CASTELL DE MONTSORIU DES D’ARBÚCIES

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: El castell de Montsoriu es un dels principals castells medievals de Catalunya. Encimat dalt d’un turó, aquest castell es mostra altívol malgrat el seu estat ruïnós. Segons el Mossèn Verdaguer, es el “guarda-rodes del Montseny”. Farcit de llegendes, fou bastit, segons la tradició, per un antic general que es deia Maús, el qual, defensant la terra contra els forasters, fou batut i emprengué la fugida amb l’ajuda d’un assistents. A la fugida hi perdé al seu assistent que, a mitjanit veié una foguera dalt del cim, s’encaminà, i trobà el seu general. Una vegada retrobats, l’indret de la trobada fundaren el castell. Es castell va ser esmentat a l’any 898. El 1246 Arbúcies i el castell eren propietat del vescomtes de Cabrera.

Es tracta d’un dels castells més grans i complexos de Catalunya. El conjunt es format per un castell al cim i dos recintes emmurallats a sota. La fortificació superior, feta ben diverses etapes, mostra una gran torre orientada a ponent, es tracta d’una torre mestre de forma allargada amb diverses cambres i dependències. A l’extrem oriental hi ha una altre torre més petita i més cap a llevant hi ha sales gòtiques que es van afegir posteriorment.

Des d’Arbúcies descobrirem la que, sens dubte, es la millor excursió per pujar-hi. Un pel llarga, planera en la seva majoria, tant sols resulta costeruda a “l’assalt” final del turó del castell.

Temps: 2 hores 15 minuts per l’anada i unes 2 hores per la tornada.

FOTO PAKO CRESTAS

Desnivell: la diferència d’alçada entre el poble d’Arbúcies i el Turó de Montsoriu es de 364 metres, als quals caldrà sumar els petits desnivells intermedis que augmenten en un 100 metres de pujada i 100 metres de baixada la suma de desnivells totals. La mateixa proporció, en sentit invers, la trobarem pel retorn.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: El més aconsellable es sortir amb l’aigua necessària des d’Arbúcies. No obstant trobem tres fonts, una a prop del mas del Replà i dues a les proximitats del peu del Turó de Montsoriu, que son les fonts Silvia i Marc.

Punts de referència: * Poble d’Arbúcies * Urbanització la Plana * riera del Sot de les Ànimes *  Can Francàs Nou * Costa d’en Malla * riera del Pont Cremat * Can Casacremat * el Camp Gran * mas del Morer * mas del Replà * Esquei Blanc * Casa Lluny * Sot de Can Pendó * Sot dels Horts de Fogueres * Font Sílvia * Font Marc * mas de Coll de Castellar * Castell de Montsoriu

Punt de partida: El mateix poble d’Arbúcies. Podem deixar el cotxe a la zona d’aparcament gratuïta que hi ha a l’entrada del propi poble. Podem dormir en qualsevol casa rural del terme, essent la més propera la que trobem a les afores del propi nucli urbà d’Arbúcies, que es la Vinyassa. Més informació a www.lavinyassa.com

Itinerari: 0,00 h. Poble d’Arbúcies. 270 metres. Des d’aparcament d’entrada agafem el vial vers al centre del poble, creuant per sobre de la riera d’Arbúcies i, a la primera rotonda agafem el carrer del castell que fa una forta pujada en diagonal. Anem a parar a una plaça on hi ha una bomba d’aigua i des d’aquí pugem pel carrer interior ascendent de la nostra dreta (pujada del castell) seguint els carrerons que mica en mica ens fan sortir de la població.

0,10 h. Urbanització la Plana. Seguim pel carrer dels Emprius, direcció nord, amb un bonic paisatge presidit per les majestuoses Agudes de rerefons.

FOTO PAKO CRESTAS

0,15 h. Final de l’asfalt. Seguim per un ample camí vers al nord a la dreta de la depressió del Torrent del Minyó, que resta per sota nostre.

0,20 h. A una cantonada on hi ha un mur empedrat, coincidim amb el camí amb marques de PR (grogues i blanques) i GR (vermelles i blanques) que se’ns incorpora per la dreta. Seguim el nou camí transversal vers a l’esquerra en direcció est.

0,23 h. Pontet per creuar la riera del Sot de les Ànimes. Deixem a l’esquerra una desviació descendent abans de creuar les aigües i prenem, també a la nostra esquerra, una segona desviació ascendent una vegada traspassat el rierol. De fet aquest segon corriol es una drecera, ja que el camí principal que resseguim descriu un revolt i poc més tard en tornen a unir.

0,26 h. Anem a parar a un vial asfaltat just en el punt en que s’uneixen la drecera i el camí que hem abandonat pocs minuts abans. Seguim el vial horitzontal en linia recte vers a l’est. Marques de PR i GR. Passem pel costat del mas de Can Francàs Nou, que resta a la nostra dreta.

0,30 h. El vial asfaltat va a parar a la pista d’accés a Fontdellops a l’alçada d’un revolt (cartell indicador). Creuem la pista en transversal i continuem pel corriol horitzontal, continuant tot recte en direcció est. Marques GR i PR

0,33 h. El camí fa un gir davalla pel mig d’un bosc de sureres. Estem a la Costa d’en Malla. Bifurcació ascendent vers a la nostra dreta d’un petit corriol que obviarem.

