Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

LA GLACERA D’ARCOUZAN O DEL MONT VALIER

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

La glacera Arcouzan, també conegut com la Glacera de el Mont Valier, és una petita glacera de circ als Pirineus. Es troba en un costat de el Mont Valier, en Couserans. L’únic glacera al Ariege, també és el més oriental de les glaceres pirinenques. Alimenta el corrent Labège, que s’uneix a el riu Salat aigües avall.

Mont Valier et glacier d’Arcouzan

La denominació «d’Arcouzan» és relativament recent, ja que s’atribueix al periodista d’Ariège Louis-Henry Destel al voltant de 1940. Es discuteix, atès que la glacera alimenta el barranc de Labège i no el de Arcouzan, situat aproximadament 300 m més a nord, però podria explicar-se pel fet que la ruta d’accés preferida segueix la vall de Arcouzan.

La glacera es troba a la cara nord-est de el Mont Valier, entre 2.320 i 2.520 m sobre el nivell de la mar, al territori del municipi de Seix. Situat a peu de la paret, que el protegeix de la radiació solar, la glacera Arcouzan és una glacera de sobreacumulació.

Situat a 40 km a l’est del seu veí més proper, la glacera Aneto, la glacera més gran de la cadena, la glacera Arcouzan és el més oriental, el més septentrional i el més aïllat de les glaceres pirinenques. i està entre els més baixos, mentre que dins del departament d’Ariège hi ha diversos pics clarament més alts (com el Pica d’Estats, que culmina en 3,143 m).

L’existència de la glacera ha estat testificada des al menys 1802 (escrits de Pedra Dardenne). Els primers estudis més profunds van ser realitzats per Jean-Pierre Pagès a 1808. Segons les enquestes realitzades el 2012 en el lloc, l’extensió de la glacera al voltant de 1850 era del voltant de 6 hectàrees

Seguint una dinàmica oposada a la que impulsa la majoria dels altres glaceres pirinenques, la glacera Arcouzan va experimentar un augment en la seva àrea a principis de la dècada de 2010, a causa d’una precipitació significativa, que va passar a tres estacions de 1,8 ha a 2,8 ha el 2014, i notablement guanyant 5,000 m 2 en 2013. la seva disminució general durant el període 1850-2012 és menor que la mitjana pirinenc (-70% contra 85%). A partir de 2014, la glacera es retreu de nou però lleugerament per tornar a 2.48 ha el 2018.

La glacera és monitoritzat per l’associació de glaciologia pirinenca Moraine i el parc natural regional de l’Arieja Pyrenees

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: