
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/


SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/cataloniatrekking/
SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

Un dels altres atractiues històrics relacionats amb la ruta del Caracremada, es la relació de Picasso amb el petit poble de Gósol, parada obligatòria de la ruta principal i de la gran majoria de les seves variants curtes. A la primavera de l’any 1906 el pintor Pablo Picasso, animat per un amic que coneixia el poble, s’establí a Gósol. Durant dos mesos i mig la gent i els paisatges d’aquest racó del Berguedà inspiraren l’obra de l’artista.
El viatge del geni malagueny es va deure també a l’arribada del tren de vapor a Guardiola, l’any 1904, abans que ho fes la carretera. Però des de Guardiola per anar a Gósol calia encara agafar el camí ral, el camí de bast d’origen medieval, ja que no hi havia carretera (el primer automòbil que arribà a la plaça de Gósol ho feu l’any 1942).
Fernande Olivier, que acompanyava Picasso en aquell viatge explicava a les seves memòries la impressió que li feu el camí: “Per arribar-hi calia fer un recorregut de vàries hores dalt d’una mula, per corriols envoltats, d’un costat, d’una paret vertical de roca que et massacrava mans i genolls, mentre de l’altre costat un precipici pregon ens obligava a tancar els ulls per vèncer el vertigen. Aquells precipicis no inquietaven les mules el més mínim, prudents, i de les que hom es podia fiar. En un moment precís vaig notar com s’afluixaven les cingles de la sella i em vaig esmunyir perillosament cap enrere. Sortosament, el traginer, un cop alertat, vingué a recol•locar la sella, la mula i a mi.” L’estiu de 1906 Fernande Olivier i Picasso, marxaren de Gósol pel Pas dels Gosolans, camí de París, amb les teles enrotllades fixades al bast d’una mula.
Un petit museu al centre del poble, rememora el periode en el qual Picasso va estar al poble, mesos que van inspirar l’anomenat període “gosolà” de l’artista, al qual se li atribueix unes tres-centes dues obres, els originals de les quals es troben repartides per diferents museus d’Europa i d’Estats Units.

Al museu es poden contemplar en conjunt, juntament amb el paisatge que va rodejar Picasso al 1906: el Pedraforca, el Castell, la Plaça, un variat recull de fotografies antigues de Gósol, els estris quotidians de l’època com ara les llevadores, els càntirs d’oli, els llums per espantar llops, la filadora… reflex tots ells del caràcter de la gent que va fer possible aquest canvi en la història de l’art, adquirint i comprenent tot el seu significat.
L’escultura de la dona dels pans, situada al centre de la vila, es un homenatge i un record del poble al artista malagueny.