SANT HILARI SACALM – VOLTA DE L’ARRITATANO

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/cataloniatrekking/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Periple amb en un primer trajecte es comú amb l’itinerari de la font del Gurb i Font vella i que després fa un gran bucle pels vessants llevantins del turó del castell d’en Rovira o Mascarbó, tenint com a nucli del cercle el mas de Can Poll, on podem contractar els serveis de l’arritatano.

De fet molt bona combinació es aprofitar aquest peculiar servei turístic, ja sigui per fer el tram inicial fins al mas (del punt 0,00 h al punt 1,24 h si fem el periple en el sentit invers a les agulles del rellotge) o per marxar del mas fins al punt de partida (del punt 1,34 h al 3,00 h si fem el periple en el sentit similar a les agulles del rellotge)

Més informació de l’Arritatano a: www.arritatano.cat – e-mail: info@arritatano.cat / TEL: 650039235

Temps: 3 hores.

Desnivell: 155 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Dificultat: Baixa – Mitja.

Llargària: 10 quilòmetres 980 metres.

Punts d’aigua: Durant el trajecte hi trobem la font del Gurb

Punts de referència: * Sant Hilari de Sacalm. Barri del Petrinxo * Font del Gurb * Sot de la Barraca * bosc de Mascarbó * mas de la Barraca * Bosc de la Barraca * les Malloles * Baga de Can Poll * Can Poll * Sot de la Barraca * Sant Hilari de Sacalm. Barri del Petrinxo

Punt de partida: Sant Hilari de Sacalm. Barri del Petrinxo. Situant just al final del poble, sortint per la carretera GI-541 en direcció Vic. Poc després de passar el punt quilomètric 8, quan tenim davant el cartell de final de població. Trobem a ma dreta un vial amb un cartell indicador “Arritatano”. Deixarem el vehicle en aquest carrer asfaltat per començar l’excursió a peu al començament de la pista de terra.

OPCIÓ A: VOLTA EN SENTIT A FAVOR AGULLES RELLOTGE

Itinerari: 0,00 h. Sant Hilari de Sacalm. Barri del Petrinxo. Inici de la pista de terra. Cartell indicador.

0,04 h. Creuem de manera transversal un camí perpendicular. Seguim tot recte. Estaca indicativa de la ruta de la font del Gurb – font Vella.

0,07 h. Estem davant d’una nau. L’ample pista fa un petit revolt deixant a banda una bifurcació prèvia i una altre situada desprès de l’edificació. Ambdós brancals secundaris que obviem, surten a la nostra dreta.

FOTO PAKO CRESTAS

0,10 h. Una pista en diagonal se’ns incorpora per l’esquerra. Seguim tot recte. Estaca indicadora.

0,13 h. Pista que neix en diagonal vers a la nostra esquerra i que ignorem.

0,18 h. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim pel brancal de la nostra esquerra. Trobem uns bancs vora el camí. Estem a prop de la carretera que discorre gairebé en paral·lel a la nostra esquerra i a trams es ben visible.

0,23 h. Una pista se’ns incorpora per la nostra dreta en diagonal. Seguim tot recte vers a un important nus de pistes que tenim ben a prop.

0,24 h. Nus de pistes. Se’ns incorpora una d’ascendent per la nostra esquerra, la qual prové de la carretera i davant tenim una bifurcació. Cartell. Seguim tot recte per la pista horitzontal central. En aquest punt tancarem més tard el cercle de l’excursió, ja que la pista de ara obviem, o sigui, la que surt descendent a la nostra dreta, es la pista d’accés a finca de l’Arritatano.

0,27 h. Pista secundaria a la nostra dreta que obviem per seguir tot recte. Estaca indicadora.

0,29 h. Pista secundaria a la nostra dreta que obviem per seguir tot recte. Estaca indicadora.

0,32 h. Pista secundaria a la nostra dreta que obviem per seguir tot recte. Estaca indicadora.

0,35 h. Anem a parar a la carretera GI-541, si be la deixem de manera immediata per seguir per la pista que neix a la dreta de l’asfalt, en direcció oest. Cartell indicador.

