SANT HILARI SACALM – LA VINYOTA – CASOTA DE MATAMALA – PLA D’EN RIERA – MAS ROMEU.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/cataloniatrekking/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Aquesta excursió transcorre a mig camí entre el Montseny i les Guilleries, de fet veurem bones vistes panoràmiques dels cims principals del primer massís: Agudes, Turó de l’Home i Matagalls, i dels sostre del segon massís: Sant Miquel de Soterra. Bones panoràmiques parcial sobre Sant Hilari de Sacalm.

Creuarem l’eix transversal per un dels pocs passos que han quedat transitables per passar a peu. Si em de tornar al punt de partida la Casota de Matamala es un primera destinació per fer una passejada i Sant Pere Desplà una segona destinació per fer ja una excursió llarga amb cara i ulls. Arribar-hi a Mas Romeu te sentit si estem realitzant total o parcialment la ruta circular de les Bruixes.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 3 hores 10 minuts per anar d’una casa rural (la Vinyota d’en Peroler) a l’altra (Mas Romeu)

Desnivell: 189 metres de pujada i 395 metres de baixada.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: No hi ha cap font pel camí. Cal comptar amb la possibilitat d’aprovisionar-se de líquid al Bar dels Cortals del Mig, just poc abans de l’equador de l’excursió.

Punts de referència: * La Vinyota d’en Peroler * Serrat de Matamala * Casota de Matamala * Cortals de la Serra * Cortals del Mig * Pla de les Acàcies * la Fàbrega * Castanyeda de la Fàbrega * Eix transversal * Pla d’en Riera * Sant Pere Desplà – Can Ferrer *  Pla d’en Riera * Pla de les Maduixes * Mas Romeu

Punt de partida: Casa rural de la Vinyota d’en Peroler, a les afores de Sant Hilari de Sacalm. Més informació a www.lavinyota.com

Itinerari: 0,00 h. La Vinyota d’en Peroler. 816 metres. Reculem pel vial d’accés fins a la carretera i pugem per la mateixa vers al nord.

0,10 h. Arribem a una mena de collet. 852 metres. Esplanada d’aparcament al marge esquerra de l’asfalt. Abandonem la carretera i pugem per una pista amb un fort tram inicial que immediatament perd empenta i es fa horitzontal. A la nostra esquerra deixem unes gosseres i a la dreta un dipòsit verd. La pista surt a la nostra esquerra i s’orienta vers a l’oest. Comença aquí la travessia del Serrat de Matamala. Al poc ja estem caminant pel mig del bosc d’altes coníferes.

0,19 h. Bifurcació. Obviem el brancal descendent que neix a la nostra dreta i seguim tot recte vers a l’oest.

0,25 h. Important nus de pistes i camins en mig del bosc. Seguim recte amb tendència a la dreta pel brancal ascendent que hi ha davant nostre, deixant dos brancals a la dreta i un tercer brancal a l’esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

0,27 h. Neix un brancal vers a la nostra esquerra que obviem. Continuem guanyant alçada de manera suau .

0,33 h. Anem a parar a una pista transversal. Seguirem la mateixa vers a la dreta dibuixant un revolt ascendent que novament orienta les nostres passes vers a l’oest.

0,42 h. Creuem una senda perpendicular seguint tot recte vers a l’oest. Poc mes tard la pista arriba a la cota 990 metres, punt més alt de la travessia del Serrat de Matamala.

0,51 h. Ignorem una pista en desús que surt a la nostra esquerra per continuar tot recte vers a l’oest.

0,55 h. Nova pista en desús amb un corriol que surt en angle recta (respecte a la pista secundària). Tant la pista en desús com el corriol els deixarem a la nostra esquerra. Obviem tots dos i continuem per la pista principal que fa una suau davallada.

FOTO PAKO CRESTAS

0,58 h. Casota de Matamala. 985 metres. Anem a parar a la carretera (GI-541) que seguirem vers a la nostra esquerra cap al sud. Al poc hi ha una bifurcació. Seguim per la carretera de la nostra esquerra (GIV-5411) tot recte vers al sud, en direcció a Espinelves.

1,18 h. Passem pel costat dels Cortals de la Serra i dels Cortals del Mig (punt quilomètric 5 de la carretera GIV-5411), tots dos son petits conjunts de cases que resten a l’esquerra de la carretera. El segon te un Bar Restaurant i una gran alzina a tocar de l’asfalt. Seguim per la carretera vers al sud.

1,28 h. Poc abans del punt quilomètric 4 (visible des de la cruïlla), trobem una pista a ma dreta. Es el moment d’abandonar l’asfalt i seguir per aquesta pista que creua camps i zones obertes i que perd alçada en direcció S.E.

1,30 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la nostra dreta.

1,31 h. Pla de les Acàcies. Estem sota la casa de la Fàbrega. De fet el primer trencall a ma dreta es el camí d’accés, on hi ha un cartell que ens anuncia que es una finca privada i que està prohibit el pas. Just a continuació, a ma dreta, a ple revolt, surt un altre camí horitzontal que transita pel límit de la finca. Es justament aquets camí el que haurem d’agafar deixant de banda la pista principal que continua vers a la nostra esquerra. Es important vigilar aquesta desviació, ja que es fàcil passar de llarg. Seguim pel nou camí que davalla poc a poc vers al sud.

1,33 h. Deixem una pista secundaria descendent i en desús a la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

1,39 h. Creuem una zona de conreus on hi ha una barraca o caseta d’eines. Traspassem una barrera i continuem per la pista que s’endinsa en el bosc i continua perdent alçada de manera suau vers al sud. Al següent tram de pista creuem la Castanyeda de la Fàbrega.

1,55 h. Bifurcació. Seguim pel brancal de la dreta.

1,59 h. Se’ns incorpora una pista descendent en diagonal per la nostra dreta. Seguim davallant tot recte en tendència al S.E.

2,01 h. Anem a parar a una nova pista a l’alçada d’un revolt. Seguim la mateixa en sentit descendent vers a la nostra esquerra.

2,04 h. Travessem en perpendicular un camí que es desprèn en dues bifurcacions quasi seguides, primer a la dreta i després a l’esquerra, que obviarem per continuar per la pista central que dibuixa un revolt vers a la dreta.

2,07 h. Brancal vers a la nostra dreta que obviem per continuar davallant per la pista principal.

2,15 h. Nova pista en desús que neix vers a la nostra dreta i que obviarem. Ja som a prop de l’eix transversal i ja podrem escoltar el transit rodat de vehicles.

2,26 h. Creuem per sobre l’eix transversal gràcies a un ample pont d’obra que resta enlairat sobre aquest important eix viari.

2,27 h. Just al costat sud del pont hi ha una pista transversal. Seguim la mateixa vers a l’esquerra.

2,28 h. Pla d’en Riera.  715 metres. Nus de pistes. Continuem vers a la nostra dreta re orientant les nostres passes vers l’E. S.E. Al poc deixem un camí paral·lel al de procedència a la nostra dreta per seguir tot recte perdent alçada de manera molt suau per la nova pista.

2,33 h. Creuem un doble camí transversal per continuar recte, el vial que neix a la nostra dreta duu a un dipòsit proper i ben visible. De seguida continuem davallant per veure ja l’esglesiola. La pista, ja horitzontal, creua una mena d’avinguda d’arbres.

FOTO PAKO CRESTAS

2,35 h. Ja hi som a l’església de Sant Pere Desplà situada al costat del mas de Can Ferrer. 700 metres. Desfarem les nostres passes per retornar de nou al Pla d’en Riera.

2,45 h. Pla d’en Riera. 715 metres d’alçada. Punt més alt de l’excursió. Trobem un doble brancal a la nostra esquerra i un altre a la nostra dreta. Seguim el segon brancal a la nostra esquerra i comencem a davallar per una ample i marcada pista que s’orienta vers al S.O.

2,48 h Deixem a la nostra esquerra un nou brancal i continuem davallant per la pista principal.

2,52 h. Pla de les Maduixes, 686 metres. Creuem un camí transversal que a la nostra esquerra es bifurca en forma de “V”. Obviem tots els camins laterals i seguim recte davallant per l’ample pista que poc a poc ens apropa a la carretera.

3,01 h. Creuem la carretera asfaltada. Just a l’altre costat divisem la pista descendent que es el vial d’accés a Mas Romeu. Pedra amb l’ inscripció del nom del mas. Seguim sense pèrdua possible el camí de terra que es l’únic accés rodat a la casa rural.

3,10 h. Mas Romeu. Casa rural situada a 610 metres d’alçada. Punt final del present itinerari.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/sant-hilari-sacalm-la-vinyota-casota-de-matamala-pla-den-riera-mas-romeu-48716356

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s