PONT DE MALAFOGASSA – SANT ROMÀ DE SAU

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Bonica i tranquil·la excursió, molt planera, que alterna bosc i espais oberts i que conclou al petit llogater de Sant Romà de Sau amb la imprescindible pausa al mirador sobre la presa de l’embassament de Sau.

Sant Romà de Sau: L’església vella fou consagrada l’any 1062 i pertany al romànic llombard. Es va veure molt afectada pel terratrèmol del segle XV i posteriorment fou reformada i ampliada, com es pot veure per la diferència d’aparell constructiu. Des de la construcció del pantà de Sau a la dècada de 1960 roman negada sota les aigües, però en èpoques de sequera surt a la superfície.

Prop de la resclosa del pantà de Sau, a la part dreta del riu es bastí a partir del 1951 la nova església de Sant Romà, obra de l’arquitecte Josep Maria Pericas, on hi havia els xalets dels enginyers i algunes cases dels dirigents de les obres, i el lloc forma ara un petit nucli residencial. Respon a un estil eclèctic amb molt ús de la pedra sense polir, tret característic de l’obra d’en Pericas.

FOTO PAKO CRESTAS

L’església nova es d’estil eclèctic. Està situada en un turó damunt el pantà de Sau. És de nau única però es marca el creuer tant a la planta com a l’alçat. L’absis és de planta semicircular peraltada i amb finestres rectangulars dividint els espais amb columnes de pedra amb el capitell decorat. A la part esquerra hi ha una capella lateral adossada i a la part dreta hi ha l’habitatge del rector, que es comunica amb el temple

Temps: 2 hores i 5 minuts

Desnivell: 242 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària: 12 quilòmetres 100 metres per l’anada i tornada.

Dificultat: Baixa – Mitja

Punts d’aigua: No hi ha cap font en tot el trajecte

Punts de referència: * Càmping del Pont * Sot de Llerons * Can Burjada * Can Pont * Can Joan * Rec de Biaix * Bosc de Biaix *Pla del Carbasser * mas de l’Arboç * Mas de la Serra de Vilanova * mas Francesc * Sant Romà de Sau * Mirador de Sant Romà de Sau * Sant Romà de Sau * mas de la Serra de Vilanova * Pla del Carbasser * mas de la Bòfia * Casanova d’en Crous * Mas Can Romeu * Mas Can Joan * Sot de Llerons * Pont de la Malafogassa * càmping del Pont.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida: Càmping del Pont. 450 metres. Accesible per una estreta carretera asfaltada que neix de la BV-5201 que passa per Sant Sadurní d’Osormort.

Itinerari: 0,00 h. Càmping del Pont. 450 metres. Sortim pel vial asfaltat de l’entrada del càmping vers a la nostra esquerra, o sigui, en direcció N.E.

0,02 h. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim pel vial asfaltat de la nostra esquerra tot seguint la carretera ascendent que dibuixa uns revolts.

0,10 h. Deixem la carretera ja que divisem, a l’alçada d’un revolt, un camí descendent que surt vers a la nostra dreta.

0,17 h. Un senderó residual se’ns incorpora per la nostra esquerra. Seguim tot recte pel camí en direcció N.O. perdent alçada de manera suau.

0,22 h. Creuem les aigües del Sot de Llerons. Bifurcació. Trobem les balises indicadores del P.R. Deixem a la nostra dreta dos camins i seguim pel brancal de l’esquerra que discorre paral·lel a la riera en direcció O.-N.O.

FOTO PAKO CRESTAS

0,30 h. Bifurcació. Deixem el PR i seguim per nou brancal que neix en perpendicular vers a la nostra dreta i que encamina els nostres passos vers al N.N.E.

0,40 h. Anem a parar a un vial asfaltat que seguirem tot recte vers al N.-N.E. A la nostra dreta, una mica lluny, es situa el mas de Can Burjada.

0,48 h. Passem per davant del mas de Can Pont. Cartell indicador. Seguim recte pel vial asfaltat.

0,49 h. Can Joan. Bifurcació. Deixem el vial asfaltat i prenem una ample pista horitzontal a  la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

0,53 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la nostra dreta.

0,55 h. Nova bifurcació. Seguim per la pista de la nostra dreta.

0,56 h. Divisem a la nostra dreta un camí que neix en perpendicular. Deixem la pista principal i seguim per aquest nou camí vers al nord, hi ha una torreta que ens servirà de referència. Una vegada a la torreta que camí davalla fent revolts vers a l’esquerra. Creuem el Rec de Biaix i ens endinsem en l’anomenat Bosc de Biaix.

1,01 h. Bifurcació. Seguim el camí de la nostra esquerra.

1,04 h. Neix un camí secundari en perpendicular vers a la nostra dreta, que ignorem per seguir en direcció N.N.E. Poc després el camí va re orientant-se vers a llevant

1,18 h. Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció N.E.

1,20 h. Bifurcació. Obviem el brancal que neix a la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

1,23 h. Pla del Carbasser. Tornem a coincidir amb el vial asfaltat que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció nord. Al poc passem pel costat del mas de l’Arboç que resta un xic enlairat a la nostra dreta. Nosaltres transitem per un tram completament horitzontal.

1,32 h. Mas de la Serra de Vilanova. Tornem a deixar l’asfalt i prenem un camí de terra que surt vers a la nostra esquerra. Lleugera pujada.

1,35 h. Bifurcació. Prenem el ramal de l’esquerra.

1,36 h. Anem a parar a una nova senda transversal que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció O i després N. A partir d’aquest punt coincidim amb les marques de G.R. Passem pel costat de l’enrunat mas Francesc.

1,42 h. Passem ple costat d’un cementiri que resta a la nostra esquerra.

1,43 h. Ja hi som de nou a l’asfalt. Estem a Sant Romà de Sau. 525 metres. Si continuem vers al nord i agafem el brancal asfaltat de l’esquerra anirem a parar al mirador i si agafem el brancal de l’esquerra anirem al costat de l’església.

1,45 h. Mirador de Sant Romà de Sau. 500 metres. A partir d’aquest punt caldrà recular per iniciar la tornada.

FOTO PAKO CRESTAS

Per a la tornada des de Sant Romà de Sau, tenim l’alternativa de desfer el mateix camí o fer tres possibles variants que faran més atractiu el periple:

En primer lloc tornarem per l’asfalt en direcció sud fins al mas de la Serra de Vilanova.

En segon lloc, una vegada al Pla del Carbasser, també continuarem pel vial asfaltat, tot passant pel costat del mas de la Bòfia, Casanova d’en Crous i Mas Can Romeu i tornant a coincidir amb les passes del trajecte de l’anada a l’alçada del Mas Can Joan.

Per últim, una vegada hi siguem al Sot de Llerons, enlloc de creuar les aigües, seguirem tot recte vers a l’E.-S.E , pel P.R., anant sempre pel marge esquerrà del llit de la riera, per anar a parar al Pont de la Malafogassa, a tocar del càmping del Pont. Pel retorn cal comptar 1 hora 25 minuts. O sigui que, tot plegat, fa que el periple sigui del 2 hores i 5 minuts.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE ELS TRACKS DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/pont-malafogassa-sant-roma-de-sau-48398316

FITXA REALITZADA AMB LA COL.LABORACIÓ DEL CAMPING EL PONT DE MALAFOGASSA

www.campingelpont.net

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s