FOTO PAKO CRESTAS

0,36 h. Creuem la riera del Pont Cremat. Seguim el marcat i evident corriol vers al sud, pujant per una zona de conreus del mas de Can Casacremat. Marques de PR i GR.

0,43 h. Bifurcació de camins just al deixar enrere la zona de prats i entrar al bosc. En aquest punt es separen el GR i el PR. Nosaltres continuarem pel segon vers a l’esquerra en direcció est. Es tracta d’un camí ample i horitzontal. Al poc estarem travessant una altre zona de conreus coneguda com el Camp Gran. El camí mica en mica es transforma en pista.

0,49 h. Anem a parar a una altre pista encara més ample a l’alçada d’un revolt. Traspassem la cadena que barra el pas a la pista de procedència i continuem vers a la nostra dreta pista amunt en direcció S.E.

0,52 h. Deixem de banda un ramal ascendent que surt vers a la nostra esquena a la dreta i que es el vial d’accés al mas del Morer. Seguim per la pista principal vers al S.E. Marques de PR. Rètol indicador a la cruïlla.

0,54 h. Font i nova bifurcació a la proximitat. Estem tocant el mas del Replà, que resta a la nostra esquerra a tocar de la pista. Continuem pel ramal ascendent de la dreta. Senyals de PR

0,58 h. Creuem una pista transversal a l’alçada d’un revolt on la pista es redirigeix vers al sud. Continuem per la pista central, o sigui, la principal. A la nostra esquerra divisem una torreta metàl·lica de petites dimensions.

FOTO PAKO CRESTAS

1,01 h. Nova bifurcació de pistes. Seguim pel brancal de l’esquerra. Senyalització de PR.

1,04 h. Esquei Blanc. A l’alçada d’un nou revolt hi ha un corriol que davalla vers a la nostra esquerra i que ignorem. De fet porta a un conjunt de rucs d’abelles que resten pròximes a la pista. Cal prendre les corresponents precaucions i no demorar el nostre pas, tot seguint per la pista que ara davalla de manera molt suau.

1,05 h. Ignorem un brancal que se’ns incorpora des de sota a la nostra esquerra. Seguim davallant de manera suau vers al S.

1,08 h. Brancal ascendent vers a la dreta que ignorem. A la nostra esquerra (no visibles des del camí) resten les runes del que va ser Casa Lluny.

1,09 h. Segon brancal ascendent a la dreta que també ignorem

1,12 h. Nou brancal ascendent vers a la dreta que obviem. La pista principal continua davallant de manera suau i constant, vers al S.E.

FOTO PAKO CRESTAS

1,19 h. Creuem una torrentera tributària del Sot de Can Pendó, la pista es transforma en corriol i es re direcciona vers a l’est. Senyalització del PR. Al poc el corriol davalla dibuixant petits revolts.

1,28 h. Creuem una pista i continuem  davallant pel camí que travessa bosc avall.

1,31 h. Sot dels Horts de Fogueres. Anem a parar a un camí transversal on hi ha una font molt ben arranjada amb el nom inscrit de Sílvia. Seguim el camí pocs metres vers a la nostra dreta per prendre al poc una nova bifurcació descendent que neix a la nostra esquerra.

1,33 h. El nou camí dibuixa un revolt proper, moment en que abandonarem aquesta pista en desús per continuar per la senda que neix al propi revolt i que s’endinsa de nou pel bosc de manera transversal vers al S.E.

1,36 h. Passem per davant d’un segona font molt ben arranjada i que resta a la nostra dreta. Aquesta segona font rep en nom de Marc. El camí, ben marcat i senyalitzat, guanya alçada i puja bosc a través a la recerca d’una nova pista.

1,39 h. Anem a parar a una pista que seguirem en sentit ascendent vers a la nostra esquerra.

1,45 h. Nova pista transversal. Seguirem vers a la nostra dreta pujant en diagonal. Senyalització PR.

1,47 h. Nou revolt amb nova bifurcació. Seguim pel brancal ascendent de la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

1,51 h. Nova bifurcació. Anem a parar a una pista transversal que seguirem de manera horitzontal vers a la dreta. Estem flanquejant per sota el turó de castell en direcció S.S.E. passant per sobre del mas de Coll de Castellar (cartell que avisa de l’existència de gossos perillosos dins del recinte privat situat a la nostra dreta a tocar de la pista).

2,00 h. Anem a parar a la pista d’accés principal al castell (rètol indicador). Nosaltres la creuem de manera transversal i continuem pel brancal ascendent que neix just davant en aquesta bifurcació en forma de “X”. Senyalitzacions del PR.

2,03 h. Deixem la pista en desús per prendre el marcat corriol que neix a la nostra esquerra. Es tracta de corriol que guanya la part final del turó del castell, en mig de sureres, un bosc dispers i amb una pendent moderada que obliga al camí a pujar de manera ferma. Per sort el darrer tram de pujada es massa breu per fer-se feixuc. Senyalitzacions de balises del PR.2,15 h. Castell de Montsoriu. 634 metres. Anem a parar just a l’esplanada situada al marge S.O. de la muralla. .

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/castell-de-montsoriu-des-darbucies-48136735

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s