PONT DE MALAFOGASSA – VALLCLARA PEL CAMÍ DEL BISBE.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Llarga excursió circular que transita en la seva totalitat per pistes amples i ben marcades, amb molt poques possibilitats de pèrdua.

Pont de la Malafogassa: està situat sobre la riera Major, a 5 km del nucli de població de Vilanova de Sau, pel camí que surt de la rectoria; antic camí ral que unia Vic amb Girona.

El pont, construït el 1498 en substitució d’un d’anterior, probablement destruït pels terratrèmols, està format per dos arcs desiguals amb el punt central més elevat damunt el llit de la Riera. Els arcs estan fets amb carreus de pedra de l’indret amb el paredat comú. Aquest pont rebé el nom del Mas de Malafogassa, ja que, originàriament, n’era l’accés. Actualment és un pas de vianants.

Temps: 6 hores i 20 minuts.

Desnivell: 606 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària: 23 quilòmetres 980 metres.

Dificultat: Mitja – Alta

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua: Malgrat la llargària de l’excursió, no passem directament pel costat de cap font, si be trobem la font del rector a 5 minuts de la Plaça del Bisbe (punt horari 4,13 h) en direcció Sant Andreu de Bancells.

Punts de referència: * Càmping del Pont * Riera Major * Moli de Baix * Riera de Castanyadell * Mas la Sala * riera de Torrents * mas de Can Soler * Crous de Sant Andreu * Collsabena *  Sot dels Aiguols * mas del Vilar * Sot de la Mina * El Paller d’en Caseta * Vallclara * Coll de Faja * Sant Andreu de Bancells * Plaça del Bisbe * mas de Bancells * Serrat de la Bandera * Sot de la Vinyassa * Pont de la Malafogassa * Casa del Pont * Moli del Pont * Riera Major * Càmping del Pont.

Punt de partida: Càmping del Pont. 450 metres. Accesible per una estreta carretera asfaltada que neix de la BV-5201 que passa per Sant Sadurní d’Osormort.

Itinerari: 0,00 h. Càmping del Pont. 450 metres. Sortim pel vial asfaltat de l’entrada del càmping vers a la nostra esquerra, o sigui, en direcció N.E.

0,02 h. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim pel vial asfaltat de la nostra dreta que ens convida a passar sobre un pontet sobre les properes aigües de la Riera Major.

0,05 h. Moli de Baix. Bifurcació. Seguim el trencall ascendent vers a la nostra dreta. Cartell indicador que ens informa que es l’accés en direcció al “mas del silenci”

0,18 h. Passem per sobre les aigües de la Riera de Castanyadell, seguim per la carretera asfaltada que segueix al marge dret de les aigües. Les nostres passes pujant de manera molt suau vers al E-S.E.

FOTO PAKO CRESTAS

0,28 h. Bifurcació. Seguim per la pista asfaltada en direcció S.E.

0,46 h. Final de l’asfalt. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim tot resta el brancal que segueix a la dreta en la mateixa direcció que em dut fins ara.

0,55 h. Passem pel costat del Mas la Sala, al poc creuem un rierol i seguim per un tram novament asfaltat que va guanyant alçada en direcció S.E.

0,59 h. Trobem un revolt que ens re orienta fers al N.E. A ma dreta del revolt neix un camí secundari que ignorem. Seguirem dons per la pista principal.

1,01 h. Bifurcació. Deixem la pista principal i seguim pel brancal de l’esquerra, bastant horitzontal. Entrem a la vall de la Riera de Torrents que, ara per ara, resta bastant per sota nostra al marge esquerra de la pista.

1,19 h. Bifurcació. Seguim pel brancal de la dreta.

1,22 h. Nova bifurcació. Tanmateix tornem a seguir pel brancal de la dreta.

1,32 h. Nova bifurcació. Seguim pel brancal de la dreta.

1,36 h. A la nostra dreta surt en diagonal una pista en desús que ignorem. Continuem tot recte en sentit S.E.

1,41 h. Creuem la riera de Torrents, en aquest punt la pista descriu un marcat revolt.

1,45 h. A ma esquerra neix un doble brancal perpendicular que ignorem. El segon te una tanca i un cartell que ens informa que es l’accés particular al mas de Can Soler (el Pagès segons ICC).

1,49 h. Nou brancal perpendicular secundaria vers a l’esquerra que ignorem per seguir tot recte per la pista principal, guanyant alçada de manera suau.

1,53 h. Creuem de nou les aigües de la riera (aquí convertit en un simple rierol,). Just passat els curs de les aigües neix un camí vers a la dreta i un altre vers a l’esquerra. Ignorem tots dos i seguim recte per la pista central.

FOTO PAKO CRESTAS

1,57 h. A l’alçada d’un revolt neix una pista vers a ala nostra dreta que ignorem. Fem el revolt vers a l’esquerra i continuem guanyant alçada per la pista principal.

2,02 h. Un camí creua la pista de manera transversal. Seguim tot recte en direcció nord.

2,08 h. Ignorem un brancal a la nostra esquerra que se’ns incorpora en diagonal ascendent.

2,12 h. Passem sota una antena ignorant el camí ascendent que surt en perpendicular a la nostra dreta.

2,16 h. Deixem a la nostra esquerra la pista d’accés al proper mas del Crous de Sant Andreu.

2,18 h. Camí secundari que se’ns incorpora per la nostra dreta i que ignorem per seguir tot recte per la pista principal. Suau però constant pujada.

2,23 h. Bifurcació. Seguim vers a la nostra dreta per la pista principal, fent un revolt.

2,31 h. Una nova pista se’ns incorpora per la dreta. Seguim tot recte en direcció sud.

2,35 h. Creuem de manera transversal una pista secundària. Continuem enlairant-nos de manera suau vers al sud.

2,41 h. Collsabena, 982 metres. Anem a parar a l’ample pista de Vallclara que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció nord. Ve ara un llarg tram gairebé horitzontal sense pèrdua possible.

2,51 h. Ignorem un brancal ascendent que neix a la nostra dreta (es la pujada al cim del Faig Verd)

2,57 h. Ignorem un brancal descendent que neix a la nostra esquera. Seguim per la pista principal. Passem pel Sot dels Aiguols.

3,02 h. Triple pista a ala nostra esquerra, es l’accés al proper mas del Vilar, ben visible. Continuem però per l’ample pista principal i sense pèrdua, girant vers a l’est.

3,07 h. Sot de la Mina. Nova bifurcació vers a la nostra esquerra que ignorem. Cartell indicador.

FOTO PAKO CRESTAS

3,17 h. El Paller d’en Caseta. Nova pista secundària que neix a la nostra esquerra i que ignorem.

3,22 h. Creuem un camí secundari que divisem a banda i banda de la pista principal.

3,27 h. Pista que surt en perpendicular vers a la nostra dreta i que ignorem. Ja divisem, ben a prop i davant nostre, el conjunt de cases de Vallclara.

3,31 h. Vallclara. 1.051 metres. Fantasmagòric conjunt de cases, urbanització mig abandonada presidida pel gran edifici del que va ser l’hostal “Don Juan de Serrallonga”, avui en dia en un lamentable estat d’abandonament. Seguim la pista vers a la nostra esquerra en direcció oest, tendència N.O. Continua essent una amplíssima pista sense pèrdua possible.

3,32 h. Un brancal surt en perpendicular vers a la nostra dreta. Cartell indicador. Seguim tot recte per la pista principal creuant la urbanització de cases disperses i equipaments abandonats.

3,37 h. Camí perpendicular que surt vers a la nostra esquerra i que ignorem. Mica en mica comencem a prendre alçada.

3,46 h.  Pista transversal que surt a la nostra dreta i que ignorem per seguir recte per la pista principal vers al N.O. Cartell indicador a la cruïlla.

3,53 h. Coll de Faja, 999 metres. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim pel brancal de la dreta en direcció N.O.

3,58 h. Camí secundari que neix a la nostra dreta i que ignorem.

4,07 h. Bifurcació. Vers a la nostra esquerra surt una pista d’accés a Sant Andreu de Bancells. (que resta a poc més  d’uns 10 minuts de marxa per l’esmentada pista). Seguim però davallant pel brancal de la dreta en direcció N.O.

4,11 h. Bifurcació. Seguim per la pista principal, o sigui, cap al brancal de l’esquerra.

4,13 h. Plaça del Bisbe. 917 metres. Aquí neix el segon accés vers a Sant Andreu que surt a la nostra esquerra. Cartell indicador. Seguim davallant per la pista principal vers a l’oest.

4,16 h. Bifurcació. Neix una pista vers a la nostra esquerra que ignorem. Cartell indicador a la cruïlla.

4,22 h. Nova pista vers a la nostra esquerra que ignorem. Seguim perdent alçada per l’ample pista principal.

4,31 h. Creuem en perpendicular una pista. Seguim tot recte en direcció N.O.

4,45 h. Bifurcació. Seguim per la pista principal que es el brancal de l’esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

4,47 h. Falsa bifurcació, ja que totes dues variants que se’ns presenten tornen a ajuntar-se al poc. Estem al mas de Bancells. Justament passat el mas i havent fet un revolt a la pista trobem una nova bifurcació. Seguim ara el brancal de la dreta en sentit descendent. Be ara un llarg tram de pista sense cap trencall.

5,11 h. Surt una nova pista en diagonal vers a la nostra dreta que ignorem per seguir per la pista principal.

5,14 h. Surt una segona pista en diagonal vers a la nostra dreta que ignorem per seguir per la pista principal.

5,17 h. Bifurcació. Seguim per la pista de la nostra dreta.

5,20 h. A l’alçada d’un revolt neixen ds camins vers a la nostra dreta, fent una mena de “V”, que ignorarem per continuar davallant per la pista principal en direcció sud. En aquest punt creuem l’anomenat Serrat de la Bandera.

5,25 h. Se’ns incorpora un nou camí en diagonal per l’esquerra. Seguim davallant per la pista principal en sentit S.O.

5,41 h.  Neix un doble camí a la nostra esquerra que ignorem. La pista principal descriu un enorme revolt, reorientant les nostres passes vers al N.E. A cap d’una estona creuem el Sot de la Vinyassa i la pista torna a descriure un marcadíssim revolt i es trona a orientar vers a l’est, tendència N.E.

5,58 h. Neix un brancal secundari ascendent a la nostra dreta que es l’accés a una construcció propera a la pista.

6,04 h. Neix un camí perpendicular vers a la nostra esquerra que ignorem. Seguim per la pista principal en direcció N.O.

6,11 h. Pont de la Malafogassa. 450 metres. Creuem el pont, passem pel costat de la Casa del Pont i seguim vers a la nostra dreta.

6,13 h. Ja estem a la cruïlla del Moli del Pont, on coincidim amb el trajecte inicial. Seguim vers a la nostra dreta per creuar la Riera Major.

6,20 h. Càmping del Pont. 450 metres. Final d’aquest llarg periple.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/pont-malafogassa-cami-del-bisbe-48299765

FITXA REALITZADA AMB LA COL.LABORACIÓ DEL CAMPING EL PONT DE MALAFOGASSA

www.campingelpont.net

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s