0,39 h. Font del Gurb. Agradable paratge. La font resta pocs metres per sota la pista i un corriolet ens serveix d’accés. Cartell indicador. Una vegada visitada la font tornem a pujar a la pista i la seguim vers a la nostra dreta per resseguir un revolt, moment en que la pista canvia d’orientació i creua el Sot de la Barraca. A partir d’aquest punt ja no trobarem estaques indicadores a les cruïlles, ja que em deixat enrere la ruta del Font del Gurb – Font Vella.

0,42 h. Bifurcació. Seguim el brancal ascendent de la nostra esquerra.

0,46 h. Se’ns incorpora un brancal en diagonal per la nostra esquerra. L’ignorem i seguim tot recte per la pista principal.

0,47 h. Creuem en transversal una pista en desús. Durant aquest tram del trajecte estem creuant el bosc de Mascarbó.

0,54 h. Bifurcació. Seguim per la pista ascendent de la nostra esquerra. A prop (accessible justament amb la pista que obviem) trobem el mas de la Barraca.

0,58 h. Bifurcació. Obviem un brancal secundari ascendent que neix a la nostra esquerra. En aquest punt gaudim de vistes parcial panoràmiques sobre el proper turó on hi ha unes antenes i on es localitzen les restes del Castell de la Rovira (no visibles des de lluny). Seguim per la pista principal flanquejant a mitja alçada pel vessant boscos vers al N.O. per l’anomena’t Bosc de la Barraca.

1,14 h. Tram de bosc conegut com les Malloles. Bifurcació. Seguim per la pista descendent de la dreta.

1,16 h. Nova bifurcació. Seguim la pista descendent que neix en diagonal vers a la nostra dreta.

1,18 h. Creuem de manera transversal una pista en desús per continuar perdent alçada.

1,20 h. Deixem un doble brancal en forma de “V” a la nostra esquerra i un camí en desús ascendent a la nostra dreta. Seguim tot recte perdent alçada per la pista principal.

FOTO PAKO CRESTAS

1,25 h. Travessem en perpendicular una pista en desús.

1,27 h. Ignorem un brancal que surt la nostra dreta.

1,28 h. Nou brancal secundari que se’ns incorpora per la dreta i que obviem. Continuem perdent alçada per la pista principal. Travessem ara el bosc de la Baga de Can Poll.

1,30 h. Brancal vers a la nostra esquerra amb un doble ramal en forma de “Y” invertida que al poc es converteix en un únic camí. Obviem el mateix per continuar davallant en direcció N.E.

1,33 h. La pista descriu un marcat revolt i es re orienta vers al S.O. tot deixant de banda una doble bifurcació a l’esquerra.

1,34 h. Ja estem a Can Poll. Finca on podrem contractar els serveis de l’arritatano. Després de la pausa a l’esmentada finca, continuarem recte per la pista que per alçada i s’endinsa vers a la vall i que es la pista principal d’accés al mas.

1,35 h. Al poc la pista descriu un revolt i obviarem un brancal secundari que surt a la nostra dreta.

1,36 h. Bifurcació. Descartem el brancal que surt a la nostra esquerra per continuar per la part fonda de la vall.

1,41 h. Creuem la riera normalment eixuta descartant dos brancals secundaris a la dreta i un altre a l’esquerra. La pista principal dibuixa un revolt i es re orienta cap al N.O. i després oest. Suau pujada.

1,44 h. Descartem una triple pista que surt a la nostra esquerra per continuar per la pista principal que descriu un revolt cap a la dreta i es re orienta cap al sud.

1,48 h. Doble pista en desús vers a la nostra dreta que descartem per continuar per la pista principal. Molt evident.

1,50 h. Una brancal se’ns incorpora per la nostra dreta en diagonal. Seguim recte per la pista principal.

1,51 h. A l’alçada d’un revolt descartem un camí que neix vers a la nostra esquerra. Seguim per l’evident pista principal.

1,58 h. Pista secundària que se’ns incorpora per la dreta i que obviem.

2,09 h. Brancal amb doble inici en forma de “Y” invertida a la nostra dreta i que ignorem per seguir per la pista principal. Evident.

2,13 h. A l’alçada d’un revolt surt un camí secundari vers a la nostra esquerra que ignorem. Mica en mica guanyem alçada.

2,16 h. Pista en desús que se’ns incorpora des d’abaix per la nostra esquerra. Seguim tot recte.

2,17 h. Pista ben marcada que se’ns incorpora des d’abaix per la nostra esquerra. Seguim tot recte.

2,23 h. Creuem el rierol del Sot de la Barraca. Poc a poc la pista continua guanyant alçada orientant les nostres passes cap a l’est.

2,34 h. Després d’un llarg tram amb suau però constant pujada, trobem una bifurcació. Seguim pujant vers a la nostra dreta.

2,35 h. Connectem amb el tram fet durant el principi de l’excursió, en concret a la bifurcació que era el punt 0,24 h, on hi ha un cartell indicador. Seguim dons vers a la nostra esquerra, desfent el terreny ja conegut, fins al punt de partida.

3,00 h. Sant Hilari de Sacalm. Barri del Petrinxo. Final del periple de l’Arritatano.

OPCIÓ B: VOLTA EN SENTIT CONTRARI AGULLES RELLOTGE

Itinerari: 0,00 h. Sant Hilari de Sacalm. Barri del Petrinxo. Inici de la pista de terra. Cartell indicador.

0,04 h. Creuem de manera transversal un camí perpendicular. Seguim tot recte. Estaca indicativa de la ruta de la font del Gurb – font Vella.

0,07 h. Estem davant d’una nau. L’ample pista fa un petit revolt deixant a banda una bifurcació prèvia i una altre situada desprès de l’edificació. Ambdós brancals secundaris que obviem, surten a la nostra dreta.

0,10 h. Una pista en diagonal se’ns incorpora per l’esquerra. Seguim tot recte. Estaca indicadora.

0,13 h. Pista que neix en diagonal vers a la nostra esquerra i que ignorem.

FOTO PAKO CRESTAS

0,18 h. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim pel brancal de la nostra esquerra. Trobem uns bancs vora el camí. Estem a prop de la carretera que discorre gairebé en paral·lel a la nostra esquerra i a trams es ben visible.

0,23 h. Una pista se’ns incorpora per la nostra dreta en diagonal. Seguim tot recte vers a un important nus de pistes que tenim ben a prop.

0,24 h. Nus de pistes. Se’ns incorpora una d’ascendent per la nostra esquerra, la qual prové de la carretera i davant tenim una bifurcació. Cartell. Deixem la pista que segueix tot recte per agafar el brancal descendent de la nostra dreta. En aquest punt tancarem més tard el cercle de l’excursió quan tornem de fer la volta de l’arritatano.

0,25 h. Brancal secundari que surt a la nostra dreta. Continuem davallant per la pista principal vers a l’esquerra.

0.35 h. Creuem les aigües del rierol del Sot de la Barraca. La pista es re orienta cap al N.E. Evident.

0,41 h. Bifurcació. Seguim el brancal ascendent de la nostra esquerra.

0,42 h. Ignorem un brancal secundari descendent que surt a la nostra esquerra.

0,45 h. A l’alçada d’un revolt descartem una pista secundària que neix vers a la nostra dreta. La pista principal, molt evident, es re orienta ara vers al oest.

0,49 h. Deixem a la nostra esquerra una bifurcació que dibuixa una mena de “Y” invertida. Dos brancals que al poc s’uneixen en un. Seguim tot recte per la pista principal.

1,00 h. Deixem un brancal que surt a la nostra esquerra a l’alçada d’un revolt. Seguim per la pista principal. Evident.

1,07 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la nostra esquerra.

1,08 h. Neix una pista secundària en diagonal ascendent vers a la nostra esquerra que ignorem per seguir tot.

1,10 h. A l’alçada d’un revolt neixen dues pistes en desús en forma de “V” que ignorem per seguir per la pista principal. Evident.

1,14 h. Fem un revolt i descartem una triple pista que apareix a la nostra dreta. Iniciem ara un curt tram de baixada.

