA DE LES LLOSES *  AGULLA DE CASTELLFITÓ * COLL DE LES TRES CREUS * SANT MIQUEL DELS BARRETONS * TURÓ DE SANT MIQUEL *TURÓ DE COLL SA PRUNERA * COLL SA PRUNERA * PLA DELS GINEBRES * COLLET DE LA FONT * FONT DEL MATAGALLS * PLA DE LES SALERES VELLES * MATAGALLS

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: Caldrà deixar el vehicle a la zona d’aparcament situat al marge sud de la carretera, ja que la pista que hi neix en aquest punt, davant del RESTAURANT DE LA SOLANA, es d’us particular i un cartell així ens ho indica, a part de la presencia d’una reixa que pot fer que ens trobem el pas definitivament tancat. Així dons comencem a caminar des de la mateixa carretera prenen la pista en direcció sud. En un principi baixem lleugerament i travessem mitjançant un ample pont la RIERA MAJOR. Al cinc minuts deixem un camí que surt a la nostre esquerra i continuem per la pista principal. Poc més tard trobem una nova bifurcació, el trencall de l’esquerra en indica “CAL MOLÍ”, nosaltres continuarem per la dreta. La pista fa una gran revolt, conegut com el REVOLT DE LA PAELLA, i continuem sempre deixant de banda petits trencalls secundaris.  Trobem una nova tanca (0:30 h) i travessem una zona de prats de conreu, son els PLANS D’ABAIX, 795 m. El camí fa un nou revolt, no tan gran com al primer, i al fons ja divisem en la proximitat la masia de CAN GAT (0:50 h).

FOTO PAKO CRESTAS

Just abans d’arribar a la gran masia, i trobem una pista que baixa vers a la dreta, vorejant grans zones de conreu. Cal seguir la pista que, en realitat, dibuixa una gran “S”, primer vers al nord, i després vers al sud. Evident, amb algun tram de pujada. La pista ens deixa vora el TORRENT DE LES RENTADORES, (1,10 h) que creuarem mes tard. Una vegada al costat occidental de les aigües de la riera, la pista es va transformant, poc a poc en camí. Trobem una bifurcació, en la qual caldrà seguir el ramal de l’esquerra, o sigui, l’orienta’t cap a la muntanya, al igual que en una segona bifurcació. Aquest tram de pista presenta el llit ple de vegetació baixa, però que, per sort, no es espinosa. A parir de la segona bifurcació la pista es va transformant en camí, que serà el camí que ja no abandonarem en la pujada de tota la vall. Es tracta d’un camí vell, però una mica en desús, el que fa que la vegetació, sovint, gairebé mengi el traçat. Presenta taques vermelles i fites, però aquestes son esporàdiques, fins i tot, en els trams més necessaris, costar de provar-les.

FOTO PAKO CRESTAS

Just al portar quinze minuts de pujada pel camí, i trobem una bifurcació que baixa vers al riu. Es evident, des de bon principi, que aquesta bifurcació no l’haurem de seguir, malgrat tot val la pena perdre 10 minuts per baixar al riu i tornar a pujar al camí de pujada que ens interessa, i visitar així un indret ple de llegenda: el GORG NEGRE DEL TORRENT DE LES RENTADORES. (1,30 h).

FOTO PAKO CRESTAS

El camí de bosc situat al costat occidental de la vall, presenta diverses fases:

  • Pujada constant fins a la bifurcació del GORG NEGRE DEL TORRENT DE LES RENTADORES.                                                        
  • Una segona secció de forta pujada, mitjançant ziga zagues, que ens va allunyant poc a poc del llit del riu. Dalt d’aquest secció tindrem bones vistes sobre l’engorgat del riu, i comprendrem per que, molt sàviament, la traça del corriol ens ha allunyat tant del fons de la vall.         
  • Una tercera secció es un flanqueig horitzontal vers al sud, amb trams de pujada. En mig d’aquest sector trobem el PLA DE LES LLOSES (1,50 h), excel·lent mirador sobre l’altre costat de la vall, on es sustenta el Santuari de Sant Segimon.                                                            
  • Una altre secció de pujada, en un tram on el bosc es d’alzinar però sense sotabosc espès. Cal prendre força cura a resseguir les marques, força espaiades, en un sector on els porcs senglars i el poc us del camí han provocat que la traça sigui força perdedora.                                   
  • Ja en el territori de la fageda, i després d’una darrera pujada força inclinada i incòmode, ens trobem amb un nou camí que prové de la nostra dreta. Caldrà seguir el corriol vers a l’esquerra per tal de travessar de nou el riu, a les proximitats de l’agulla de CASTELLFITÓ. (2,15 h). Una vegada al costat oriental de les aigües, el camí puja traçant una diagonal ascendent vers a l’esquerra, taques blaves, fins a dur-nos al COLL DE LES TRES CREUS, (2,30 h) que més que un coll, es tracta d’una mirador, si be el lloc es inconfusible per la tiple creu metàl·lica que te plantada.
FOTO PAKO CRESTAS

En aquest punt abandonem la pista i prenem el camí que puja pel vessant ja nuu de vegetació i es dirigeix en forta pujada vers a SANT MIQUEL DELS BARRETONS. Cartell indicador a la bifurcació d’on neix en camí des de la pista. Taques verdes al terra, força abundants, i algun que altre graó prefabricat per ajudar en la pujada per ferm rocallós. Des de l’espectacular mirador de l’ermita, tan sols caldrà pujar uns metres més per trobar-nos dalt de l’arrodonit i simpàtic TURÓ DE SANT MIQUEL. (2,50 h) Ja hi som a llom, nuu de vegetació (amb l’excepció algun tram puntual on la línia de la fageda es a tocar del propi llom), i que sense pèrdua ens durà al cim principal.

El següent cimal, molt suau i de poc caràcter, que es el TURÓ DE COLL SA PRUNERA, 1.407 m, el flanquegem pel vessant sud (camí marcat), traspassem el proper COLL SA PRUNERA, on arriba un camí bastant marcat que sembla ser una antiga pista abandonada. Seguim l’aresta – llom vers al S.E, fins arribar al PLA DELS GINEBRES. A partir d’aquest moment el cim principal ja es ben visible. El camí es dibuixa ara vers a l’est, sempre pel punt més alt de l’ampla carena. Traspassem un turonet, cota 1.566, on hi ha una petita creu de ferro, i aviat hi serem al COLLET DE LA FONT (3,25 h). En aquets punt val la pena fer una curta visita a la FONT DEL MATAGALLS, situada a pocs metres a la nostre esquerra, tot seguint el corriol es que fica per la part alta de la línia de la fageda. Una vegada visitada la fons, tornem al coll i guanyem la darrera pujada al cim, passant pel PLA DE LES SALERES VELLES. Camí força marcat, amb llit de grava. Continuem caminant vers a l’est, amb una lleugera tendència cap al E.N.E. als darrer metres. Evident i suau pujada per coronar el cim del MATAGALLS. (3,50 h)

FOTO PAKO CRESTAS

Descens:     La millor alternativa, per tornar al punt de partida, es ver l’itinerari de Sant Segimon pel Serrat de Pomereta, en sentit descendent.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguir l’itinerari 57 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: