SANT ANDREU DE BANCELL – VOLTA DEL PANTÀ DE SUSQUEDA.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/cataloniatrekking/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Llarga excursió que davalla al pantà de Susqueda el qual flanquegem durant uns quants quilòmetres seguint el GR, per tornar a pujar per les Serres de Sant Andreu.

Pantà de Susqueda: és un embassament que pertany al riu Ter, creat per una presa situada al municipi d’Osor, que s’estén pels termes de Susqueda, Sant Hilari Sacalm.

Juntament amb el de Sau i amb el del Pasteral, forma part d’un sistema de tres pantans que uneixen la comarca d’Osona amb la de la Selva. És l’últim en el temps i més important embassament del sistema d’aprofitament hidrogràfic del Ter.

Un cop superades, més per força que per grat, les resistències dels habitants de la zona, Hidroelèctrica de Catalunya inicià la seva construcció al 1963, aprofitant el congost que formava el riu entre les serres de Montdois i Sant Benet amb la intenció de produir energia elèctrica i garantir l’abastament d’aigua a Girona i Barcelona. El pantà fou inaugurat al 1968, i sepultà sota les aigües el poble de Susqueda i les terres i masies de les valls de Susqueda i Querós.

A part de la seva funció en la producció d’energia elèctrica, reserva d’aigua i regulament del cabal del Ter, té un atractiu paisatgístic considerable en trobar-se enmig d’un paisatge frondós i muntanyenc.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 6 hores.

Desnivell: 593 metres de pujada i 586 metres de baixada.

Llargària: 21 quilòmetres 220 metres.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: Malgrat que bona part de l’excursió voregem l’immens pantà de Susqueda i creuem diferents rierols (que poden estar eixuts depenent de l’època de l’any), tan sols hi ha una font en tot el periple i resta molt a prop de l’inici, que es la font del rector.

Punts de referència: * Sant Andreu de Bancell * font del rector * Plaça del Bisbe * Can Cardona * Can Gallard *  Serratsacastell  * l’Abadia * Sot occidental de Mongorda * Sot oriental de Mongorda * Sot de Vall Budeny * mas de la Querosa * riera de  * L’Obac * Sot de la Vall Bubeny * Sot de Morgorda * pantà de Susqueda * Turó del Mal Sopar * Els Bracs * Sot del Baldà * Sot de Barçols * Riera de la Fàbrega * Cadena de les Serres * Puig Gallinàs * mas de les Serres de Sant Andreu * Can Gallard * Can Cardona * Font del Rector * Sant Andreu de Bancells

Punt de partida: Sant Andreu de Bancell. 925 metres. Accesible per una estreta carretera asfaltada que neix de la BV-5201 que passa per Sant Sadurní d’Osormort, fins al càmping del Pont i des d’aquí, per pista de terra ample i en bon estat, seguint les corresponents indicacions. Val a dir que aquesta pista ample d’accés es coneguda com la “carretera de Vallclara”.

Itinerari: 0,00 h. Sant Andreu de Bancell. 925 metres. Seguim per la pista que surt per la part posterior de la construcció, o sigui, vers al N.E.-E i que es la pista per la qual haurem accedit e vehicle.

0,05 h. Passem pel costat de la font del rector, que resta a la nostra esquerra a l’alçada d’un revolt.

FOTO PAKO CRESTAS

0,08 h. Plaça del Bisbe. Anem a parar a l’ample pista que baixa de Vallclara i que seguirem en sentit ascendent, o sigui, vers a la nostra dreta.

0,10 h. Bifurcació. Deixem la pista principal i prenem una de secundària que neix en diagonal vers a la nostra esquerra, canviant radicalment el sentit de la marxa. Cartell a la cruïlla que ens informa que aquest nou brancal es l’accés a Can Cardona.

0,13 h. Can Cardona. 920 metres. Mas que resta a la nostra dreta, un xic per sobre nostre. Continuem la marcada pista tot recte vers al nord.

0,19 h. Passem pel costat del mas de Can Gallard, que resta a la nostra dreta una mica ocult en mig de l’espessa vegetació. Brancal d’accés al mas a la nostra dreta que ignorem.

0,21 h. Un camí se’ns incorpora per la nostra esquerra en perpendicular. L’obviem i continuem recte per la pista principal en direcció N.-N.O.

0,26 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la nostra dreta.

0,27 h. Nova bifurcació. Seguim la pista de la nostra esquerra. Traspassem la cadena boscosa del Serratsacastell i començant un llarg descens pel vessant, també totalment boscós, vers al pantà. Tram sense pèrdua possible amb sectors de dibuixant grans revolts.

0,46 h. Un camí secundari i mig perdut neix a la nostra dreta, el qual ignorarem per seguir baixant per la pista principal. A mitja baixada veure’m, relativament properes, les runes de l’Abadia, amb l’accés perdut.

1,12 h. Travessem les aigües del Sot occidental de Mongorda, seguim sense pèrdua possible per la pista que mica en mica continua perdent alçada.

1,26 h. Una pista se’ns incorpora per la dreta, l’obviem i continuem recte.

1,28 h. Travessem les aigües del Sot oriental de Mongorda. La pista, bastant planera, orienta les nostres passes vers al nord i una estona més tard torna a girar vers a l’est.

1,43 h. Pont. Passem per sobre les aigües del Sot de Vall Budeny. Seguim la pista planera vers a l’E-N.E.

FOTO PAKO CRESTAS

1,48 h. Doble bifurcació a la nostra esquerra que ignorem per continuar per la pista principal que davalla vers al S.E. Just en aquest punt passem pel costat del mas de la Querosa que resta a la nostra esquerra.

1,51 h. Una pista se’ns incorpora per la dreta. Continuem davallant per la part baixa de la vall al costat de les aigües de la riera de Querós, seguim en direcció N-N.O. A partir d’aquest punt coincidim amb les marques del G.R.

1,52 h. Un camí se’ns incorpora en perpendicular per la nostra esquerra. Continuem recte vora el riu.

1,56 h. L’Obac. Mas que resta entre el bosc a l’altre costat de les aigües. Bifurcació. Un brancal neix ver a la dreta i l’obviem.

1,58 h. Travessem les aigües del Sot de la Vall Bubeny.

2,04 h. Brancal que neix a la nostra dreta i que ignorem. Seguim la pista principal amb marques de G.R.

2,07 h. Nou brancal que també es desprèn a la nostra dreta i que ignorem.

2,11 h. Creuem les aigües del Sot de Morgorda.

FOTO PAKO CRESTAS

2,20 h. Anem a parar a l’ample pista que voreja el pantà, ja hi som molt a prop del pantà de Susqueda. Cartell a la bifurcació. Seguim l’ample pista vers a la nostra esquerra. Marques de G.R.

2,32 h. Proximitats del Turó del Mal Sopar, vora el pantà. Bifurcació. Seguim per la pista principal ignorant el camí que surt cap al nord. Ve ara un llar tram de pista que flanqueja per la vora sud del pantà, orientant les nostres passes vers a ponent. Marques de G.R (malgrat que no hi ha pèrdua possible).

2,40 h. Una pista ascendent que ignorem surt en diagonal a la nostra esquerra.

2,44 h. Els Bracs. 375 metres. Punt mes baix del periple. Petita esplanada herbosa. Camí que surt vers a la nostra dreta per davallar fins a les aigües del pantà i que ignorem per continuar per l’ample pista horitzontal vers a ponent. Al poc travessem el llit, sovint sec, del Sot del Baldà i mes tard el Sot de Barçols.

2,55 h. Pista ascendent que neix a la nostra esquerra i que ignorem per continuar vora el pantà. Marques de G.R.

3,20 h. Pont. Creuem per sobre les aigües de la Riera de la Fàbrega. Seguim l’ample pista vers a l’oest.

3,44 h. Bifurcació. Seguim vers a la nostra esquerra. En aquest punt travessem la part baixa de l’anomenada Cadena de les Serres. Encara estem molt a prop de les aigües de l’embassament.

4,10 h. Deixem la pista principal amb marques de G.R. i seguim per la pista ascendent que neix a la nostra esquerra i que no te cap mena de marca de pintura. Iniciem ara un llarg tram de pujada sense pèrdua possible en tendència S.E.

4,30 h. Puig Gallinàs. Bifurcació. Seguim el brancal ascendent de la nostra dreta, suavitzant-se la pujada.

FOTO PAKO CRESTAS

4,35 h. mas de les Serres de Sant Andreu, 660 metres. Seguim vers a la nostra esquerra per la segona pista paralel.la (la primera, més petita, te el llit herbós i la segona, que es la principal, es una pista de terra).

5,00 h. Bifurcació. Ignorem el brancal de la nostra esquerra i seguim tot recte per la pista principal. Tota l’estona guanyem alçada de manera suau, alternant trams de pujada amb curtes seccions horitzontals.

5,10 h. Una pista perpendicular que ignorem neix a la nostra dreta. Seguim recte en direcció S.E.

5,25 h. Bifurcació. Seguim la pista ascendent de la nostra dreta.

5,33 h. Unió de pistes. Coincidim aquí amb les passes del nostre trajecte d’anada, en concret en el punt horari 0,26 h. Seguim dons vers a la nostra dreta i, per terreny ja conegut, passem pel costat de Can Gallard, Can Cardona i la Font del Rector.

6,00 h. Sant Andreu de Bancells. 925 metres. Ja hi som de nou al punt de partida i podent donat per conclosa aquesta llarga excursió.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/sant-andreu-bancells-volta-de-susqueda-48434562

FITXA REALITZADA AMB EL SUPORT DE CASA RURAL SANT ANDREU DE BANCELLS http://www.ruralguilleries.cat/

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s