1,17 h. Creuem una mena de riera normalment eixuta deixant una pista secundaria a la nostra dreta i dues a la nostra esquerra. Seguim el curs natural del cor de la vall en direcció N.E i després est.

1,22 h. Descartem un brancal que neix a la nostra dreta.

1,23 h. La pista fa un revolt ascendent deixant de banda una nova pista secundària a la nostra esquerra.

1,24 h. Can Poll. Mas on podem contractar els serveis de l’Arritatano. Seguim pujant per la pista passant per sobre del mas.

1,25 h. Revolt. Dibuixem el mateix i pugem en diagonal vers a la nostra esquerra, ignorant dues pistes que surten a la dreta. Pugem pel bosc de la Baga de Can Poll. Pujada constant.

1,28 h. Deixem a la nostra dreta una bifurcació en forma de “Y”  invertida. Continuem pujant tot recte.

1,30 h. Deixem un brancal secundari vers a la nostra esquerra.

1,31 h. Bifurcació. Seguim pel brancal ascendent de la nostra esquerra.

1,33 h. Travessem en perpendicular una pista en desús.

1,38 h. Bifurcació a la nostra esquerra que ignorem i doble pista a la nostra dreta que també ignorem per seguir guanyant alçada tot recte.

1,40 h. Travessem en perpendicular una pista en desús.

1,42 h. Tram de bosc conegut com les Malloles. La pista ascendent mort en una altre de més horitzontal que seguirem vers a la nostra esquerra.

1,44 h. Descartem un brancal ascendent que neix a la nostra dreta. Anem ara per un tram en flanqueig bastant horitzontal en direcció S.E., es el tram conegut com el bosc de la Barraca.

2,00 h. Bifurcació. Obviem un brancal secundari ascendent que neix a la nostra dreta. En aquest punt gaudim de vistes parcial panoràmiques sobre el proper turó on hi ha unes antenes i on es localitzen les restes del Castell de la Rovira (no visibles des de lluny). Seguim tot recte per la pista vers a l’est.

2,04 h. Bifurcació. Estem a les proximitats del Mas de la Barraca que resta a la nostra esquerra. Malgrat to nosaltres anirem en sentit contrari, o sigui que continuarem per la pista de la dreta.

2,11 h. Travessem una pista transversal en desús.

FOTO PAKO CRESTAS

2,12 h. Deixem a banda dreta un brancal que puja en diagonal per seguir per la pista principal. En aquest tram estem travessant el conegut com a bosc de Mascarbó.

2,16 h. Bifurcació. Seguim vers a la nostra dreta fent un curt tram de baixada, al poc travessem el rierol del Sot de la Barraca, moment en que la pista dibuixa un marcat revolt i re orienta de nou les nostres passes vers a l’est.

2,19 h. Font del Gurb. Cartell indicador. Situada poc per sota la pista i a la qual accedirem per un corriolet molt còmode. Paratge ben arrenglerat. Després de la visita a la font tornem a la pista que seguirem vers a la nostra esquerra.

2,24 h. Anem a parar a la carretera GI-541, però tan sols per tocar-la, ja que de seguida seguim pel brancal que surt a l’esquerra de l’asfalt i que en orienta cap al E.-N.E. Cartell indicador.

2,27 h. Obviem un brancal ascendent diagonal que surt a la nostra dreta per seguir tot recte. Estaca indicadora a l’intersecció.

2,30 h. Obviem un brancal ascendent diagonal que surt a la nostra dreta per seguir tot recte. Estaca indicadora a l’intersecció.

2,32 h. Obviem un brancal ascendent diagonal que surt a la nostra dreta per seguir tot recte. Estaca indicadora a l’intersecció.

2,35 h. Connectem amb el tram fet durant el principi de l’excursió, en concret a la bifurcació que era el punt 0,24 h, on hi ha un cartell indicador. Seguim dons vers a la nostra esquerra, desfent el terreny ja conegut, fins al punt de partida.

3,00 h. Sant Hilari de Sacalm. Barri del Petrinxo. Final del periple de l’Arritatano.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE LA FITXA DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/sant-hilari-sacalm-ruta-de-larritatano-48718892

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s